REISGIDS Frankrijk

Hygiëne & gezondheid in Frankrijk

Over Frankrijk
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Nice
Parijs
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Inentingen

Voor Frankrijk heb je geen speciale inentingen nodig.

Gezondheidsvoorzieningen in Frankrijk

De algemene staat van de gezondheidsvoorzieningen in Frankrijk is uitstekend. Dokterspraktijken en ziekenhuizen beschikken over de juiste apparatuur en het personeel is goed opgeleid. In de apotheken krijg je voldoende advies als je op zoek bent naar basishulp, zoals bijvoorbeeld keelpijn of een lopende neus.

Europese ziekteverzekeringskaart

De Europese ziekteverzekeringskaart, is een gratis kaart waarmee je gedurende een tijdelijk verblijf, dus ook voor een vakantie, in de EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang hebt tot meer is noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel, ook in Frankrijk.

Met deze ziekteverzekeringskaart ben je verzekerd onder dezelfde voorwaarden en dezelfde kosten als de inwoners van Frankrijk. Het geldt zelfs voor chronische en bestaande ziektes, zwangerschappen en bevallingen.

Je zorgverzekeringsorgaan kan je alle informatie geven over de Europese ziekteverzekeringskaart. Je kan er ook terecht voor de aanvraag van je ziekteverzekeringskaart, die in principe gratis is.

Kaarten worden uitgegeven door :

 • Nederland: zorgverzekeraar
 • België: mutualiteiten

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Personen uit niet-EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een nationaal socialezekerheidsstelsel, kunnen ook een kaart krijgen. Onderdanen van niet-EU-landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart echter niet gebruiken voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Goed om te weten:

 • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
 • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen.
 • De kaart dekt ook geen kosten als je leest met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
 • Deze kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.

 

Opgelet: als je verhuist naar Frankrijk, kan je de Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken, maar moet je je registreren om medische zorg te krijgen in je nieuwe woonplaats.

Meer info over de Europese ziekteverzekeringskaart kan je hier lezen

gezondheid in frankrijk
Vergeet zeker je Europese ziekteverzekeringskaart niet.

Eten en drinken

Omdat het Frankrijk is, zijn de enige echte problemen, van het lokale eten en drinken, milde maagklachten die het gevolg zijn van overmatige “verwennerij”. Kraantjeswater is veilig om te drinken (hoewel je ook een enorme hoeveelheid flessenwater verkocht worden) en eten in brasserieën en restaurants, ervan uitgaande dat het afkomstig is uit een hygiënische keuken, is zeker niet riskanter dan in welk Europees land ook.

Sommige reizigers vermijden best ongepasteuriseerde zuivelproducten vanwege een risico op ziekte, zeker als je lactose-intolerant bent. Terwijl anderen dezelfde producten prijzen vanwege hun vermeende gezondheidsvoordelen. Als je niet zeker bent, is het best enkele eten wat je gewoon bent.

Natuur

 • In het zuiden van Frankrijk, maar ook op Corsica zijn er sporadisch bosbranden, zeker in de zomermaanden bij lange droge periodes. Ga je op vakantie in een gebied waar er veel risico is op bosbranden neem dan zeker je voorzorgen.
 • Bij hevige regenval kunnen erop los overstromingen voorkomen.
 • Tijdens de winter hou je je ook best aan de voorschriften van de plaatselijke autoriteiten want lawines zijn geen uitzonderingen.
 • In de Franse overzeese gebieden moet je rekening houden met tropische stormen en orkanen. Eventuele aardbevingen kunnen ook voorkomen.

Criminaliteit

Net zoals overal ter wereld zijn in de grote steden ook criminelen te vinden, zoals zakkenrollers, en Als vakantieganger ben je het ideale slachtoffer. Let op je persoonlijke eigendommen en neem geen waardevolle spullen mee die je niet nodig hebt.

Andere risico’s

 • Ben je van plan om langdurig rondtrekken in beboste gebieden dan kan je eventueel je laten inenten voor encefalitis overgebracht door teken.
 • De grootste en meest voorkomende klacht van vakantiegangers in Frankrijk is waarschijnlijk zonnebrand. Over het algemeen zijn de temperaturen hoger in het zuiden, maar het is verstandig om voorzichtig te zijn in het hele land. De gebruikelijke voorzorgsmaatregelen zijn van toepassing, gebruik dus een ruime hoeveelheid zonnebrandcrème en wees voorzichtig met de tijd dat je in de zon doorbrengt. Hou er rekening mee dat een winderige dag soms hoge temperaturen kan maskeren.
 • Als je van plan bent om lange wandelingen te ondernemen, zeker in de bergen, is het aangeraden om veel water mee te nemen maar ook geschikte kledij, inclusief een hoofddeksel mee te nemen. Zelfs in de zomer kan je op een dag verschillende seizoenen meemaken in de bergen, voorzie je zeker op de nodige kledij en win voor de veiligheid plaatselijke informatie in over de verwachte weersomstandigheden.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar