REISGIDS Finland

Veiligheid en gezondheid in Finland

Over Finland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Helsinki
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Gezondheidsvoorzieningen in Finland

De algemene normen voor gezondheidszorg in Finland zijn uitstekend. Ziekenhuizen en operaties zijn goed uitgerust en het personeel is bekwaam. In apotheken wordt vrij verkoopadvies gegeven en worden standaardgeneesmiddelen verkocht.

De gezondheidsvoorzieningen zijn opgedeeld in zowel een openbare als privé instellingen. Hou er rekening mee dat de privé-instellingen behoorlijk duur zijn. In het noorden zijn er een beperkt aantal ziekenhuizen en medische voorzieningen zijn niet elk dorp te vinden.

Vergeet zeker je goed uitgeruste reisapotheek niet mee te nemen.

Europese ziekteverzekeringskaart

De Europese ziekteverzekeringskaart, is een gratis kaart waarmee je gedurende een tijdelijk verblijf, dus ook voor een vakantie, in de EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang hebt tot noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel van het land, ook in Finland.

Met deze ziekteverzekeringskaart ben je verzekerd onder dezelfde voorwaarden en dezelfde kosten als de inwoners van Finland. Het geldt zelfs voor chronische en bestaande ziektes, zwangerschappen en bevallingen.

Je zorgverzekeringsorgaan kan je alle informatie geven over de Europese ziekteverzekeringskaart. Je kan er ook terecht voor de aanvraag van je ziekteverzekeringskaart, die in principe gratis is.

Kaarten worden uitgegeven door :

 • Nederland: zorgverzekeraar
 • België: mutualiteiten
gezondheid in finland
Vergeet zeker je Europese ziekteverzekeringskaart niet mee te nemen.

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Personen uit niet-EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een nationaal socialezekerheidsstelsel, kunnen ook een kaart krijgen. Onderdanen van niet-EU-landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart echter niet gebruiken voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Goed om te weten:

 • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
 • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen. Daarvoor dien je een aparte reisverzekering te nemen.
 • De kaart dekt ook geen kosten als je reist met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
 • Deze kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.
 • Opgelet: als je verhuist naar Finland, kan je de Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken, maar moet je je registreren om medische zorg te krijgen in je nieuwe woonplaats.

 

Eten en drinken

Voedsel in Finland is veilig om te eten en wordt meestal bereid in overeenstemming met de hygiënerichtlijnen, hoewel je voorzichtig moet zijn bij het kopen van voedsel in kraampjes zonder vergunning. Kraantjeswater is ook veilig, hoewel drinken uit beken, meren en rivieren, hoe zuiver ze er ook uitzien, niet wordt aanbevolen omdat zelfs het meest uitnodigende water parasieten kan bevatten.

Criminaliteit in Finland

Finland is geen gevaarlijk land, desondanks is er toch kleine criminaliteit in de vorm van zakkenrollers. Hou je persoonlijke spullen dus steeds goed in de gaten, zeker op drukke plaatsen.

Natuur

 • Ondanks dat ze niet lang duren kunnen de zomers soms warm zijn. Muggen zijn een plaag tijdens de vochtige zomers, vooral in het noorden, breng muggenspray en crèmes mee om te voorkomen dat beten geïnfecteerd raken.
 • de winters zijn dan weer lang met vooral in het noorden behoorlijk wat sneeuw en temperaturen die behoorlijk kunnen dalen. Zorg dat je degelijke, waterdichte en warme kledij meeneemt het zelfde geldt voor je schoeisel en hoofddeksel.
 • De natuur is behoorlijk uitgestrekt, als je er alleen op uit trekt is het aangeraden om anderen in te lichten, zeker in de winter. Het is aangeraden om steeds in groep activiteiten te ondernemen.
 • In de winter kan het zijn dat de wegen niet bereikbaar zijn en treinen uitvallen. Reizen kan daardoor vertraagd of onmogelijk zijn.
 • Kampeerders en trekkers moeten maatregelen nemen tegen tekenbeten; immunisatie tegen door teken overgedragen encefalitis wordt aanbevolen bij een bezoek aan landelijke gebieden in het zuiden (met name de archipel).

 

Andere gevaren

Wees in de winter en het vroege voorjaar voorzichtig met vallende ijspegels van overhangende structuren.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar