REISGIDS Estland

Veiligheid en gezondheid in Estland

Over Estland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Tallinn
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Gezondheidsvoorzieningen in Estland

De algemene normen voor gezondheidszorg in Estland zijn uitstekend. Ziekenhuizen en medische posten zijn goed uitgerust en het personeel is bekwaam. In apotheken wordt vrij verkoopadvies gegeven en worden standaardgeneesmiddelen verkocht.

Vergeet zeker je goed uitgeruste reisapotheek niet mee te nemen want het kan zijn dat bepaalde medicijnen specifiek voor jou niet ter beschikking zijn in Estland.

Europese ziekteverzekeringskaart

De Europese ziekteverzekeringskaart, is een gratis kaart waarmee je gedurende een tijdelijk verblijf, dus ook voor een vakantie, in de EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang hebt tot noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel van het land, ook in Estland.

Met deze ziekteverzekeringskaart ben je verzekerd onder dezelfde voorwaarden en dezelfde kosten als de inwoners van Estland. Het geldt zelfs voor chronische en bestaande ziektes, zwangerschappen en bevallingen.

e zorgverzekeringsorgaan kan je alle informatie geven over de Europese ziekteverzekeringskaart. Je kan er ook terecht voor de aanvraag van je ziekteverzekeringskaart, die in principe gratis is.

Kaarten worden uitgegeven door :

 • Nederland: zorgverzekeraar
 • België: mutualiteiten

 

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Personen uit niet-EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een nationaal socialezekerheidsstelsel, kunnen ook een kaart krijgen. Onderdanen van niet-EU-landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart echter niet gebruiken voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

gezondheid in Estland
Vergeet zeker je Europese ziekteverzekeringskaart voor je gezondheid in Estland

Goed om te weten:

 • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
 • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen. Daarvoor dien je een aparte reisverzekering te nemen.
 • De kaart dekt ook geen kosten als je reist met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
 • Deze kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.
 • Opgelet: als je verhuist naar Estland, kan je de Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken, maar moet je je registreren om medische zorg te krijgen in je nieuwe woonplaats.

 

Criminaliteit in Estland

Er is in Estland zeker niet meer criminaliteit dan je thuis gewoon bent. Gezond verstand gebruiken is al voldoende. Bewaar je persoonlijke bezittingen en reisdocumenten steeds op een veilige plek. Bijvoorbeeld in een heuptas.

Gratis noodnummer in Estland

112 is het Europese noodnummer dat je kan gebruiken in geval van een ongeluk, agressie of andere noodsituatie, ook in Estland. Dit nummer is gratis. Hou er wel rekening mee dat je in eerste instantie zal geholpen worden in de taal van het land waar je je bevindt. Gewoonlijk kunnen de telefonisten je ook wel verder helpen in het Engels.

Eten en drinken

 • Kraantjeswater is veilig om te drinken, maar vanwege het hoge gehalte aan mineralen vinden sommigen de smaak misschien niet lekker. Flessenwater is overal verkrijgbaar.
 • Er zijn geen veiligheidsrisico’s met betrekking tot Ests eten, maar het loont de moeite om gezond verstand te gebruiken en aandacht te besteden aan de hygiëne en netheid van elk etablissement waar je misschien overweegt te eten.

 

Andere risico’s

 • Er bestaat een risico op door teken overgedragen encefalitis (TBE) in Estland, met name in de provincie LääneEesti van het vroege voorjaar tot het late najaar. Bezoekers die van plan zijn om in de bossen te wandelen, dienen beschermende kleding te dragen ter bescherming tegen teken en muggen.
 • ’s Nachts of bij slecht zicht zijn voetgangers in Estland verplicht reflectoren op kleding te dragen om verkeersongevallen te voorkomen. Deze zijn verkrijgbaar bij de meeste supermarkten; het niet naleven van de regel kan resulteren in een boete van € 400.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar