REISGIDS Engeland

Veiligheid en gezondheid in Engeland

Over Engeland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Londen
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Gezondheid in Engeland

De NHS is de nationale gezondheidsdienst die gratis bijstand geeft in geval van problemen. Je dient wel rekening te houden met mogelijk lange wachttijden voor niet dringende ingrepen. In geval van nood tijdens je vakantie kan je wel steeds naar “Accidents & Emergencies” van het nabijgelegen ziekenhuis of gezondheidscentrum gaan. Wachttijden hier hangen af van de ernst van het probleem.

Er zijn ook zeer goed georganiseerde privé-instellingen, deze zijn van een zeer goede kwaliteit maar ook een stuk duurder dan de NHS. Hou er rekening mee dat je reisverzekering misschien geen terugbetaling doet voor deze centra.

Europese ziekteverzekeringskaart

De Europese ziekteverzekeringskaart, is een gratis kaart waarmee je gedurende een tijdelijk verblijf, dus ook voor een vakantie, in de EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang hebt tot noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel van het land.

Opgelet: vraag na bij de uitgever van de kaart of je Europse Ziekteverzekeringskaart ook geldig is in het Verenigd Koninkrijk!

Met deze ziekteverzekeringskaart ben je verzekerd onder dezelfde voorwaarden en dezelfde kosten als de inwoners van Verenigd Koninkrijk. Het geldt zelfs voor chronische en bestaande ziektes, zwangerschappen en bevallingen.

Alle bezoekers wordt geadviseerd om een aanvullende medische verzekering aan te schaffen voor de duur van hun verblijf, en dienen toegang te hebben tot voldoende fondsen om de kosten van behandelingen te dekken.

Je zorgverzekeringsorgaan kan je alle informatie geven over de Europese ziekteverzekeringskaart. Je kan er ook terecht voor de aanvraag van je ziekteverzekeringskaart, die in principe gratis is.

Kaarten worden uitgegeven door :

  • Nederland: zorgverzekeraar
  • België: mutualiteiten

 

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Alles over andere reisdocumenten vind je op de reisdocumentenpagina van Verenigd Koninkrijk.

Eten en drinken

Eten is in het VK is over het algemeen veilig om te eten, met gezondheids- en veiligheidsnormen die worden gecontroleerd door verschillende overheidsinstanties. Kraantjeswater wordt als veilig beschouwd om te drinken, maar flessenwater is overal verkrijgbaar. Als je kampeert, kook, filter of zuiver water dan altijd al het uit beekjes komt, hoe zuiver het er ook mag uitzien.

Andere risico’s

  • Zomertemperaturen in Engeland komen zelden boven de 30°C, maar op warme dagen is er nog steeds een risico op een zonnesteek en het is raadzaam om zonnebrandcrème en geschikte kleding te dragen. Hetzelfde geldt voor winters, waarin het weer erg wisselvallig kan zijn. Waterdichte kleding (of in ieder geval een sterke paraplu) zijn het hele jaar door aangeraden. Degenen die in de bergen wandelen, moeten voorbereid zijn, indien nodig met de juiste uitrusting en kaarten, maar het grootste gevaar komt van degenen die waarschuwingsborden of slecht weer negeren.
  • Als je van plan bent om in bos- of heidegebieden te wandelen, is het de moeite waard om maatregelen te nemen tegen tekenbeten. Zorg ervoor dat je truien met lange mouwen draagt, stop je broek in je sokken en draag insectenwerend middel. Het is bekend dat teken de ziekte van Lyme verspreiden die, hoewel vrij zeldzaam in het VK, je huid, gewrichten, hart en zenuwstelsel kan aantasten. Symptomen zijn onder meer een roze of rode cirkelvormige uitslag die zich ontwikkelt rond de beet tot 30 dagen nadat een persoon is gebeten; griepachtige symptomen; hoofdpijn; en spier- of gewrichtspijn. Indien onbehandeld, kunnen de symptomen ernstiger worden.
  • Midges (kleine steekvliegjes) zijn een aartsvijand voor wandelaars en kampeerders, vooral in de zomer in de noordwestelijke Hooglanden. Hoewel ze niet erger zijn dan een veelvoud aan ondraaglijk jeukende beten veroorzaken, is het zeker de moeite waard om je te bedekken en jezelf onder te in te smeren met een insectenwerend middel om deze hardnekkige beestjes af te weren.
  • Ga je ook naar Schotland dan moet je rekening houden dat het weer in Schotland in een oogwenk omslaan. Als je in de heuvels wandelt, skiet of klimt, is het van vitaal belang om op alle weersomstandigheden voorbereid te zijn. Het is helemaal niet ongebruikelijk om op een prachtig zonnige dag een wandeling te maken, maar dan wordt je omringd door mist en motregen met weinig waarschuwing. Zorg ervoor dat je een kaart, kompas, extra eten, onderleggers en waterdichte kleding hebt, en vertel altijd iemand waar je heen gaat voordat je vertrekt. Schotten en bezoekers worden ook onverwachts door de zon betrapt, je hebt het misschien niet vaak nodig, maar neem wat zonnebrandcrème mee.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar