REISGIDS Duitsland

Veiligheid en gezondheid in Duitsland

Over Duitsland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
München
Berlijn
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Gezondheidsvoorzieningen in Duitsland

De algemene staat van de gezondheidsvoorzieningen in Duitsland is uitstekend. Dokterspraktijken en ziekenhuizen beschikken over de juiste apparatuur en het personeel is goed opgeleid. In de apotheken krijg je voldoende advies als je op zoek bent naar basishulp, zoals bijvoorbeeld keelpijn of een lopende neus.

Europese ziekteverzekeringskaart

De Europese ziekteverzekeringskaart, is een gratis kaart waarmee je gedurende een tijdelijk verblijf, dus ook voor een vakantie, in de EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang hebt tot meer is noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel, ook in Duitsland.

Met deze ziekteverzekeringskaart ben je verzekerd onder dezelfde voorwaarden en dezelfde kosten als de inwoners van Duitsland. Het geldt zelfs voor chronische en bestaande ziektes, zwangerschappen en bevallingen.

Je zorgverzekeringsorgaan kan je alle informatie geven over de Europese ziekteverzekeringskaart. Je kan er ook terecht voor de aanvraag van je ziekteverzekeringskaart, die in principe gratis is.

Kaarten worden uitgegeven door :

 • Nederland: zorgverzekeraar
 • België: mutualiteiten
gezondheid in Duitsland
Vergeet zeker je Europese ziekteverzekeringskaart niet

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Personen uit niet-EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een nationaal socialezekerheidsstelsel, kunnen ook een kaart krijgen. Onderdanen van niet-EU-landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart echter niet gebruiken voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Goed om te weten:

 • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
 • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen.
 • De kaart dekt ook geen kosten als je leest met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
 • Deze kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.
 • Opgelet: als je verhuist naar Duitsland, kan je de Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken, maar moet je je registreren om medische zorg te krijgen in je nieuwe woonplaats.

Eten en drinken in Duitsland

Het eten is veilig in Duitsland en kraantjeswater is ook drinkbaar

Criminaliteit

in Duitsland zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met dat in je eigen straat. Wees voorzichtig net zoals je dat in Nederland of België doet.

Natuur

 • in de winter moet je opletten met mogelijke lawines in de wintersport, volg steeds de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
 • Door teken overgedragen encefalitis (TBE) komt voor in beboste gebieden in heel Duitsland, maar minder in het noorden van het land.
 • Van maart tot oktober bestaat er een risico op door teken overgedragen ziekte van Lyme. Preventieve maatregelen zijn onder meer insect werende middelen en huid bedekkende kleding.
 • Tijdens de zomermaanden kan zonnebrand een probleem zijn. Het zuidwesten heeft over het algemeen de hoogste temperaturen. De gebruikelijke voorzorgsmaatregelen zijn van toepassing: gebruik een ruime hoeveelheid zonnebrandcrème en wees verstandig over hoe lang je in direct zonlicht doorbrengt. Houd er rekening mee dat een winderige dag soms hoge temperaturen en bijgaande zonnebrand kan maskeren.
 • Als je bij warm weer over een lange afstand wandelt, is het raadzaam om veel water te drinken en geschikte kleding te dragen, inclusief een hoofddeksel.
 • Blaren kunnen een ander probleem zijn voor wandelaars. Deze komen ook vaak voor bij het dragen van nieuwe wandelschoenen, Zorg er dus voor dat je, voor je op vakantie vertrekt, je schoenen zijn ingelopen.
 • In tegenstelling tot de zachtheid van de zomer kunnen de Duitse winters behoorlijk streng zijn. Hoe verder je naar het oosten reist hoe strenger de winters kunnen zijn. In feite kunnen de temperaturen op elk moment van het jaar onvoorspelbaar zijn, zelfs in juli en augustus, is het logisch om een trui (en misschien ook een paraplu) mee te nemen.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar