REISGIDS Denemarken

Veiligheid en gezondheid in Denemarken

Over Denemarken
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Gezondheidsvoorzieningen in Denemarken 

De algemene staat van de gezondheidsvoorzieningen in Denemarken is uitstekend. Dokterspraktijken en ziekenhuizen beschikken over de nodige apparatuur en het personeel is goed opgeleid. In apotheken kan je voldoende advies krijgen als je op zoek bent naar basishulp, zoals bijvoorbeeld keelpijn of een lopende neus. Voorzie toch steeds een ruime dosis van de geneesmiddelen die je nodig hebt en breng deze steeds in de originele verpakking mee. 

Europese ziekteverzekeringskaart

De Europese ziekteverzekeringskaart is een gratis kaart waarmee je gedurende een tijdelijk verblijf in EU-landen toegang hebt tot noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel. Deze kaart is daarnaast ook geldig in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Dankzij deze kaart ben je verzekerd onder dezelfde voorwaarden en kosten als de inwoners van Denemarken. Het geldt zelfs voor chronische en bestaande ziektes, zwangerschappen en bevallingen. 

In België worden deze kaarten uitgegeven door de mutualiteiten en in Nederland door de zorgverzekeraar. Om voor deze kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door of vallen onder een sociaal zekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland. Personen uit niet EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een sociaal zekerheidsstelsel, kunnen deze kaart ook ontvangen. De ziekteverzekeringskaart kan in dit laatste geval echter wel niet gebruikt worden voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. 

Daarom raden wij aan om een bijkomende goede reisverzekering af te sluiten. 

gezondheid in Portugal
Neem zeker je Europese Verzekeringskaart mee naar Denemarken

Goed om te weten

 • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben
 • De ziekteverzekeringskaart is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen. 
 • De kaart dekt ook geen kosten als je reist met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan. 
 • De kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt, je zal dezelfde kosten dienen te betalen als de inwoners van Denemarken. Mogelijks zal er dus contant betaald moeten worden voor bepaalde medische zorgen. 
 • In geval van een ziekenhuisopname raden wij aan om contact op te nemen met de verzekeraar of de mutualiteiten in eigen land. Voorzie daarom steeds een telefoonnummer.

Eten en drinken in Denemarken

 • Kraantjeswater kan veilig gedronken worden in Denemarken.
 • Er wordt echter wel afgeraden om te drinken uit beekjes of meren. 
 • Overig voedsel houdt geen gezondheidsrisico’s in.

Criminaliteit

 • In Denemarken zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met dat in eigen land. Wees voorzichtig net zoals je dat in Nederland of België doet. 

Natuur 

 • Volg steeds de aanwijzingen van lokale autoriteiten als je er op uittrekt in de natuur.
 • Teken komen voor in Denemarken. Deze beten kunnen leiden tot ongemak maar in een aantal zeldzame gevallen ook tot ernstige infecties (encefalitis). Bijzondere waakzaamheid is geboden op het eiland Bornholm. Indien je van plan bent om dit eiland te bezoeken is een vaccinatie aangeraden. Informeer je bij jouw huisarts want dit is een vaccin dat bestaat uit drie injecties met tussenpozen. 
 • De gebruikelijke voorzorgsmaatregelen voor zonnebrand zijn van toepassing. Smeer je in met een ruime hoeveelheid zonnebrandcrème en wees verstandig over hoeveel uren je in direct zonlicht doorbrengt. Houd er rekening mee dat een winderige dag soms hoge temperaturen kan maskeren.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar