REISGIDS Cyprus

Veiligheid en gezondheid in Cyprus

Over Cyprus
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Gezondheid in Cyprus

De gezondheidsinstellingen in het zuidelijk deel van het eiland zijn in orde.

Europese ziekteverzekeringskaart

De Europese ziekteverzekeringskaart, is een gratis kaart waarmee je gedurende een tijdelijk verblijf, dus ook voor een vakantie, in de EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang hebt tot noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel van het land, ook in Cyprus.

Met deze ziekteverzekeringskaart ben je verzekerd onder dezelfde voorwaarden en dezelfde kosten als de inwoners van Cyprus. Het geldt zelfs voor chronische en bestaande ziektes, zwangerschappen en bevallingen.

Een spoedbehandeling tegen gereduceerde kosten (soms gratis) is beschikbaar voor alle reizigers die in het bezit zijn van een Europese ziekteverzekeringskaart. Dit is alleen in combinatie met samenwerkende door de staat verstrekte gezondheidszorg, dus als je wordt gevraagd om vooraf te betalen, ben je waarschijnlijk in een privé instelling terechtgekomen.

Alle bezoekers wordt geadviseerd om een aanvullende medische verzekering aan te schaffen voor de duur van hun verblijf, en dienen toegang te hebben tot voldoende fondsen om de kosten van behandelingen te dekken.

Er worden kwitanties uitgegeven om de kosten terug te vorderen van uw verzekeringsmaatschappij. Het eiland heeft particuliere medische centra waar gezondheids- en cosmetische behandelingen worden aangeboden. Ze zijn te vinden in alle grote steden. Tandheelkundige diensten zijn niet gratis en bezoekers moeten een medische verzekering hebben die spoedeisende behandelingen dekt.

Je zorgverzekeringsorgaan kan je alle informatie geven over de Europese ziekteverzekeringskaart. Je kan er ook terecht voor de aanvraag van je ziekteverzekeringskaart, die in principe gratis is.

Kaarten worden uitgegeven door :

 • Nederland: zorgverzekeraar
 • België: mutualiteiten

 

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Personen uit niet-EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een nationaal socialezekerheidsstelsel, kunnen ook een kaart krijgen. Onderdanen van niet-EU-landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart echter niet gebruiken voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Goed om te weten:

 • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
 • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen. Daarvoor dien je een aparte reisverzekering te nemen.
 • De kaart dekt ook geen kosten als je reist met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
 • Deze kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.
 • Opgelet: als je verhuist naar Cyprus, kan je de Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken, maar moet je je registreren om medische zorg te krijgen in je nieuwe woonplaats.

Alles over andere reisdocumenten vind je op de reisdocumentenpagina van Cyprus.

Opgelet

De Europese Verzekeringskaart is niet geldig in Noord-Cyprus.

gezondheid in Cyprus
Vergeet zeker je Europese ziekteverzekeringskaart niet

Vaccinaties en voorzorgsmaatregelen

 • Er zijn geen vaccinaties nodig om Cyprus te bezoeken; Hepatitis A en tetanus zijn alleen aan te raden. Vaccins tegen hondsdolheid zijn aan te raden voor reizigers die in direct contact kunnen komen met Cypriotische vleermuizen.
 • De afgelopen jaren zijn er enkele gevallen van malaria aangetroffen op Cyprus. Het is reizigers aangeraden om preventieve maatregelen tegen muggenbeten te gebruiken.

 

De laatste informatie vind je op de pagina van het Tropisch Instituut

Eten en drinken

Melk is gepasteuriseerd en kraantjeswater is over het algemeen veilig om te drinken. Flessenwater is overal verkrijgbaar bij supermarkten en kiosken. Zoals bij alle bestemmingen, is het raadzaam om goedgekookte vis en vlees te eten, vooral kip en varkensvlees, die op alle hotel- en restaurantmenu’s staan. Groenten moeten worden gekookt en fruit moet in zoet water worden gewassen of geschild.

Criminaliteit op Cyprus

De criminaliteit op Cyprus is lager dan de meeste andere landen van de Europese Unie. Desondanks wil je toch voorzichtig zijn met kleine criminaliteit zoals zakkenrollers, nep luxe artikelen, enzovoorts.

Politieke problemen

Sinds de inval van het Turkse leger in 1974, heeft de overheid van de Republiek Cyprus geen controle meer over het noorden van het eiland. De in het noorden uitgeroepen Turkse Republiek van Noord-Cyprus, wordt enkel door Turkije erkend en niet door de rest van de internationale gemeenschap.

 • Consulaire hulp kan dus ook problemen veroorzaken als je in nood zit in dit deel van Cyprus, wees dus voorzichtig in het noorden.
 • Maak zeker geen foto’s van militaire voorwerpen en vooral niet in de zone van de Groene Lijn.
 • Het is afgeraden om te verblijven in een hotel dat voor de invasie in 1974 eigendom was van een Grieks Cypriotische eigenaars. Dit zou kunnen leiden tot vervolging (zelfs gevangenisstraf) omdat je verblijft in een eigendom dat toebehoort aan derden.
 • Goederen die je koopt in het noorden van Cyprus zijn bij terugkeer onderworpen aan de douanereglementering.

 

Andere risico’s

 • De temperaturen op Cyprus kunnen hoog zijn en de zonnestralen sterk, vooral in de zomermaanden. Het is raadzaam om rond het middaguur uit de zon te blijven en te allen tijde een hoed, zonnebril en een goede zonnebrandcrème met hoge factor te dragen om uw huid tegen zonnebrand te beschermen. Drink veel water om uitdroging te voorkomen.
 • Telefoonverbindingen op het volledige eiland zijn slecht tot zelfs onmogelijk. Hou er rekening mee dat je niet noodzakelijk verbinding zal hebben als je erop uittrekt.
 • Het gratis noodnummer 112 werkt ook in Cyprus. In eerste instantie zal je in het Cypriotisch geholpen worden maar de telefoniste zul je waarschijnlijk ook verder kunnen helpen in het Engels.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar