REISGIDS Bulgarije

Veiligheid en gezondheid in Bulgarije

Over Bulgarije
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Gezondheidsvoorzieningen in Bulgarije

In de steden vind je wel voldoende gezondheidsvoorzieningen waar je terecht kan voor medische verzorging. Hou er rekening mee dat er waarschijnlijk een supplement aangerekend wordt. In de populaire vakantieoorden zullen de dokters waarschijnlijk nooit de sociale zekerheid tarieven volgen.

Vraag op voorhand zeker naar de prijs van een consultatie, het afsluiten van een bijkomende goede reisverzekering kan ervoor zorgen dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Voor ernstige problemen moet je meer dan waarschijnlijk naar de hoofdstad Sofia.

Zorg zeker dat je een goed uitgeruste reisapotheek mee naar Bulgarije neemt.

Europese ziekteverzekeringskaart

De Europese ziekteverzekeringskaart, is een gratis kaart waarmee je gedurende een tijdelijk verblijf, dus ook voor een vakantie, in de EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang hebt tot meer is noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel, ook in Bulgarije.

Met deze ziekteverzekeringskaart ben je verzekerd onder dezelfde voorwaarden en dezelfde kosten als de inwoners van Bulgarije. Het geldt zelfs voor chronische en bestaande ziektes, zwangerschappen en bevallingen.

Je zorgverzekeringsorgaan kan je alle informatie geven over de Europese ziekteverzekeringskaart. Je kan er ook terecht voor de aanvraag van je ziekteverzekeringskaart, die in principe gratis is.

Kaarten worden uitgegeven door :

 • Nederland: zorgverzekeraar
 • België: mutualiteiten

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Personen uit niet-EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een nationaal socialezekerheidsstelsel, kunnen ook een kaart krijgen. Onderdanen van niet-EU-landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart echter niet gebruiken voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Goed om te weten:

 • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
 • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen. Daarvoor dien je een aparte reisverzekering te nemen.
 • De kaart dekt ook geen kosten als je reist met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
 • Deze kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.
 • Opgelet: als je verhuist naar Bulgarije, kan je de Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken, maar moet je je registreren om medische zorg te krijgen in je nieuwe woonplaats.

Eten en drinken

Kraantjeswater drinken wordt afgeraden. Melk is gepasteuriseerd en zuivelproducten zijn veilig voor consumptie. Alle gerechten worden met een goede hygiëne bereid.

Criminaliteit in Bulgarije

Corruptie is nog steeds een zeer groot probleem in Bulgarije waardoor criminaliteit en politie nog vaak in hand gaan.

 • Er is nog veel autodiefstal in Bulgarije voornamelijk ‘s nachts vinden overvallen plaats. Wees ook voorzichtig met personen die zich voordoen als verkeerspolitie, er zijn ook berichten van afpersing aan de grens.
 • Corrupte politieagenten kan je steeds melden via +359 2 982 22 22 of via de website van het ministerie van buitenlandse zaken.
 • Diefstal van luxe auto’s is een veel voorkomend probleem in Bulgarije, laat zeker geen documenten achter in je wagen en laat deze achter in bewaakte parkings.
 • Wees ook voorzichtig met valse taxi’s, zorgen dat de tarieven steeds geafficheerd zijn in de taxi. In de luchthaven van Sofia is er maar een officiële taxifirma: OK Supertrans. Zij beschikt over een balie in de aankomsthal van de luchthaven.
 • Onderteken nooit een document opgesteld in het Bulgaars (tenzij je het kan lezen). Ook niet als dit document door de politie wordt overhandigd

 

Andere gevaren

 • Wees voorzichtig met tekenbeten die de ziekte van Lyme kunnen overbrengen.
 • In de steden vind je nog veel straathonden en staat katten, vermijdt contact met deze dieren.
 • LGBT-personen zijn best discreet over hun geaardheid, veel Bulgaren staand sceptisch tegenover deze relaties.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar