REISGIDS Bosnië-Herzegovina

Veiligheid en gezondheid in Bosnië-Herzegovina

Over Bosnië-Herzegovina
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Gezondheidsvoorzieningen in Bosnië-Herzegovina

Het personeel is over het algemeen goed opgeleid, de infrastructuur is echter niet van dezelfde kwaliteit als je gewoon bent in Nederland of België. De kostprijs maar ook de kwaliteit van de medische behandelingen kunnen sterk verschillen van plaats tot plaats.

Bij ernstige ziekte of een zwaar ongeval is het aangeraden dat je je laat repatriëren.

Sommige medicijnen zijn mogelijk niet zo vrij verkrijgbaar als thuis. Vergeet dus zeker je goed uitgeruste reisapotheek niet mee te nemen want het kan zijn dat bepaalde medicijnen specifiek voor jou niet ter beschikking zijn in Bosnië-Herzegovina.

Verzekering voor Bosnië-Herzegovina

Europese ziekteverzekeringskaart

Je Europese gezondheidsverzekeringskaart is niet automatisch geldig in Bosnië-Herzegovina. Het is echter mogelijk om een speciaal formulier te ontvangen dat geldig is voor een kort verblijf. Informeer je zeker op voorhand bij de instantie die verantwoordelijk is voor het uitgeven van je ziekteverzekeringskaart.

Kaarten worden uitgegeven door :

 • Nederland: zorgverzekeraar
 • België: mutualiteiten

 

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Personen uit niet-EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een nationaal socialezekerheidsstelsel, kunnen ook een kaart krijgen. Onderdanen van niet-EU-landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart echter niet gebruiken voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Goed om te weten:

 • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
 • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen. Daarvoor dien je een aparte reisverzekering te nemen.
 • De kaart dekt ook geen kosten als je reist met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
 • Deze kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.
 • Opgelet: als je verhuist naar Bosnië-Herzegovina, kan je de Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken, maar moet je je registreren om medische zorg te krijgen in je nieuwe woonplaats.

 

Je kan meer lezen over de benodigde reisdocumenten op de pagina over reisdocumenten in Bosnië-Herzegovina.

Eten en drinken

Kraantjeswater is van goede kwaliteit en veilig om te drinken. Lokaal vlees, gevogelte, zeevruchten, fruit en groenten worden over het algemeen als veilig beschouwd om te eten, hoewel het raadzaam is om groenten en fruit te schillen en alleen gekookt vlees en vis te eten.

Ongepasteuriseerde melk moet worden gekookt. Vermijd zuivelproducten die waarschijnlijk zijn gemaakt van ongekookte melk.

Criminaliteit in Bosnië-Herzegovina

Het is aangeraden om voorzichtig te zijn voor berovingen al dan niet met geweld en dat vooral na zonsondergang. Gauwdieven en zakkenrollers zijn actief op de toeristische trekpleisters. Biedt geen weerstand bij een beroving want dit kan leiden tot geweld of meer geweld.

Autodiefstal gebeurt regelmatig, laat dus zeker geen waardevolle zaken en documenten achter in de auto.

Bewaar je persoonlijke bezittingen en reisdocumenten steeds op een veilige plek. Bijvoorbeeld in een heuptas.

Je paspoort vliegtickets en eventueel andere documenten bewaar je best op een veilige plek als je ze niet nodig hebt.

Andere risico’s

 • In de wintersportgebieden kunnen lawines voorkomen.
 • Omdat Bosnië-Herzegovina in een aardbevingsgevoelig gebied ligt kan het zijn dat er een lichte aardbeving voorkomt.
 • Overstromingen en aardverschuivingen vinden ook plaats bij zware en langdurige regenval.
 • In sommige gebieden liggen er nog landmijnen. Deze gebieden zijn gewoonlijk goed aangegeven, maar het kan zijn dat ze verdwenen zijn door overstromingen. Het is aangeraden dat je niet van de wegen of gemarkeerde wandelpaden stapt.
 • LGBT-personen zijn best discreet over hun geaardheid, een groot deel van de lokale bevolking staat sceptisch tegenover deze relaties.
 • Vaccinatie tegen hepatitis B, tuberculose en door teken overgedragen encefalitis wordt aanbevolen. Rabiës is aanwezig, voor mensen met een hoog risico op contact met dieren moet vaccinatie vóór aankomst worden overwogen. Als je wordt gebeten, dien je onmiddellijk medisch advies in te winnen.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar