REISGIDS België

Hygiëne & gezondheid in België

Over België
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Brussel
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Inentingen

Voor België heb je geen speciale inentingen nodig.

Gezondheidsvoorzieningen

De algemene staat van de gezondheidsvoorzieningen in België is uitstekend. Dokterspraktijken en ziekenhuizen beschikken over de juiste apparatuur en het personeel is goed opgeleid. In de apotheken krijg je voldoende advies als je op zoek bent naar basishulp, zoals bijvoorbeeld keelpijn of een lopende neus.

Europese ziekteverzekeringskaart

De Europese ziekteverzekeringskaart, is een gratis kaart waarmee je gedurende een tijdelijk verblijf, dus ook voor een vakantie, in de EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang hebt tot meer is noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel, ook in België.

Met deze ziekteverzekeringskaart ben je verzekerd onder dezelfde voorwaarden en dezelfde kosten als de inwoners van België. Het geldt zelfs voor chronische en bestaande ziektes, zwangerschappen en bevallingen.

Je zorgverzekeringsorgaan kan je alle informatie geven over de Europese ziekteverzekeringskaart. Je kan er ook terecht voor de aanvraag van je ziekteverzekeringskaart, die in principe gratis is.

Kaarten worden uitgegeven door :

 • Nederland: zorgverzekeraar
 • België: mutualiteiten

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Personen uit niet-EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een nationaal socialezekerheidsstelsel, kunnen ook een kaart krijgen. Onderdanen van niet-EU-landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart echter niet gebruiken voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Goed om te weten:

 • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
 • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen.
 • De kaart dekt ook geen kosten als je leest met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
 • Deze kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.
 • Opgelet: als je verhuist naar een ander land, kan je de Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken, maar moet je je registreren om medische zorg te krijgen in je nieuwe woonplaats.

Meer info over de Europese ziekteverzekeringskaart kan je hier lezen

Eten en drinken

In België is kraantjeswater overal veilig om te drinken. Ondanks dat het kraantjeswater drinkbaar is, drinken veel Belgen “Spa”, dat je als mineraalwater maar ook als bruiswater kan vinden in de winkel of op restaurant, dit heeft eerder te maken met de smaakvoorkeur en niets met eventueel ondrinkbaar water.

Eten, geserveerd in restaurants, is over het algemeen bereid volgens strenge hygiënenormen en voorschriften, waardoor het op zich geen specifieke risico’s met zich meebrengt. Zelfs de “fritkoten”, die je verspreid over het land vindt, moeten voldoen aan de strenge hygiëne-eisen.

Andere risico’s

 • Na het wandelen in bossen of open velden, controleer je best je lichaam op eventuele teken, deze kunnen de ziekte van Lyme dragen. Dit veroorzaakt jeuk, koorts, hoofdpijn en pijnlijke spieren. Als je denkt dat je gebeten bent zoek je best medisch advies.
 • Als je lange afstanden gaat fietsen, of je gaat wandelen in de Ardennen, terwijl het warm weer is, dan neem je best voldoende drinkwater mee.
 • Als je van plan bent om te gaan wandelen, zorg dan dat je wandelschoenen voldoende zijn “ingewandeld”. Strakke en nieuwe wandelschoenen zorgen immers voor blaren.
 • Drink geen water rechtstreeks uit de riviertjes en stroompjes, hoe zuiver het er ook mag uitzien. Het kan steeds verontreinigd zijn.
 • Als je naar de kust trekt in de zomer, is het mogelijk dat je lange tijd in zon doorbrengt. Bovendien zorgt de wind op de lange strandstroken ervoor dat het je het niet voelt als je aan het verbranden bent. Zorg dus steeds dat je voldoende zonnecrème aanbrengt.
 • Tijdens een wandeling in de natuur loop je ook het risico op insectenbeten. Een echt probleem kan je ze niet noemen, maar die jeuk die ze met zich meebrengen kan wel zeer storend zijn. Je kan steeds één of andere vorm van anti insectenspray gebruiken als je gaat wandelen, op die manier ben je alvast verlost van die vervelende muggen die rond je oren zoemen.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar