REISGIDS Andorra

Veiligheid en gezondheid in Andorra

Over Andorra
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Algemene veiligheid in Andorra

over het algemeen is Andorra een veilig land om te reizen.

Inentingen voor Andorra

er zijn geen specifieke inentingen nodig voor een verblijf in Andorra. Het is echter aangeraden dat je order bent met je gebruikelijke inentingen zoals difterie-tetanus-polio, maar ook rode hond, bof en uiteraard mazelen. De laatste informatie over de gezondheidstoestand in Andorra vind je op de website van het Tropisch Instituut.

Europese ziekteverzekeringskaart

De Europese ziekteverzekeringskaart, is een gratis kaart waarmee je gedurende een tijdelijk verblijf, dus ook voor een vakantie, in de EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang hebt tot noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel van het land, ook in Andorra.

Met deze ziekteverzekeringskaart ben je verzekerd onder dezelfde voorwaarden en dezelfde kosten als de inwoners van Andorra. Het geldt zelfs voor chronische en bestaande ziektes, zwangerschappen en bevallingen.

Alle bezoekers wordt geadviseerd om een aanvullende medische verzekering aan te schaffen voor de duur van hun verblijf, en dienen toegang te hebben tot voldoende fondsen om de kosten van behandelingen te dekken.

Je zorgverzekeringsorgaan kan je alle informatie geven over de Europese ziekteverzekeringskaart. Je kan er ook terecht voor de aanvraag van je ziekteverzekeringskaart, die in principe gratis is.

Kaarten worden uitgegeven door :

  • Nederland: zorgverzekeraar
  • België: mutualiteiten

 

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Personen uit niet-EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een nationaal socialezekerheidsstelsel, kunnen ook een kaart krijgen. Onderdanen van niet-EU-landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart echter niet gebruiken voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Goed om te weten:

  • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
  • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen. Daarvoor dien je een aparte reisverzekering te nemen.
  • De kaart dekt ook geen kosten als je reist met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
  • Deze kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.
  • Opgelet: als je verhuist naar Andorra, kan je de Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken, maar moet je je registreren om medische zorg te krijgen in je nieuwe woonplaats.

 

Alles over andere reisdocumenten vind je op de reisdocumentenpagina van Andorra.

Europees noodnummer

Het gratis noodnummer 112 werkt ook in Andorra. In eerste instantie zal je in de plaatselijke taal geholpen worden maar de telefonisten zul je waarschijnlijk ook verder kunnen helpen in het Engels.

Andere risico’s

  • Er kunnen lawines voorkomen in Andorra. Het kan zijn dat er dan wegen afgesloten zijn.
  • Hondsdolheid is aanwezig. Voor degenen met een hoog risico op contact met dieren moet vaccinatie vóór aankomst worden overwogen. Als je gebeten bent, zoek dan onmiddellijk medische hulp.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar