REISGIDS Albanië

Veiligheid en gezondheid in Albanië

Over Albanië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Gezondheidsvoorzieningen in Albanië

De medische voorzieningen in Albanië, en zeker buiten de hoofdstad Tirana, laten te wensen over. Als je je kan laten repatriëren moet je dat zeker doen en je niet ter plaatse laten hospitaliseren, omwille van een gebrek aan betrouwbaar en geschikt materiaal en medicijnen.

Verzekering voor Albanië

Europese ziekteverzekeringskaart

Je Europese gezondheidsverzekeringskaart is niet automatisch geldig in Albanië. Informeer je zeker op voorhand bij de instantie die verantwoordelijk is voor het uitgeven van je ziekteverzekeringskaart.

Kaarten worden uitgegeven door :

 • Nederland: zorgverzekeraar
 • België: mutualiteiten

 

Om voor een kaart in aanmerking te komen, moet je verzekerd zijn door, of vallen onder een socialezekerheidsstelsel van de overheid in een lidstaat van de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Personen uit niet-EU-landen die legaal in de EU verblijven en gedekt zijn door een nationaal socialezekerheidsstelsel, kunnen ook een kaart krijgen. Onderdanen van niet-EU-landen kunnen hun Europese ziekteverzekeringskaart echter niet gebruiken voor medische zorg in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Goed om te weten:

 • Elk afzonderlijk gezinslid dat meereist, moet een eigen kaart hebben.
 • Het is geen alternatief voor een reisverzekering. De kaart dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten voor bijvoorbeeld repatriëring of verloren/gestolen eigendommen. Daarvoor dien je een aparte reisverzekering te nemen.
 • De kaart dekt ook geen kosten als je reist met het uitdrukkelijke doel een medische behandeling te ondergaan.
 • Deze kaart geeft geen garantie dat je gratis geholpen wordt. Aangezien het zorgstelsel in ieder land anders is, kunnen diensten die in eigen land gratis zijn in een ander land wel kosten met zich meebrengen.
 • Opgelet: als je verhuist naar Albanië, kan je de Europese ziekteverzekeringskaart niet gebruiken, maar moet je je registreren om medische zorg te krijgen in je nieuwe woonplaats.

 

Je kan meer lezen over de benodigde reisdocumenten op de pagina over reisdocumenten in Albanië.

Bijkomende verzekering

 • Een bijkomende reisverzekering met voldoende dekking is absoluut noodzakelijk.
 • Vakantiegangers die met de eigen auto naar Albanië trekken moeten er rekening mee houden dat de internationale moterrijtuigverzekeringskaart niet automatisch geldig is in Albanië. Meer info over “met de auto naar Albanië” kan je lezen op onze transportpagina over Albanië.

Vaccinaties voor Albanië

Volgende vaccinaties worden aangeraden:

 • Hepatitis A
 • Zorg dat je ook in orde bent met je inentingen voor Tetanus-difterie-kinkhoest; Polio & Mazelen-bof-rubella
 • Inentingen tegen gele koorts is verplicht als je uit een land woont waar je koos voorkomt.
 • Als je van plan bent in contact te komen met honden je je ook best laten inenten tegen Rabiës.

 

Meer informatie over vaccinaties vind je op de website van het Tropische Instituut.

Eten en drinken

Kraantjeswater is gechloreerd en is prima voor het tandenpoetsen. Flessenwater wordt echter aangeraden om te drinken, vooral buiten Tirana.

Brucellose en tuberculose komen voor bij Albanees melkvee. Ongepasteuriseerde melk en zelfgemaakte kaas moeten worden vermeden; in cafés en restaurants is de melk echter vaak UHT en bijgevolg veilig.

Criminaliteit in Albanië

Er komt kleine criminaliteit zoals zakkenrollen en gauwdiefstallen voor in Albanië en dit voornamelijk in de steden en toeristische trekpleisters. Wees ook voorzichtig op het openbaar vervoer en de stations.

Zorg steeds dat je documenten en waardevolle spullen die je niet nodig hebt veilig opgeborgen zijn. Je kan deze bewaar in de kluis van het hotel of je gebruikt een heuptasje.

Natuur

 • Albanië ligt ook in aardbevingsgevoelig gebied, hoewel het lang geleden is dat er nog een zware aardbeving was, kunnen er toch regelmatig lichte trillingen zijn.
 • Bij hevige regenval kunnen er overstromingen voorkomen.

 

Politieke onrust

Er vinden regelmatig demonstraties plaats op verschillende plaatsen. Geweld komt daar ook soms bij de kijken. Wees voorzichtig en vermijd demonstraties. Deze demonstraties zijn niet gericht tegen toeristen.

Andere risico’s

 • LGBT-personen zijn best discreet over hun geaardheid, een groot deel van de lokale bevolking staat sceptisch tegenover deze relaties.
 • Er zijn uitbraken van mazelen in Albanië, dus mensen zonder de juiste vaccinaties lopen het risico de ziekte op te lopen tijdens het reizen.
 • Rabiës is zeldzaam in Albanië, maar medische behandeling moet altijd worden gezocht na een dieren- of vleermuisbeet.
 • Door teken overgedragen encefalitis wordt verspreid door de beten van geïnfecteerde teken. Wandelaars moeten aan het einde van elke dag op teken controleren en een vaccinatie overwegen.
 • In sommige gebieden liggen nog mijnen, voornamelijk in de gebieden met de grens van Kosovo.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar