REISGIDS Zwitserland

Cultuur, taal en geschiedenis van Zwitserland

Over Zwitserland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Zwitserland

Middeleeuwen

In de oudheid Helvetia genoemd, was Zwitserland in 1291 een liga van kantons in het Heilige Roomse Rijk. Gevormd rond de kern van drie Duitse bosgebieden, Schwyz, Uri en Unterwalden, voegde de Zwitserse Bondsstaat langzaam nieuwe kantons toe. In 1648 maakte het Verdrag van Westfalen Zwitserland onafhankelijk van het Heilige Roomse Rijk.

Franse revolutie

Franse revolutionaire troepen bezetten het land in 1798 en noemden het de Helvetische Republiek, maar Napolon herstelde in 1803 zijn federale regering. In 1815 hebben de Frans- en Italiaanssprekende volkeren van Zwitserland politieke gelijkheid gekregen. In 1815 garandeerde het Congres van Wenen de neutraliteit en erkende het de onafhankelijkheid van Zwitserland.

19de eeuw

In de revolutionaire periode van 1847 scheidden de katholieke kantons zich af en organiseerden ze een apart verbond genaamd de Sonderbund op, maar ze werden verslagen en voegden zich weer bij de federatie.

In 1848 vestigde de nieuwe Zwitserse grondwet een unie naar het voorbeeld van die van de VS. De federale grondwet van 1874 vestigde een sterke centrale regering terwijl elk kanton grote zeggenschap kreeg. Nationale eenheid en politiek conservatisme namen toe naarmate het land bloeide vanuit zijn neutraliteit. Het banksysteem werd ’s werelds grootste opslagplaats voor internationale rekeningen.

Wereldoorlogen

Strikte neutraliteit was het beleid in beide wereldoorlogen. Genève was de zetel van de Volkenbond (later het Europese hoofdkwartier van de Verenigde Naties) en van een aantal internationale organisaties.

Beschuldigingen in de jaren negentig over geheime activa van Joodse slachtoffers van de Holocaust die bij Zwitserse banken waren gedeponeerd, leidden tot internationale kritiek en de oprichting van een fonds om de slachtoffers en hun families te vergoeden.

20  en 21ste eeuw

Verrassend genoeg kregen vrouwen pas in 1971 het recht om te stemmen of een openbaar ambt te bekleden. De eerste vrouwelijke president van Zwitserland , evenals de eerste Jood die de positie bekleedde, was Ruth Dreifuss in 1999.

Op 10 september 2002 lieten de Zwitsers hun lang gekoesterde neutraliteit varen om het 190ste lid van de VN te worden.

Cultuur in Zwitserland

Religie

Rooms-katholiek (38%), protestants (27%), moslim (5%), joods (0,3%) en atheïst (21,4%).

geschiedenis van Zwitserland
Met een overwegend Rooms-Katholieke en Protestantse bevolking vind je veel kerken in Zwitserland.

Dagelijkse gebruiken in Zwitserland

Het is gebruikelijk om de gastvrouw bloemen te geven als je voor een maaltijd wordt uitgenodigd, maar geef nooit chrysanten of witte asters, omdat ze als rouwbloemen worden beschouwd. Informele kleding is algemeen aanvaardbaar. In sterren restaurants, hotels en op belangrijke sociale gelegenheden zijn vesten en stropdassen aangeraden. Als je gevraagd wordt om eens smoking te  dragen worden op voorhand vermeld op de uitnodiging.

Taal in Zwitserland

Zwitserland is zo een van die landen waar er verschillende officiële talen zijn, wat het er allemaal niet gemakkelijker op maakt. Duits wordt gesproken door 63,5% van de bevolking, in de centrale en oostelijke regio’s, Frans (22,5%) in het westen en Italiaans (8,1%) in het zuiden. Retro-Romaans (0,5%), de vierde nationale taal, wordt gesproken in enkelen delen van het zuidoosten. Engels (als tweede of derde taal) wordt ook veel gesproken door de aanwezigheid van veel internationale organisaties.

In Zwitserland kan het zeker handig zijn om je smartphone met Google translate bij de hand te hebben.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar