REISGIDS Zweden

Cultuur, taal en geschiedenis van Zweden

Over Zweden
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Zweden

Oudheid

De vroegste historische vermelding van Zweden is te vinden in Tacitus’s Germania, waar wordt verwezen naar de machtige koning en sterke vloot van de Sviones.

Middeleeuwen

In de 11de eeuw werd Olaf Skttkonung de eerste Zweedse koning die als christen werd gedoopt. Rond 1400 werd een poging gedaan om Zweden, Noorwegen en Denemarken te verenigen tot één koninkrijk, maar dit leidde tot bittere strijd tussen de Denen en de Zweden.

Vroege moderne geschiedenis

In 1520 veroverde de Deense koning Christian II Zweden en in het “Stockholm Bloedbad” lieten veel belangrijke Zweedse personen het leven. Gustavus Vasa (1523-1560) maakte zich los van Denemarken en vormde de moderne Zweedse staat. Hij nam ook eigendommen van de rooms-katholieke kerk in Zweden in beslag om de oorlogsschulden van Zweden te betalen.

De koning rechtvaardigde zijn daden op basis van de leerstellingen van Maarten Luther, die in het hele land met koninklijke aanmoediging werden aanvaard. De Lutherse Zweedse kerk werd uiteindelijk aangenomen als de staatskerk.

Zweden speelde een leidende rol in de tweede fase (1630-1635) van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648). Door het Verdrag van Westfalen (1648) kreeg Zweden West-Pommeren en een aangrenzend gebied aan de Oostzee.

Moderne geschiedenis

In 1700 verenigde een coalitie van Rusland, Polen en Denemarken zich tegen Zweden en door de Vrede van Nystad (1721) werd het land gedwongen Lijfland, Ingria, Estland en delen van Finland op te geven.

Zweden kwam uit de Napoleontische oorlogen met de overname van Noorwegen uit Denemarken en met een nieuwe koninklijke dynastie die voortkwam uit maarschalk Jean Bernadotte van Frankrijk, die koning Karel XIV werd (1818 – 1844).

Wereldoorlogen

De kunstmatige unie tussen Zweden en Noorwegen leidde tot een ongemakkelijke relatie, en de unie werd uiteindelijk in 1905 ontbonden. Zweden handhaafde een neutrale positie in beide wereldoorlogen.

Een uitgebreide structuur van welzijnswetgeving, geïmiteerd door veel grotere landen, begon met de invoering van ouderdomspensioenen in 1911. Economische welvaart op basis van zijn neutraal beleid stelde Zweden in staat samen met Noorwegen te pionieren op het gebied van volksgezondheid, huisvesting en werkzekerheid programma’s.

Eigentijdse geschiedenis

Vierenveertig jaar socialistische regering eindigde in 1976 met de verkiezing van een conservatieve coalitie onder leiding van Thorbjrn Flldin. De socialisten kwamen bij de verkiezingen van 1982 weer aan de macht, maar premier Olof Palme, een socialist, werd op 28 februari 1986 vermoord door een schutter, waardoor Zweden stomverbaasd achterbleef.

Palme’s socialistische binnenlandse beleid werd uitgevoerd door zijn opvolger, Ingvar Carlsson. Verkiezingen in september 1991 verdreven de sociaaldemocraten (socialisten) uit de macht.

De nieuwe coalitie van vier conservatieve partijen beloofde de belastingen en de verzorgingsstaat te verlagen, maar de traditionele neutraliteit van Zweden niet te veranderen. In september 1994 traden de sociaal-democraten na drie jaar weer op als oppositiepartij.

Bij een referendum in 1994 stemden de kiezers in met toetreding tot de Europese Unie. Hoewel Zweden voorstander was van een Europese monetaire unie, besloot het bij de invoering van de euro in 1999 er toch niet mee in te stappen. Het verwierp de EURO opnieuw met overweldigende meerderheid in een referendum in september 2003.

Cultuur in Zweden

geschiedenis van Zweden
Je vindt veel Evangelisch Lutherse kerken in Zweden.

Religie in Zweden

Ongeveer 65% van de bevolking behoort tot de Kerk van Zweden (Evangelisch Luthers), De rest behoort tot protestantse minderheden, hoewel het land ook een aanzienlijk aantal katholieken, oosters-orthodoxe christenen en moslims heeft.

Dagelijkse gebruiken in Zweden

  • Normale beleefdheden moeten in acht worden genomen. Het is gebruikelijk dat de gast niet drinkt totdat de gastheer een toast uitbrengt. De gast moet de gastheer ook bedanken voor de maaltijd door tack för maten (bedankt voor het eten) te zeggen.
  • Vrijetijdskleding is acceptabel voor alledaagse gelegenheden; defitge kleding worden gedragen voor sociale gelegenheden, exclusieve restaurants en clubs. Als je geacht wordt avondkleding te dragen dan wordt het meestal gespecificeerd wanneer dat nodig is.
  • Roken is verboden in het openbaar vervoer en in de meeste openbare gebouwen.

 

Taal in Zweden

De voertaal is Zweeds, maar Sámi (Lapp) wordt gesproken door de Sámi-bevolking in het noorden. Er zijn ook Finse, Meänkieli, Romani en Jiddisch sprekende minderheden. Engels wordt van jongs af aan als eerste vreemde taal onderwezen.

Wij raden steeds aan om de Google Translate app te installeren op je smartphone, op die manier kan je eenvoudig communiceren met de plaatselijke bevolking.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar