REISGIDS Wales

Cultuur, taal en geschiedenis van Wales

Over Wales
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Wales

Een groot deel van de geschiedenis van Wales  kan je ook lezen op de geschiedenispagina van Engeland, beide landen maken deel uit van het Verenigd Koninkrijk die zo goed als dezelfde geschiedenis delen met elkaar.

Specifiek voor Wales

Invasies en veldslagen tasten de geschiedenis van Wales aan. De Romeinen, de Saksen en de Noormannen keken allemaal naar het platteland van Wales en vertrokken over de rivier de Severn om te zien wat ze konden claimen en dit met gemengde resultaten. Tegenwoordig liggen de ruige kastelen nog steeds verspreid over het land een bewijs van pogingen van deze indringers om de lokale bevolking onder controle te houden.

Welshe historische helden variëren van de semi-mythische koning Arthur, die ook wordt opgeëist door de Cornish en die in oude Welshe documenten voorkomt als een keizer en oorlogsheld, tot bonafide legendes zoals Owain Glyndwr. Ook bekend als Owen Glendower, speelde hij in Shakespeare’s Henry IV en voerde hij gewelddadige veldslagen tegen de Engelsen, waarbij hij recht claimde op de titel Prins van Wales.

Na het winnen van een reeks conflicten en het ondertekenen van een trouw met Frankrijk, trok Glyndwr de woede van de Engelse koning, die de Welsh de kop in drukte, substantiële bijeenkomsten van mensen verbood en Welshmen belette hun ambt te bekleden.  De glorietijd van Glyndwr kwam uiteindelijk tot een einde toen de strijdkrachten van Henry V de kastelen en bolwerken heroverden die de Prins van Wales had verworven.

Non-conformistische religie, met name in de vorm van de baptisten- en methodistenkerken, markeerde de opkomst van het Welshe nationalisme in de 19de eeuw. De non-conformisten braken af van de officiële staatsgodsdienst (Anglicaans) en onderwezen de Welshe taal op zondagsscholen. Zelfs vandaag de dag heeft het land nog steeds een sterk identiteitsgevoel en nationale trots.

De industriële revolutie aan het einde van de 18de en het begin van de 19de eeuw heeft een zware stempel gedrukt op de geschiedenis van Wales, waardoor de focus van het platteland en de beroepsbevolking veranderde van landbouw naar kolenwinning en ijzerwerk. De periode werd ook gekenmerkt door een toegenomen immigratie naar Wales, waardoor de bevolking toenam.

De Universiteit van Wales werd opgericht in 1893, en de nationale bibliotheek en het museum ontvingen beide hun koninklijke oorkonden in 1907. Vanaf 1999 werd in Cardiff een gekozen Welshe assemblee opgericht, met bevoegdheden van Westminster. Minder positief was de achteruitgang van de kolenmijnindustrie, waarvan sommige gemeenschappen vandaag de dag nog steeds de gevolgen van dragen.

Het Welshe parlement ontwikkelde snel een onafhankelijke gemoedstoestand en heeft een andere weg ingeslagen dan het Engelse beleid ten aanzien van sommige kwesties, de beroemdste gratis voorschriften en universitaire collegegelden.

geschiedenis van Wales
In het overwegend christelijke Wales vind je overal kerken

De cultuur van Wales

Religie in Wales

Overwegend christelijk (Kerk van Engeland, rooms-katholiek, presbyteriaans, methodistisch), aanzienlijke moslim-, sikh-, joodse en hindoeïstische minderheden. Ongeveer 15% van de bevolking heeft geen religie.

Dagelijkse gebruiken in Wales

De monarchie is, hoewel nu nog alleen politiek symbolisch, een machtige en vaak onbewuste verenigende kracht. Leden van de koninklijke familie zijn het onderwerp van onophoudelijke fascinatie, waarbij elke beweging gretig wordt gevolgd en gerapporteerd door de populaire pers, zowel in het Verenigd Koninkrijk als in het buitenland.

Handen schudden is gebruikelijk wanneer je voor het eerst aan iemand wordt voorgesteld. Normale sociale attenties moeten in acht worden genomen bij het bezoeken van iemands huis en een klein cadeautje zoals bloemen of chocolaatjes wordt op prijs gesteld.

In sommige nachtclubs en restaurants zijn spijkerbroeken en sportschoenen niet toegestaan, anders wordt vrijetijdskleding algemeen aanvaard.

Taal in Wales

Engels en Welsh zijn de officiële talen. Op alle scholen wordt Welsh onderwezen en minstens één vijfde van de bevolking spreekt het.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar