REISGIDS Tsjechië

Geschiedenis van Tsjechië, cultuur & taal

Over Tsjechië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Praag
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Tsjechië

Oudheid

Waarschijnlijk rond de 5e eeuw na Christus vestigden Slavische stammen uit het Vistula-bekken zich in de regio Bohemen, Moravië en Silezië.

Middeleeuwen

De Tsjechen stichtten het koninkrijk Bohemen en de Premyslide-dynastie, die van de 10e tot de 16e eeuw over Bohemen en Moravië regeerde. Één van de Boheemse koningen, Keizer Karel IV, maakte van Praag een keizerlijke hoofdstad en een centrum van Latijnse wetenschap.

De Hussietenbeweging opgericht door Jan Hus (1369 – 1415) verbond de Slaven met de Reformatie en deed het Tsjechische nationalisme herleven, voorheen onder Duitse overheersing.

Een Habsburg, Ferdinand I, besteeg de troon in 1526. De Tsjechen kwamen in 1618 in opstand en veroorzaakten het begin van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648). Verslagen in 1620, werden ze de volgende 300 jaar geregeerd als onderdeel van het Oostenrijkse rijk.

Wereldoorlogen

Volledige onafhankelijkheid van de Habsburgers werd pas bereikt aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, na de ineenstorting van het Oostenrijks-Hongaarse rijk.

Op 14 november 1918 werd in Praag een unie van de Tsjechië en Slowakije afgekondigd, en de Tsjechische natie werd één van de twee  delen van de nieuw gevormde Tsjechoslowaakse staat.

geschiedenis van Tsjechië
De stichting van Tsjecho-Slowakije

In maart 1939 bezetten Duitse troepen Tsjecho-Slowakije, en Tsjechisch Bohemen en Moravië werden Duitse protectoraten voor de duur van de Tweede Wereldoorlog. De voormalige regering keerde terug in april 1945 toen de oorlog eindigde en de grenzen van vóór 1938 werden hersteld.

Post tweede wereldoorlog

Toen er in 1946 verkiezingen werden gehouden, werden de communisten de dominante politieke partij en kregen ze in 1948 de controle over de Tsjechoslowaakse regering. Daarna veranderde de voormalige democratie in een Sovjetstaat.

Tweede helft 20ste eeuw

Bijna 42 jaar communistisch bewind eindigde met de bijna bloedeloze, Fluwelen revolutie, in 1989. Vclav Havel, een vooraanstaand toneelschrijver en dissident, werd in 1989 tot president van Tsjecho-Slowakije gekozen. Havel, tweemaal gevangengezet door het communistische regime en zijn verboden toneelstukken, werd een internationaal symbool voor mensenrechten, democratie en vreedzame meningsverschillen.

Door de terugkeer van de democratische politieke hervormingen ontstond eind 1991 een sterke Slowaakse nationalistische beweging, die de onafhankelijkheid van Slowakije zocht. Toen de algemene verkiezingen van juni 1992 er niet in slaagden het voortdurende naast elkaar bestaan van de twee republieken binnen de federatie op te lossen, kwamen de Tsjechische en Slowaakse politieke leiders overeen hun staten in twee volledig onafhankelijke naties op te splitsen.

Op 1 januari 1993 werd de Tsjechoslowaakse federatie ontbonden en werden twee afzonderlijke onafhankelijke landen opgericht – de Tsjechische Republiek en Slowakije. De Tsjechische Republiek trad in maart 1999 toe tot de NAVO.

21ste eeuw

President Vclav Havel verliet zijn ambt in februari 2003, na 13 jaar president te zijn geweest. In de loop van de jaren verloor Havel een deel van zijn immense populariteit bij de Tsjechen, die ontgoocheld raakten door zijn tekortkomingen als politiek leider. Internationaal is Havel een torenhoge figuur van moreel gezag en moed gebleven. In maart 2003 werd Vclav Klaus de tweede president van Tsjechië . Als conservatieve econoom kwamen hij en Havel vaak in botsing met elkaar.

In mei 2004 trad Tsjechië toe tot de EU.

De cultuur van Tsjechië

Religie

Meestal rooms-katholiek en een aantal protestanten, waaronder verschillende kerken zoals de gereformeerde, lutherse, methodistische, eenheid van Tsjechische broeders en baptisten.

Er is een kleine joodse gemeenschap, voornamelijk in Praag. Volgens een onderzoek van het Pew Research Center is 72% van de bevolking niet gelieerd aan enige religieuze overtuiging.

Dagelijkse gebruiken in Tsjechië

Het wordt als beleefd beschouwd om dobrý den (goedendag) te zeggen als je een onbekende tegenkomt. Dit geldt ook voor personen achter de toonbank of bar.  Als je vertrekt zeg je na shledanou (tot ziens).

De Tsjechische manier van doen kan soms een beetje bruusk aanvoelen, maar vaak zullen een glimlach en een grap de meeste interacties verzachten. Wanneer je een nieuw persoon begroet, schudt je deze de hand en houd je oogcontact.

Als je bij iemand thuis wordt uitgenodigd, is het beleefd om een klein cadeautje mee te nemen, een bos bloemen is voldoende. Vergeet niet je schoenen uit te doen bij het binnen gaan.

Bij het bijwonen van een klassiek muziekconcert, een operavoorstelling of zelfs de bioscoop, zullen de meeste Tsjechen zich formeel kleden, je kan de toeristen meestal herkennen aan hun vrijetijdskleding.

De taal in Tsjechië

De officiële taal is Tsjechisch, maar Slowaaks wordt ook veel gesproken. Engels en Duits worden ook vaak gesproken. Zorg ook dat je je smartphone bij hebt, dat Google Translate is geïnstalleerd en je gaat het zeker redden.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar