REISGIDS Slowakije

Cultuur, taal en geschiedenis van Cultuur, geschiedenis en taal - handige weetjes voor je vakantie in Slowakije

Over Slowakije
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Slowakije

Het huidige Slowakije werd rond de 6e eeuw door Slavische Slowaken gestegen. Ze waren politiek verenigd in het Moravische rijk in de 9e eeuw.

In 907 veroverden de Duitsers en de Magyaren de Moravische staat, en de Slowaken vielen onder Hongaarse controle van de 10e eeuw tot 1918. Toen het door Habsburg geregeerde rijk in 1918 na de Eerste Wereldoorlog instortte, sloten de Slowaken zich aan bij het Tsjechische Bohemen, Moravië en een deel van Silezië om de nieuwe gezamenlijke staat Tsjechoslowakije te vormen.

In maart 1939 bezette Duitsland Tsjecho-Slowakije, vestigde het er een Duits  “Protectoraat” en creëerde dat vanuit Slowakije geregeerd werd met monseigneur Josef Tiso als premier. Het land werd in het voorjaar van 1945 door het Sovjetleger van de Duitsers bevrijd, en Slowakije kreeg zijn vooroorlogse status terug en voegde zich weer bij een nieuwe Tsjechoslowaakse staat.

Nadat de Communistische Partij in februari 1948 de macht had overgenomen, werd Slowakije opnieuw onderworpen aan een gecentraliseerde door Tsjechië gedomineerde regering en ontstond er een tegenstelling tussen de twee republieken. In januari 1969 werd de natie deel van de Slowaakse Socialistische Republiek Tsjecho-Slowakije.

Bijna 42 jaar communistisch bewind in Slowakije eindigde toen Vaclav Havel in 1989 president van Tsjecho-Slowakije werd en democratische politieke hervormingen begonnen. Met de teloorgang van de communistische macht kwam er echter weer een sterke Slowaakse nationalistische beweging boven water en nam de rivaliserende relatie tussen de twee staten toe.

Eind 1991 gingen de discussies tussen Slowaakse en Tsjechische politieke leiders over de vraag of de Tsjechische en Slowaakse republieken naast elkaar moesten blijven bestaan binnen de federale structuur of verdeeld moesten worden in twee onafhankelijke staten.

Na de algemene verkiezingen in juni 1992 werd besloten dat er twee volledig onafhankelijke republieken zouden worden opgericht. De Republiek Slowakije is op 1 januari 1993 ontstaan. Het parlement koos in februari 1992 Michal Kovac als president.

De populist Vladimir Meciar, die driemaal als premier van Slowakije diende, vertoonde steeds autoritairder gedrag en werd genoemd als de reden waarom Slowakije een tijdlang buiten beschouwing werd gelaten voor zowel de EU als de NAVO. De zeer lage instroom van buitenlands kapitaal in Slowakije tijdens de ambtsperiode van Meciar was het resultaat van het gebrek aan transparantie van zijn regering. Meciar werd in de verkiezingen van 1998 opgeheven door de hervormingsgezinde regering van Mikuls Dzurinda. In april 2000 werd Meciar gearresteerd en beschuldigd van het betalen van illegale bonussen aan zijn kabinetsministers terwijl hij in functie was. Aan de arrestatie ging een patstelling van drie weken met de politie vooraf, die pas eindigde toen politiecommando’s de deur van het huis van Meciar openbliezen en hem grepen. Hij werd ook ondervraagd over zijn vermeende betrokkenheid bij de ontvoering in 1995 van de zoon van de voormalige president van Slowakije, Michal Kovac.

Dzurinda heeft de reputatie van Slowakije in het Westen verbeterd, maar zijn harde economische maatregelen hebben hem impopulair gemaakt in het land. Oud-premier Meciar was vreemd genoeg veerkrachtig gebleken. Bij de verkiezingen van september 2002 hield de regerende coalitie de macht vast, ondanks dat Meciar bij de verkiezingen op de lijst stond.

In april 2004 kwam Meciar voor het presidentschap op tegen zijn voormalige rechterhand, Ivan Gasparovic. Gasparovic won de grotendeels ceremoniële post echter met een ruime meerderheid.

In 2004 trad Slowakije toe tot de EU en de NAVO. In mei 2005 bekrachtigde het de EU-grondwet.

De Slowaakse cultuur

Religie in Slowakije

De meerderheid van de bevolking is rooms-katholiek. Protestantse kerken omvatten de rest met gereformeerde, lutherse, methodistische en baptistische denominaties. Er is ook een joodse minderheid en, in het oosten van het land, een Grieks-orthodoxe minderheid.

Dagelijkse gebruiken in Slowakije

Handen schudden is de gebruikelijke vorm van begroeting. Stiptheid wordt gewaardeerd bij sociale gelegenheden.

Taal in Slowakije

De officiële taal is Slowaaks. Hongaars, Roetheens, Oekraïens en Duits worden gesproken door etnische minderheden.

Als je van plan bent van de toeristische platgetreden paden te treden dan is een smartphone met Google Translate zeer gemakkelijk.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar