REISGIDS Slovenië

Cultuur, taal en geschiedenis van Slovenië

Over Slovenië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Slovenië

Oudheid

Slovenië werd oorspronkelijk bewoond door Illyrische en Keltische volkeren. Het werd een deel van het Romeinse rijk in de eerste eeuw voor Christus.

De Slovenen waren een Zuid-Slavische groep die zich in de 6e eeuw na Christus in de regio vestigde. de Slaven vestigden de staat Samu, die zijn trouw te danken had aan de Avaren, die de Hongaarse vlakte domineerden totdat Karel de Grote hen aan het eind van de 8e eeuw versloeg.

Vroeg moderne geschiedenis

Toen de Hongaren in 1526 door de Turken werden verslagen, accepteerde Hongarije de Oostenrijkse Habsburgse heerschappij om aan de Turkse overheersing te ontsnappen; de Habsburgse monarchie was de eerste die alle Sloveense regio’s omvatte.

Zo werden Slovenië en Kroatië onderdeel van het Oostenrijks-Hongaarse koninkrijk toen de dubbele monarchie werd opgericht in 1867. Net als Kroatië en in tegenstelling tot de andere Balkanstaten, is het voornamelijk rooms-katholiek.

Wereldoorlogen

Na de nederlaag en ineenstorting van Oostenrijk-Hongarije in de Eerste Wereldoorlog riep Slovenië zijn onafhankelijkheid uit. Het sloot zich op 4 december 1918 formeel aan bij Montenegro, Servië en Kroatië om de nieuwe natie te vormen, het Koninkrijk van de Serviërs, Kroaten en Slovenen. De naam werd later in 1929 veranderd in Joegoslavië.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bezette Duitsland Joegoslavië en werd Slovenië verdeeld over Duitsland, Italië en Hongarije. Gedurende de oorlog voerden veel Slovenen een guerrillaoorlog tegen de nazi’s onder leiding van de in Kroatië geboren communistische verzetsleider, maarschalk Tito.

Na de definitieve nederlaag van de As-mogendheden in 1945 werd Slovenië opnieuw een republiek van de nieuw opgerichte communistische natie Joegoslavië.

Eigentijdse geschiedenis

In de jaren tachtig pleitte Slovenië voor meer autonomie en dreigde het af en toe af te scheiden. Het introduceerde een meerpartijenstelsel en koos in 1990 een niet-communistische regering. Slovenië verklaarde zich op 25 juni 1991 onafhankelijk van Joegoslavië.

Het door Servië gedomineerde Joegoslavische leger probeerde Slovenië in het gareel te houden en er vonden korte gevechten plaats, maar het leger trok toen zijn troepen terug. In tegenstelling tot Kroatië en Bosnië kon Slovenië zich met relatief weinig geweld losmaken van Joegoslavië.

Met de erkenning van zijn onafhankelijkheid, verleend door de Europese Gemeenschap in 1992, begon het land zijn economie en samenleving opnieuw af te stemmen op West-Europa. Slovenië trad in 2004 toe tot de EU en de NAVO. Slovenië veranderde zijn munteenheid op 1 januari 2007 in de euro en werd het eerste voormalige communistische land dat dit deed.

De cultuur van Slovenië

geschiedenis van Slovenië
Door de overwegend katholieke bevolking vind je overal kerken in Slovenië.

Religie in Slovenië

Het grootste deel van de bevolking is rooms-katholiek (ongeveer 60%), met kleine gemeenschappen van andere christenen, waaronder oosters-orthodoxen. Er zijn ook moslim-, joodse en hindoeïstische minderheden, evenals 10% die atheïst of niet-religieus wordt aanzien.

Dagelijkse gebruiken in Slovenië

Een hand geven is een normale vorm van begroeting. De gebruikelijke Westerse sociale beleefdheden zijn van toepassing en informele kleding is algemeen aanvaardbaar.

Roken is verboden in het openbaar vervoer, in bioscopen, theaters, openbare kantoren en in wachtkamers. Je moet minimaal 18 zijn om tabaksproducten te kopen. De strenge rookvoorschriften van Slovenië, één van de strengste in de EU, zijn in overeenstemming met het ‘groene’ imago van het land.

Taal in Slovenië

Sloveens, dat nauw verwant is aan Kroatisch en Tsjechisch. Veel Slovenen spreken Engels, Duits of Italiaans als tweede taal.

Je gaat je met de uitgebreide talenkennis van de Slovenen zeker kunnen redden in Slovenië, maar een smartphone met Google Translate is altijd handig als je met de plaatselijke bevolking echt in contact wilt komen.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar