REISGIDS Roemenië

Cultuur, taal en geschiedenis van Roemenië

Over Roemenië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Roemenië

Oudheid

Het grootste deel van Roemenië was de Romeinse provincie Dacia van ongeveer 100 tot 271 na Christus. Van de 3e tot de 12e eeuw werd de inheemse Daco-Romeinse bevolking overspoeld door golf na golf van barbaarse veroveraars.  Onderwerping aan het eerste Bulgaarse rijk (8e – 10e eeuw) bracht het oosters-orthodoxe christendom onder de Roemenen.

Middeleeuwen

In de 11e eeuw werd Transsylvanië opgenomen in het Hongaarse rijk. Tegen de 16e eeuw waren de belangrijkste Roemeense vorstendommen Moldavië en Walachia satellieten binnen het Ottomaanse rijk geworden, hoewel ze veel onafhankelijkheid behielden.

19e eeuw en Eerste Wereldoorlog

Na de Russisch-Turkse oorlog van 1828-1829 werden ze Russische protectoraten. De natie werd een koninkrijk in 1881 na het congres van Berlijn.

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog riep Roemenië zijn neutraliteit uit, maar later sloot het zich aan bij de geallieerde zijde en in 1916 verklaarde het de oorlog aan de Centrale Mogendheden. De wapenstilstand van 11 november 1918 gaf Roemenië uitgestrekte gebieden van Rusland en het Oostenrijks-Hongaarse rijk, waardoor de omvang van Roemenië verdubbelde. De verworven gebieden omvatten Bessarabië, Transsylvanië en Boekovina. De Banat, een Hongaars gebied, werd verdeeld met Joegoslavië.

Koning Carol II werd in 1930 gekroond en veranderde de troon in een koninklijke dictatuur. In 1938 schafte hij de democratische grondwet van 1923 af.

Tweede wereld oorlog

In 1940 werd het land gereorganiseerd volgens fascistische lijnen, en de fascistische IJzeren Garde werd de kern van de nieuwe totalitaire partij. Op 27 juni bezette de Sovjet-Unie Bessarabië en het noorden van Boekovina. Koning Carol II ontbond het parlement, verleende de nieuwe premier, Ion Antonescu, volledige macht, deed afstand van zijn troon en ging in ballingschap.

Roemenië ondertekende vervolgens het Aspact op 23 november 1940 en in juni deed het mee aan de aanval van Duitsland op de Sovjet-Unie, waarbij Bessarabië opnieuw werd bezet. Ongeveer 270.000 Joden werden afgeslacht in fascistisch Roemenië.

Na de invasie van Roemenië door het Rode Leger in augustus 1944 leidde koning Michael een staatsgreep waarbij de regering-Antonescu werd verdreven. Op 12 september 1944 werd in Moskou een wapenstilstand met de Sovjet-Unie ondertekend.

Post-wereldoorlog

Een door de communisten gedomineerd regeringsblok won de verkiezingen in 1946, Michael trad af op 30 december 1947 en in 1955 trad Roemenië toe tot de Verdragsorganisatie van Warschau en de Verenigde Naties.

Dictatuur Ceausescu

Nicolae Ceausescu richtte een neo-stalinistische politiestaat en regeerde tussen 1967 – 1989. Hij wikkelde het ijzeren gordijn strak om Roemenië, waardoor een gematigd welvarend land op de rand van de hongerdood veranderde.

geschiedenis van Roemenië
Grootheidswaanzin uit de tijd van Ceausescu

Om zijn buitenlandse schuld van $ 10 miljard in 1982 terug te betalen, plunderde hij de Roemeense economie van alles wat kon worden geëxporteerd, waardoor het land met wanhopige tekorten aan voedsel, brandstof en andere benodigdheden achterbleef.

Een door het leger ondersteunde opstand in december 1989 leidde tot de omverwerping, berechting en executie van Ceausescu.

Jaren 90 en 2000

Een ex-communist, Ion Iliescu van het Front voor Nationale Redding, was van 1990 tot 1995 president. Emil Constantinescu van de Democratic Convention Party was president van 1996 tot 2000.

De tegenstrijdige en halfslachtige pogingen van de postcommunistische regeringen om over te schakelen op een vrijemarkteconomie waren grotendeels niet gerealiseerd. Toenemende ontevredenheid over de inefficiëntie en het economische beleid van de regering leidde tot een golf van protesten van arbeiders, studenten en anderen die een hoogtepunt bereikte in 1997 en opnieuw in 1999.

In 2000 keerde voormalig president Iliescu terug aan de macht met een verpletterende overwinning, waarbij hij gemakkelijk een xenofobe nationalist versloeg.  De discriminatie van de Magyaren (etnische Hongaren) en de Roma (zigeuners) ging echter door, aangewakkerd door verschillende ultranationalistische politieke partijen.

Roemenië trad in 2004 toe tot de NAVO. Het jaar daarop keurde de EU de toetreding van Roemenië goed. De definitieve toelating tot de EU was gebaseerd op een aantal hervormingen, waaronder meer wetshandhavings- en milieumaatregelen en de bescherming van de rechten van de Roma-minderheid.

Roemenië werd in 2007 officieel lid van de EU. President Traian Basescu kreeg destijds internationale lof voor zijn anticorruptie campagnes en voor het effenen van de weg voor Roemenië om lid te worden van de Europese Unie.

Cultuur in Roemenië

Religie

87% Roemeens-orthodox, met Griekse en rooms-katholieke, gereformeerde / lutherse, unitarische, islamitische en joodse minderheden.

Dagelijkse gebruiken in Roemenië

  • Een hand geven is normaal bij kennismaking. Het kan echter zijn dat Roemeense mannen de hand kussen van een vrouw wanneer ze voorgesteld worden.
  • Bezoekers dienen bij sociale gelegenheden de normale Europese beleefdheden te volgen.
  • Kleding neigt nogal conservatief te zijn, maar vrijetijdskleding is geschikt.
  • Strandkleding mag niet buiten het strand of buiten het zwembad worden gedragen.

 

Als je ergens wordt dan neem je best een klein geschenkje mee voor de gastheer. Moesten de bloemen zijn voor de gastvrouw neem dit dan mee in een oneven getal (bijgeloof). Veel Roemenen zijn rokers en het schenken van westerse sigaretten wordt enorm op prijs gesteld. Andere gewaardeerde geschenken zijn onder meer toiletartikelen.

Taal in Roemenië

Roemeens is de officiële taal. Hongaars en Duits worden gesproken in sommige grensgebieden, terwijl voornamelijk Frans en een beetje Engels worden gesproken door degenen die actief zijn in de toeristenindustrie.

Zorg dat je voorzien bent van Google Translate op je smartphone en je gaat het wel redden in Roemenië.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar