REISGIDS Portugal

Cultuur, taal en geschiedenis van Portugal

Over Portugal
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Lissabon
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Portugal

Oudheid

Er wordt over het algemeen aangenomen dat een vroege Keltische stam, de Lusitaniërs, de eerste inwoners van Portugal waren. Het Romeinse Rijk veroverde de regio rond 140 voor Christus. Tegen het einde van het Romeinse rijk waren de Visigoten het hele Iberische schiereiland binnengevallen.

Middeleeuwen

Portugal won zijn onafhankelijkheid van het Moorse Spanje in 1143. Koning John I (1385-1433) verenigde zijn land ten koste van de Castilianen en de Moren van Marokko. De uitbreiding van Portugal werd op briljante wijze gecoördineerd door de zoon van John, Prins Hendrik de Zeevaarder.

Ontdekkingsreizen

In 1488 bereikte Bartolomeu Dias Kaap de Goede Hoop, wat bewees dat Azië bereikbaar was over zee. In 1498 bereikte Vasco da Gama de westkust van India.

Tegen het midden van de 16e eeuw breidde het Portugese rijk zich uit tot West- en Oost-Afrika, Brazilië, Perzië, Indochina en het Maleisische schiereiland.

In 1581 viel Filips II van Spanje Portugal binnen en hield het 60 jaar vast, wat een catastrofale achteruitgang van de Portugese handel veroorzaakte. Moedige en gewiekste ontdekkingsreizigers, de Portugezen bleken inefficiënte en corrupte kolonisten te zijn.

Tegen de tijd dat de Portugese monarchie in 1640 werd hersteld, begonnen Nederlandse, Engelse en Franse concurrenten het leeuwendeel van de koloniën en de handel in de wereld te veroveren. Portugal behield Angola en Mozambique in Afrika en Brazilië (tot 1822).

De 20ste eeuw

De corrupte koning Carlos, die in 1889 de troon besteeg, maakte Jao Franco in 1906 tot premier met dictatoriale macht. In 1908 werden Carlos en zijn erfgenaam doodgeschoten in de straten van Lissabon. De nieuwe koning, Manoel II, werd tijdens de revolutie van 1910 van de troon verdreven en Portugal werd een republiek in Franse stijl.

Wereldoorlogen

Van oudsher bevriend met Groot-Brittannië, vocht Portugal in de Eerste Wereldoorlog aan de geallieerde zijde in Afrika en aan het westelijk front.

Door zwakke naoorlogse regeringen en een revolutie in 1926 kwam Antonio de Oliveira Salazar aan de macht. Als minister van Financiën (1928-1940) en premier (1932-1968) regeerde Salazar Portugal als een virtuele dictator. Hij hield Portugal neutraal in de Tweede Wereldoorlog, maar gaf de geallieerden in 1943 zee- en luchtbasissen.

Portugal trad in 1949 toe tot de NAVO als een van de oprichters, maar kreeg pas in 1955 toegang tot de Verenigde Naties.

Post wereldoorlogen

Het buitenlandse en koloniale beleid van Portugal kreeg vanaf de jaren vijftig in binnen- en buitenland steeds meer moeilijkheden. In feite werden de bloedigste en meest langdurige oorlogen tegen het kolonialisme in Afrika tegen de Portugezen uitgevochten.

Portugal verloor de kleine overblijfselen van zijn Indiase rijk – Goa, Daman en Diu – door de Indiase militaire bezetting in 1961, het jaar waarin een opstand uitbrak in Angola. De volgende 13 jaar vochten Salazar, die in 1970 stierf, en zijn opvolger, Marcello Caetano, tegen onafhankelijkheidsbewegingen te midden van groeiende wereldkritiek. Linkse strijdkrachten, moe van een verloren strijd, lanceerden een succesvolle revolutie op 25 april 1974. Na de revolutie van 1974 gaf de nieuwe militaire junta haar territoria op, te beginnen met Portugees Guinee in september 1974, dat de Republiek van Guinee-Bissau.

De dekolonisatie van de Kaapverdische eilanden en Mozambique vond plaats in juli 1975. Angola werd later datzelfde jaar onafhankelijk en beëindigde daarmee een koloniale betrokkenheid op dat continent die in 1415 was begonnen. Grootschalige internationale burgeroorlogen volgden echter op het vertrek van Portugal uit Angola en Indonesië annexeerde het onafhankelijke Oost-Timor met geweld.

Eveneens in 1975 nationaliseerde de regering het bankwezen, de transportsector, de zware industrie en de media. Portugal bleef de komende tien jaar sociale, economische en politieke omwentelingen meemaken.

Portugese cultuur

Geloof

Rooms-katholieken vormen ongeveer 85% van de bevolking, maar slechts ongeveer 20% van deze bezoeken regelmatig de mis of nemen de sacramenten. De overige 15% is een mengeling van agnostisch, anglicaans, atheïstisch, joods, moslim en protestants gemeenschappen, samen met andere religies die door de jaren heen door immigratie zijn binnengebracht.

geschiedenis van Portugal
Rooms-katholieken vormen ongeveer 85% van de bevolking waardoor je overal kerken vindt.

Dagelijkse gebruiken in Portugal

Portugal is een fascinerende mix van cultuur en folklore, afhankelijk van welk deel van het land je bezoekt. Traditionele ranchos folclóricos folklore, die vaak wordt geïllustreerd met dans en zang, kom je vooral tegen in de kleinere steden en dorpen, terwijl de grotere steden dan weer de grotere festivals en toneelstukken huisvesten.

De Portugezen zijn warme, gastvrije mensen die genieten van tentoonstellingen, films, kunst, conerten, sport maar je vindt ze ook terug en shoppingcentra (om te ontsnappen aan de zomerse hitte). De zomerperiode is een zeer boeiende periode met tal van festivals. Voetbal en stierengevechten zijn ook steeds belangrijker in de Portugese cultuur en uiteraard niet te vergeten de traditionele religieuze activiteiten die nog diepgeworteld zetten in de maatschappij wegens de overwegend katholieke bevolking.

Vrijetijdskleding is over het algemeen aanvaardbaar, maar in steden mag je geen strandkleding dragen. Roken is verboden in openbare binnenruimten en het verbod geldt ook voor bioscopen, theaters, bussen en de meeste restaurants.

Taal in Portugal

Europees Portugees wordt in Portugal gesproken en in het hele land vind je verschillende dialecten. Açoriano, Alentejano, Algarvio, Baixo-Beirão, Beirão, Estremenho worden gesproken in de centrale regio’s en in het zuiden, met Alto-Minhoto, Nortenho en Transmontano in het noorden van Portugal. arranquenho, Minderico en Mirandese zijn, ofwel zelden gesproken of in een geconcentreerd gebied zoals Barrancos en Miranda do Douro.

Braziliaans Portugees en talen die afkomstig zijn uit Kaapverdië, Oekraïne, Angola, Guinee, het VK en Roemenië zijn talen die ook veel gesproken worden vanwege de grotere migratie uit deze landen. In de regio’s tegen de Spaanse grens kan het zijn dat ze ook wel een woordje Spaans spreken.

Als je zorgt dat je je smartphone met Google translate bij de hand hebt, dan ga je het zeker redden.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar