REISGIDS Oostenrijk

Cultuur, taal en geschiedenis van Oostenrijk

Over Oostenrijk
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Wenen
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Oostenrijk

Romeinse rijk

Oostenrijk, dat in de prehistorie werd gevestigd, werd in de pre-Romeinse tijd overspoeld door verschillende stammen, waaronder de Kelten. Na de val van het Romeinse rijk, waarvan Oostenrijk deel uitmaakte, werd het gebied binnengevallen door Beierse en Slavische Avaren.

Middeleeuwen

Karel de Grote veroverde het gebied in 788 en moedigde de kolonisatie en het christendom aan. In 1252 kreeg Ottokar, de koning van Bohemen, het bezit, maar in 1278 verloor hij de gebieden aan Rudolf van Habsburg. Daarna, tot de Eerste Wereldoorlog, was de geschiedenis van Oostenrijk grotendeels die van zijn heersende huis, de Habsburgers.

19de eeuw

Oostenrijk kwam uit het Congres van Wenen in 1815 naar voren als de dominante macht van het continent. De Ausgleich van 1867 voorzag in een dubbele soevereiniteit, het rijk van Oostenrijk en het koninkrijk van Hongarije, onder Franz Joseph I, die regeerde tot aan zijn dood op 21 november 1916.

Wereldoorlogen

De Oostenrijks-Hongaarse minderheidsregering van dit immens diverse rijk, inclusief Duitse, Tsjechische, Roemeense, Servische en vele andere bevolkingsgroepen, werd steeds moeilijker te besturen in een tijdperk van opkomende nationalistische bewegingen. Toen aartshertog Francis Ferdinand in 1914 in Sarajevo werd vermoord door een Servische nationalist, begon de Eerste Wereldoorlog en de vernietiging van het Oostenrijks-Hongaarse rijk.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Oostenrijk-Hongarije één van de centrale mogendheden met Duitsland, Bulgarije en Turkije, en het conflict liet het land in politieke chaos en economische ondergang. Oostenrijk, gescheiden van Hongarije, werd in 1918 tot republiek uitgeroepen en de monarchie werd in 1919 ontbonden.

Bij de grondwet van 10 november 1920 werd een parlementaire democratie opgericht. Dolfuss vestigde in 1933 een dictatuur, maar hij werd op 25 juli 1934 door de nazi’s vermoord. Kurt von Schuschnigg, zijn opvolger, worstelde om Oostenrijk onafhankelijk te houden, maar op 12 maart 1938 bezetten Duitse troepen het land, en Hitler riep de Anschluss (unie) uit met Duitsland, en annexeerde Oostenrijk bij het Derde Rijk.

Post-wereldoorlogen

Na de Tweede Wereldoorlog verklaarden de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de Oostenrijkers als  “bevrijde mensen”, maar de Russen verlengden de bezetting. Ten slotte sloot Oostenrijk een staatsverdrag met de USSR en de andere bezettingsmachten en herwon het zijn onafhankelijkheid op 15 mei 1955. De tweede Oostenrijkse republiek, opgericht op 19 december 1945, op basis van de grondwet van 1920 (gewijzigd in 1929), werd door het federale parlement permanent neutraal verklaard.

Oostenrijkse cultuur

Religie

Naar schatting 64% van de bevolking is rooms-katholiek.

geschiedenis van Oostenrijk
Door de katholieke cultuur in Oostenrijk vind je er veel kerken.

Dagelijkse gebruiken in Oostenrijk

Oostenrijkers hebben de neiging vrij formeel te zijn in zowel hun sociale als zakelijke transacties. Ze gebruiken geen voornamen bij de introductie, maar na de eerste ontmoeting worden vaak voornamen gebruikt. Een hand geven is gebruikelijk bij verwelkoming maar ook als je vertrekt.

Het wordt als onbeleefd beschouwd om een restaurant of winkel binnen te gaan zonder Guten Tag te zeggen of, meer gebruikelijk, Grüss Gott, te zeggen. Hetzelfde is van toepassing als je vertrekt zonder Auf Wiedersehen te zeggen.

Als je wordt uitgenodigd voor een etentje, dan ben je geacht bloemen mee te nemen voor de gastvrouw.

Oostenrijk is nog behoorlijk conservatief en de kerk bekleedt een hoge en gerespecteerde positie in de Oostenrijkse samenleving, waarmee je soms rekening moet houden.

Taal in Oostenrijk

Duits is de officiële taal. Regionale dialecten worden gesproken en binnen de verschillende regio’s van het land kan je duidelijke variaties tegenkomen van Hochdeutsch , (standaard Duits). Er zijn Kroatisch- en Sloveens-sprekende minderheden in Burgenland en Zuid-Karinthië.

Moest je de talen in Oostenrijk niet 100% onder de knie hebben, wie zal het je trouwens kwalijk nemen, dan kan je met je smartphone en Google Translate al een heel eind komen.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar