REISGIDS Noorwegen

Cultuur, taal en geschiedenis van Noorwegen

Over Noorwegen
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Noorwegen

Noorwegen heeft een lange en bewogen geschiedenis waarin de Vikingen een belangrijke rol speelden. De Vikingen leefden niet alleen in Noorwegen maar ook in Denemarken en Zweden. Ze hadden eveneens vestigingen op IJsland, Groenland en de Shetlandeilanden. De Vikingtijd, nog steeds één van de meest roemrijke periodes uit de Noorse geschiedenis, kwam tot een einde met de komst van het christendom en de dood van koning Harald Hardrada in 1066 toen hij een onsuccesvolle poging ondernam om Engeland te veroveren.  

Een aantal sterke koningen, die met harde hand regeerden, slaagden er in om het rijk bijeen te houden maar in 1397 verloor Noorwegen zijn onafhankelijkheid aan Denemarken. In 1814 waren de Denen, als gevolg van verliezen in de Napoleontische oorlogen, genoodzaakt om het gebied te overhandigen aan Zweden. In die periode kreeg het land een eigen grondwet en meer kansen tot zelfbestuur. Na veel gekibbel werd Noorwegen in 1905 eindelijk onafhankelijk met koning Haakon VII als staatshoofd.

Tijdens de eerste Wereldoorlog wist het land neutraal te blijven dankzij een sterke zeemacht die de kusten kon verdedigen. Maar in 1940 vielen de Duitsers binnen en installeerden er een marionettenregering onder leiding van Vidkun Quisling. Zijn naam zal later een synoniem worden voor verraad. Met de capitulatie van de nazi’s in 1945 herwonnen de Noren hun onafhankelijkheid.

Noorwegen is tot op de dag van vandaag een parlementaire constitutionele monarchie met als huidige koning Harald V. Noren zijn enorm gesteld op hun (economische) onafhankelijkheid. Samen met hun bezorgdheid over de effecten van het lidmaatschap van de Europese Unie op ‘s lands belangrijkste industrieën, leidde dit tot een consequente weigering tot toetreding. Noorwegen is echter wel toegetreden tot de Europese vrijhandelszone, samen met andere Europese landen die geen lid zijn van de EU. 

Geschiedenis van Noorwegen
Het Noorse koningspaar

Noorwegen heeft ook een aanzienlijke reputatie als het op onderhandelen en bemiddelen aankomt. Het land heeft een belangrijke rol gespeeld in de onderhandelingen die geleid hebben tot het Israëlisch-Palestijns vredesakkoord van 1994. 

Hoewel het een vreedzaam en stabiel land is, werd de bevolking in juli 2011 opgeschrikt door een dubbele aanslag. Regeringsgebouwen in Oslo en het jeugdzomerkamp van een politieke partij waren het doelwit met 77 doden tot gevolg. Meteen het grootste aantal doden in het land sinds de Tweede Wereldoorlog.

Cultuur in Noorwegen

Noren behoren volgens het World Happiness Report van de VN tot de gelukkigste mensen op deze planeet. Ze zijn bijzonder zelfredzaam en best wel wat nationalistisch te noemen. Wellicht is dit laatste het gevolg van eeuwenlange politieke onderdrukking. Het land bestaat uiteindelijk nog maar een honderdtal jaren. Vaak dragen ze kledij met een Noors vlaggetje of kan je een vlag vinden in de tuin of op de patio. 

Ze zijn trots op hun eigenheid en nergens komt dit beter tot uiting dan op 17 mei, de nationale feestdag. Heel het land lijkt die dag gedrapeerd in het rood, wit en blauw en de traditionele kledij wordt uit de kast gehaald. in ieder dorp, hoe klein ook, is er een parade en wordt er gevierd in het gezelschap van familie en vrienden. 

Geschiedenis van Noorwegen
Happy Syttende Mai !!!!

Verder kan je de Noren omschrijven als hardwerkend, bescheiden, grote natuurliefhebbers en misschien zelfs ietwat verlegen. Op buitenlanders komen zij zelfs vaak over als wat nors (waar denk je dat het woord vandaan komt). Ze zijn over het algemeen niet tuk op grote massa’s wat ons niet hoeft te verbazen in een land waar men duizenden jaren in relatief geïsoleerde gemeenschappen heeft geleefd. Ze zijn dan ook graag alleen en hebben een hekel aan koetjes en kalfjes. 

Religie

Volgens recente cijfers identificeert ongeveer 75% van de Noren zich als christen. Het grootste deel daarvan, zeker 70%, behoort tot de Lutherse kerk. Tot 2012 was dit de staatskerk. De negen bisschoppen en andere geestelijkheid werden door de koning benoemd. Sinds de Lutherse kerk deze bevoorrechte positie kwijt is, daalt het aantal aanhangers gestaag. 

De tweede grootste religie is de islam gevolgd door boeddhisten, hindoes, sikhs, baha’i en joden. Samen maken zijn zo’n 5% van de bevolking uit. Ongeveer 20% geeft aan dat ze helemaal geen religieuze overtuiging hebben. 

Dagelijkse gebruiken 

Normale beleefdheden moeten in acht genomen worden. Gasten dienen niet te drinken tot de gastheer proost op zijn of haar gezondheid. Vaak verwachten zij ook dat uitgenodigde gasten een klein geschenk overhandigen bij aankomst. Kom op tijd, stiptheid staat hoog aangeschreven bij de Noren. 

Taal in Noorwegen 

De overgrote meerderheid spreekt Noors, tevens ook de officiële taal. De taal kent wel een grote hoeveelheid aan varianten en dialecten. De Samische minderheid spreekt daarnaast ook nog een eigen taal, het Samisch. In de uiterste noordelijke gemeenten, vlakbij de Finse grens, wordt het Kveens gesproken. Wist je trouwens dat het Noors twee officiële geschreven varianten heeft; Bokmæl dat uit het Deens voortkomt en het Nynorsk, dat op basis van Noorse dialecten is gevormd. Veel Noren spreken daarnaast nog Engels als vreemde taal.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar