REISGIDS Noord-Ierland

Cultuur, taal en geschiedenis van Noord-Ierland

Over Noord-Ierland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Noord-Ierland

Een groot deel van de geschiedenis van Noord-Ierland kan je ook lezen op de geschiedenispagina van Engeland, beide landen maken deel uit van het Verenigd Koninkrijk die zo goed als dezelfde geschiedenis delen met elkaar.

Specifiek voor Noord-Ierland

Sektarische verdeeldheid tussen katholieken en protestanten is een teken van de geschiedenis van Noord-Ierland, waar enorme muurschilderingen conflicten uit het heden en verleden verbeelden, maar steeds meer vrede en culturele diversiteit documenteren.

In de 17de eeuw zagen de zogenaamde Ulster Plantations, Schotse Presbyteriaanse kolonisten naar de regio komen, hoewel Engelse vorsten er voor en na er, vaak meedogenloos, aanspraak op maakten.

De opdeling van Ierland in 1920 gaf de heerschappij van zijn zes noordoostelijke graafschappen en creëerde de Ierse Vrijstaat (nu de soevereine Republiek Ierland) die vanuit Dublin regeerde. Dit blijft de hoofdoorzaak van het etnisch-nationalistische geweld dat Noord-Ierland gedurende een groot deel van de 20ste  eeuw heeft overschaduwd. De meest door strijd geteisterde periode, van 1968 tot 1998, staat gekend als de Troubles.

De jaren zeventig brachten burgerlijke wanorde, internering, troepen op straat en bombardementen die zich over het hele Verenigd Koninkrijk verspreidden voordat de vredesonderhandelingen halverwege de jaren negentig begonnen. De Goede Vrijdag-overeenkomst (officieel de Overeenkomst van Belfast) werd ondertekend op 10 april 1998 en de Noord-Ierse Assemblee werd opgericht in 1998.

Vertegenwoordigers van alle partijen namen deel en hoewel de Assemblee grotendeels werd opgeschort van 2000 tot 2007, vond in 2007 een historische ontmoeting plaats tussen Gerry Adams van de republikeinse Sinn Féin en vurige nationalist Ian Paisley van de Democratische Unionistische Partij toen de Assemblee werd hersteld.

Hoewel het leven relatief vredig verloopt, zou het jammer genoeg onjuist zijn te beweren dat de littekens van de Troubles volledig zijn genezen. De sociale spanningen hebben regelmatig de kop opgestoken sinds de restauratie van de Assemblee, met name in december 2012 en begin 2013, toen een besluit om het aantal dagen dat de Union Flag buiten het stadhuis van Belfast hing te verminderen, werd beantwoord met gewelddadige demonstraties. De Noord-Ierse Assemblee werd in 2017 opnieuw geschorst en blijft dat na beleidsverschillen en het aftreden van Martin McGuinness.

De Noord-Ierse cultuur

Religie in Noord-Ierland

Overwegend christelijk (kerk van Ierland, rooms-katholiek, presbyteriaans, methodistisch), aanzienlijke moslim-, sikh-, joodse en hindoeïstische minderheden. Ongeveer 15% van de bevolking heeft geen (of niet-aangegeven) religie.

Dagelijks leven in Noord-Ierland

Vanwege de nog steeds gevoelige politieke situatie in Noord-Ierland, moeten bezoekers vermijden dogmatische meningen te uiten over politieke of religieuze onderwerpen. Tegelijkertijd is het belangrijk om de risico’s die gepaard gaan met een bezoek aan het land, dat voor toeristen erg klein is, niet te overdrijven.

Handen schudden is gebruikelijk wanneer je voor het eerst aan iemand wordt voorgestel. Normale sociale attenties moeten in acht worden genomen bij het bezoeken van iemands huis en een klein cadeautje zoals bloemen of chocolaatjes wordt op prijs gesteld.

Over het algemeen staan de Ieren bekend om hun sympathie, goede humor en gemakkelijke aard, en de pub blijft misschien wel de ideale setting om een goed gevoel te krijgen voor de polsslag van de natie.

Taal in Noord-Ierland

Engels. De Ierse taal (Gaelic) wordt door een minderheid gesproken.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar