REISGIDS Nederland

Geschiedenis van Nederland

Over Nederland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Nederland 

Nederland is lange tijd geregeerd geweest door een opeenvolging van opperheren. De forten van Nijmegen en Maastricht zijn stille getuigen van de Romeinse overheersing aan het begin van de jaartelling. Aan het einde van de 4de eeuw verloren de Romeinen hun macht en de Friezen, Franken en Saksen namen het over.

Onder het bewind van de hertogen van Bourgondië kon Nederland een zekere mate van autonomie verwerven en begon de regio economisch op te leven dankzij de lakennijverheid. 

In de 16de eeuw werden de Nederlanden steeds belangrijker. Een conflict met Spanje, dat zijn keizerlijke macht gebruikte om het protestantisme in de noordelijke provincies de kop in te drukken, brak uit. Wat volgt is een jarenlange opstand maar uiteindelijk werd in 1588 de onafhankelijkheid uitgeroepen. 

Een periode van grote culturele en economische welvaart zal aanbreken. De 17de eeuw staat dan ook bekend als de Gouden Eeuw. Nederland werd een koloniale grootmacht met overzeese gebieden in Azië, Afrika, het Caribisch gebied en Zuid-Amerika. De scheepsbouw en aanverwante industrieën bloeiden, het land was rijk aan grondstoffen. Beroemde kunstenaars zoals Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer leefden in deze periode. Ook de wetenschap deed het goed, onder meer de microscoop werd in deze tijd uitgevonden door Antoni van Leeuwenhoek.

Geschiedenis van Nederland
Het bekende schilderij ‘Het Melkmeisje’ van Vermeer

Aanhoudende oorlogen met Engeland over de zeehandel zullen uiteindelijk voor de ondergang zorgen en in 1795 werd het land geannexeerd door Frankrijk. 

Na de nederlaag van Napoleon bij Waterloo in 1815 werden de verschillende staten en provincies van Nederland weer samengevoegd tot 1 koninkrijk met Willem I van Oranje als koning. De zuidelijke provincies, het huidige België, was het hier niet mee eens en in 1830 slaagden zij erin om de onafhankelijkheid uit te roepen. 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef Nederland neutraal en dit was ook de ambitie tijdens WW II. Maar ondanks alle pogingen van de Nederlandse regering om zich buiten de oorlog te houde, vielen de Duitsers Nederland toch binnen. Na een strijd van slechts vijf dagen werd het land bezet. Meer dan 100.00 Nederlandse joden en zigeuners werden systematisch vermoord. De schade na afloop van de oorlog was immens. 

Na afloop van de oorlog werd het een modern land met veel industrie en een vooruitstrevend socialezekerheidsstelsel. In 1951 was Nederland medeoprichter van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, de latere EU.

De grote welvaart trok veel migranten aan, onder andere uit Marokko, Suriname, de Antillen en Polen. Allemaal brachten ze hun eigen cultuur, godsdienst, keuken en taal mee. Nederland kan dan gerust ook een multiculturele samenleving genoemd worden. 

 

Cultuur 

Nederlander heeft een unieke cultuur en de inwoners staan er om bekend erg tolerant en progressief te zijn. Nederland is bijvoorbeeld het enige land waar softdrugs geteeld, verkocht en gekocht mogen worden en het was het eerste land ter wereld waar het homohuwelijk werd erkend.

Hun oprechtheid kan voor buitenlanders soms bot en onbeschoft overkomen. Maar omgekeerd verwachten Nederlanders ook dat je zelf direct bent. Een ja betekent ook effectief ja en niet ‘misschien’.

Verder kan je Nederlanders heel punctueel noemen, een afspraak nakomen vinden ze heel belangrijk.

Het is ook gebruikelijk om een hand te geven als je een bekende tegen het lijf loopt of als je aan iemand wordt voorgesteld. 

Religie 

Nederland was in de Middeleeuwen een katholiek land maar tijdens de 16de eeuw nam de kritiek op de kerk toe. Veel mensen hebben zich toen bekeerd tot het protestantisme en dit is nog steeds te merken in de noordelijke provincies; meer bepaald in Friesland en Groningen. Het zuiden, zoals in Limburg en Noord-Brabant, is dan weer overwegend katholiek.

Het overgrote deel van de bevolking echter, zelfs net iets meer dan de helft, hangt geen geloof meer aan. Naast het protestantisme en het rooms-katholieke zijn er ook kleine minderheden zoals bijvoorbeeld het jodendom, de islam en het hindoeïsme. 

 

Taal 

Nederlands is de officiële taal maar in de noordelijke provincie Friesland wordt er Fries gesproken. In Caribisch Nederland zijn er weer andere talen die officieel zijn, zoals het Papiaments op Bonaire en het Engels op Saba. Over het algemeen kunnen Nederlanders ook Engels of Duits spreken. 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar