REISGIDS Montenegro

Cultuur, taal en geschiedenis van Montenegro

Over Montenegro
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Montenegro

Oudheid

Montenegro wordt vaak beschouwd als een nieuw land, omdat het pas in 2006 onafhankelijk werd van Servië. De geschiedenis gaat echter millennia terug en is nauw verweven met die van zijn Balkanburen.

De eerste bekende inwoners van Montenegro waren de Illyriërs, een oorlogszuchtig volk uit de Bronstijd dat aanwezig was langs een groot deel van de Oost-Adriatische kust.

De oude Grieken arriveerden in de 4e eeuw voor Christus en stichtten de kustplaats Budva, hoewel tegen de 1e eeuw na Christus het hele gebied werd opgenomen in het Romeinse rijk. Het is rond dit punt dat de eigenlijke Illyriërs waren uitgestorven.

Middeleeuwen

De Slaven arriveerden in de 7e eeuw, vermengd met afstammelingen van de geromaniseerde Illyriërs, en namen het christendom over. Ze waren een trotse krijger, leefden in clans, vestigden hun eigen koninklijke familie en verzekerden zich in de 11e eeuw van de onafhankelijkheid van de Byzantijnen.

De Slaven bewoonden een groot deel van het huidige Montenegro, toen bekend als Duklja, dat de frontlinie werd in verschillende oorlogen tussen het Byzantijnse rijk en het Servische koninkrijk. In 1186 werd Duklja, dat verzwakt was door onderlinge strijd, opgenomen in het Servische koninkrijk.

Het Servische rijk, dat voortkwam uit het Servische koninkrijk, viel in de 14e eeuw uiteen, waardoor de regio in de ban raakte van het Ottomaanse rijk.

Wat nu Montenegro is, was het Servische vorstendom Zeta in de 14e eeuw. Het vorstendom stond van de 14e tot de 19e eeuw onder de heerschappij van het Ottomaanse rijk, hoewel dit bergachtige gebied het strakke Ottomaanse gezag wist te ontwijken.

Het werd een vorstendom binnen het Oostenrijks-Hongaarse rijk en bereikte in 1878 onafhankelijkheid. In 1910 riep Prins Nicholas I zichzelf uit tot koning.

Wereldoorlogen

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht Montenegro aan de zijde van de geallieerden en werd het verslagen door Oostenrijks-Duitse troepen. Nicholas werd gedwongen het land te ontvluchten en Montenegro werd geannexeerd bij Servië, toen het Koninkrijk van de Serviërs, Kroaten en Slovenen genoemd, en in 1929 omgedoopt tot Joegoslavië.

Eigentijdse geschiedenis

Na de Tweede Wereldoorlog werd Joegoslavië een communistische republiek onder Josip Tito. Tito’s strakke teugel hield de etnische spanningen onder controle tot aan zijn dood in 1980. Zonder zijn pan-Slavische invloed begonnen etnische en nationalistische verschillen op te flakkeren, en tegen de jaren negentig begon Joegoslavië uiteen te vallen in een meedogenloze tienjarige burgeroorlog.

In de nasleep van de oorlog waren Servië en Montenegro de enige twee overgebleven republieken van Joegoslavië, en in februari 2003 vormden ze een nieuwe staat, een losse federatie genaamd Servië en Montenegro.

Er werd een regeling getroffen om Montenegro’s roep om onafhankelijkheid te kalmeren en bepaalde dat Montenegro na drie jaar een referendum over onafhankelijkheid zou kunnen houden. In mei 2003 werd Filip Vujanovic, een groot voorstander van de onafhankelijkheid van Montenegro, tot president van Montenegro gekozen.

Onafhankelijkheid

In mei 2006 hield Montenegro een referendum over onafhankelijkheid, dat nipt werd aangenomen. Op 3 juni verklaarde het de onafhankelijkheid en op 26 juni werd het Montenegro het 192ste lid van de Verenigde Naties.

Cultuur in Montenegro

Religie in Montenegro

Meerderheid oosters-orthodoxen (72%), met een moslimminderheid (19%) en een rooms-katholieke minderheid (3,5%). De rest is óf atheïst óf “andersgelovig”.

geschiedenis van Montenegro
Orthodoxe kerk in Montenegro

Dagelijkse gebruiken in Montenegro

Net als in elk ander vreemd land, moet je de lokale wetten en sociale gebruiken respecteren wanneer je Montenegro bezoekt. Dit is een oosters-orthodox land, dus je moet je fatsoenlijk kleden bij het bezoeken van kerken en kloosters – benen en schouders bedekt, zowel voor mannen als voor vrouwen.

Wees voorzichtig als je praat over de oorlog en het uiteenvallen van Joegoslavië, veel mensen komen uit gemengde gezinnen (waaronder oosters-orthodoxe Serviërs, rooms-katholieke Kroaten en moslimbosniaks), en ‘wie had gelijk’ en ‘wie had er fout’ is niet duidelijk gedefinieerd.

Houd er ook rekening mee dat er een Albanese minderheid (overwegend moslim) in Montenegro is, geconcentreerd rond Ulcinj. Wat verschillende mensen denken over de huidige situatie in Kosovo zal van persoon tot persoon verschillen, dus vermijd verhitte discussies over dit onderwerp.

Montenegrijnen zijn traditioneel en patriarchaal, en de samenleving heeft een diepgewortelde afkeer van homoseksualiteit. Homoseksuele bezoekers wordt geadviseerd om openbare uitingen van genegenheid te beperken. In oktober 2013 raakten 60 mensen gewond bij de Gay Pride-mars in Podgorica, toen anti-homoseksuele-demonstranten stenen naar de demonstranten gooiden en de politie reageerde met traangas.

Montenegrijnen genieten enorm van drinken, maar openbare vertoningen van dronken gedrag worden als vernederend beschouwd.

Nudisme is toegestaan op aangewezen stranden en topless baden voor vrouwen is algemeen aanvaard op alle stranden.

De taal in Montenegro

De officiële taal is Montenegrijns, wat in wezen hetzelfde is als Servisch en kan worden geschreven in het Latijnse of Cyrillische schrift. De kleine Albanese minderheid (circa 5%) spreekt Albanees.

Een smartphone met Google Translate is steeds een handig hulpmiddel als je wil communiceren met de plaatselijke bevolking.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar