REISGIDS Malta

Cultuur, taal en geschiedenis van Malta

Over Malta
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Malta

Oudheid

Malta’s positie in het centrale Middellandse Zeegebied heeft het tot een belangrijke strategische basis gemaakt voor veel verschillende mogendheden en betekende dat het door de eeuwen heen is onderworpen aan vele invasies.

Het strategische belang van Malta werd erkend door de Feniciërs, die het bezetten, evenals op hun beurt de Grieken, Carthagers en Romeinen. De apostel Paulus leed daar in 60 n.Chr. Schipbreuk. Met de verdeling van het Romeinse Rijk in 395 n.Chr. Werd Malta toegewezen aan het oostelijke deel dat door Constantinopel werd gedomineerd. Tussen 870 en 1090 kwam het onder Arabische heerschappij.

De menselijke geschiedenis van Malta reikt echter veel verder dan al deze indringers, met een aantal megalithische tempels die teruggaan tot het 4de  en 3de  millennium v.Chr. Toen de neolithische bevolking arriveerde en zich op het eiland vestigde.

Tegenwoordig bestaan de megalithische tempels van Malta die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan, uit zes oude gebouwen (Ġgantija, Ħaġar Qim, Mnajdra, Skorba, Ta ‘Ħaġrat en Tarxien) en ze zijn zeker een bezoek waard.

Middeleeuwen

In 1091 kwam de Normandische edelman Roger I, de toenmalige heerser van Sicilië, met een klein gevolg naar Malta en versloeg de Arabieren. De Ridders van St. John (Malta), die de drie bewoonbare Maltese eilanden Malta, Gozo en Comino in 1530 van Karel V verwierven, bereikten hun grootste bekendheid toen ze in 1565 een aanval van superieure Turkse troepen weerstonden.

Moderne geschiedenis

Napoleon veroverde Malta in 1798, maar de Franse troepen werden het jaar daarop door Britse troepen verdreven en de Britse heerschappij werd bevestigd door het Verdrag van Parijs in 1814.

Wereldoorlogen

Malta werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar aangevallen door Duitse en Italiaanse vliegtuigen, maar werd nooit binnengevallen door de As-mogendheden.

Eigentijdse geschiedenis

Het werd een onafhankelijke natie op 21 september 1964 en een republiek op 13 december 1974, maar het bleef in het Britse Gemenebest. In 1979, toen zijn alliantie met Groot-Brittannië eindigde, probeerde Malta zijn neutraliteit te waarborgen door middel van overeenkomsten met andere landen.

Hoewel Malta het lidmaatschap van de Europese Unie had aangevraagd, bevroor de Labour-partij, na het winnen van de verkiezingen in oktober 1996, het EU-verzoek van Malta en trok zich terug uit het NAVO-programma Partnerschap voor de Vrede in een poging zijn neutraliteit te behouden.

Toen de Nationalistische Partij de verkiezingen van september 1998 won, deed ze het bod voor toetreding tot de EU herleven en in mei 2004 trad Malta toe tot de EU. In juli 2005 heeft Malta de voorgestelde EU-grondwet geratificeerd.  En 2008 werd ook de euro ingevoerd in Malta.

geschiedenis van Malta
Malta heeft de meeste kerken per inwoner de wereld

Cultuur in Malta

Religie in Malta

95% rooms-katholiek, met de overige 5% verdeeld tussen Anglicaans, Kerk van Schotland, Grieks-orthodoxe, joodse, methodisten en moslim.

Wist je dat Malta het land is met het meest aantal kerken ter wereld per inwoner?

Hoe je gedragen in Malta

De gebruikelijke Europese beleefdheden worden verwacht. De bezoeker moet ook rekening houden met het enorme belang van het rooms-katholicisme; als je bijvoorbeeld een kerk bezoekt, word er verwacht dat je kleding draagt die de schouders en benen bedekt.

Taal in Malta

Maltees (een Semitische taal) en Engels zijn de officiële talen. Italiaans wordt ook veel gesproken. Als je dus Engels spreekt dan ga je het al eens brengen in Malta. Desondanks kan het toch handig zijn om Google Translate te installeren op je smartphone.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar