REISGIDS Luxemburg

Cultuur, taal en geschiedenis van Luxemburg

Over Luxemburg
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis

Middeleeuwen

Luxemburg, dat ooit deel uitmaakte van het rijk van Karel de Grote, werd een onafhankelijke staat in 963, toen Siegfried, graaf van de Ardennen, vorst werd van “Lucilinburhuc” (“Kleine Vesting”). In 1060 nam Conrad, een afstammeling van Siegfried, de titel graaf van Luxemburg over.

Late middeleeuwen

Van de 15e tot de 18e eeuw bezetten Spanje, Frankrijk en Oostenrijk om beurten het hertogdom.

19de eeuw

Het Congres van Wenen in 1815 maakte er een groothertogdom van en schonk het aan Willem I, koning der Nederlanden. In 1839 stond het Verdrag van Londen het westelijke deel van Luxemburg af aan België. Het oostelijke, dat deel bleef in een unie met Nederland en lid van de Duitse Bond, werd autonoom in 1848 en werd een neutraal gebied door een besluit van de Conferentie van Londen van 1867 bestuurd door zijn groothertog.

Wereldoorlogen

Duitsland bezette het hertogdom in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Geallieerde troepen bevrijdden de enclave in 1944.

Post wereldoorlog 2

Luxemburg trad in 1949 toe tot de NAVO, de Benelux Economische Unie (met België en Nederland) in 1948 en de Europese Economische Gemeenschap (later de EU) in 1957. In 1961 werd prins Jean, zoon en erfgenaam van Groothertogin Charlotte, aangesteld als staatsleider, handelend voor zijn moeder. Ze trad af in 1964 en prins Jean werd groothertog.

Late 20ste eeuw

Het Luxemburgse parlement keurde het Akkoord van Maastricht goed, dat de weg effende voor de economische eenheid van de EU in juli 1992. Kroonprins Henri werd in oktober 2000 beëdigd als groothertog ter vervanging van zijn vader, Jean, die 26 jaar staatshoofd was.

Hedendaagse geschiedenis

Op 11 juli 2013 trad premier Jean-Claude Juncker af. Juncker was het langstzittende regeringshoofd in de Europese Unie en leidde de groep van ministers van Financiën van de euro tot begin 2013. Juncker zei dat hij besloot af te treden nadat zijn socialistische partijcoalitie vroeg om vervroegde verkiezingen.

Cultuur

Religie

Ongeveer 87% van de bevolking is rooms-katholiek, maar er zijn ook belangrijke protestantse, anglicaanse, joodse en moslimminderheden. Religieuze tolerantie is wijdverbreid en er zijn weinig spanningen tussen de verschillende groepen.

Geschiedenis van Luxemburg
87% van de bevolking is rooms-katholiek

Dagelijks gedrag in Luxemburg

Een hand geven is een normale begroeting voor zowel mannen als vrouwen bij een eerste ontmoeting. Zodra je wat familiairder bent met een persoon, zijn drie kussen een normale begroeting tussen mannen en vrouwen, maar ook tussen vrouwen onderling.

Als je ergens op bezoek gaat, dan kan je het vergelijken met andere West-Europese landen. Het is gebruikelijk dat je een klein cadeautje of bloemen meeneemt voor de gastvrouw als je wordt uitgenodigd voor een etentje.

Smart-casual of casual kleding is algemeen aanvaard, maar in sommige eetgelegenheden, clubs en sociale gelegenheden is een meer formele kleding vereist.

Roken is in de meeste openbare ruimtes verboden, en sinds januari 2014 is de wet gewijzigd om roken expliciet te verbieden in cafés, bars en clubs. In sommige openbare ruimtes kan je nog steeds aparte rookruimtes vinden, maar in zoals het een trend is in andere West-Europese en Noord-Amerikaanse landen worden deze rookruimtes ook zeldzamer.

Taal

“Lëtzeburgesch”, een Duits-Moezel-Frankisch dialect, werd in 1984 de derde officieel erkende landstaal, naast Frans en Duits. De meeste Luxemburgers spreken de drie talen. Frans en Duits worden over het algemeen gebruikt voor administratieve en commerciële doeleinden, en in de media, maar veel Luxemburgers spreken thuis, en in de persoonlijke omgang met anderen, steeds Lëtzeburgesch.

Wegens de internationale samenstelling van de stad Luxemburg en het feit dat veel inwoners niet van Luxemburg afkomstig, is Frans de meest voorkomende lingua franca in de hoofdstad.

Veel Luxemburgers spreken ook uitstekend Engels, vooral in gebieden die door toeristen worden bezocht.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar