REISGIDS Litouwen

Cultuur, taal en geschiedenis van Litouwen

Over Litouwen
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Litouwen

Oudheid

De huidige Litouwers zijn, samen met Letten en oude Pruisen, afstammelingen van de Balten, een Indo-Europese etnische groep die zich 4000 jaar geleden aan de Baltische kust vestigde.

Middeleeuwen

De Liths, of Litouwers, verenigden zich in de 12e eeuw onder de heerschappij van Mindaugas, die koning werd in 1251. Door het huwelijk werd een van de latere Litouwse heersers de koning van Polen (Ladislaus II) in 1386, waardoor de landen verenigd werden.

In 1410 versloegen de Polen en Litouwers de machtige Duitse ridders bij Tannenberg. Van de 14e tot de 16e eeuw vormden Polen en Litouwen een van de grootste middeleeuwse rijken van Europa, die zich uitstrekten van de Zwarte Zee tot bijna Moskou. De twee landen vormden bijna 200 jaar een confederatie en in 1569 verenigden ze zich officeel.

Vroege moderne geschiedenis

Rusland, Pruisen en Oostenrijk verdeelden Polen in 1772, 1792 en 1795. Als gevolg daarvan kwam Litouwen na de laatste opdeling onder Russische heerschappij. Rusland probeerde Litouwen onder te dompelen in de Russische cultuur en taal, maar het anti-Russische sentiment bleef groeien.

Wereldoorlogen

Na de Eerste Wereldoorlog en de ineenstorting van Rusland verklaarde Litouwen zich onafhankelijk (1918), onder Duitse bescherming.

De republiek werd vervolgens in 1940 geannexeerd door de Sovjet-Unie. Van juni 1941 tot 1944 werd het bezet door Duitse troepen, met wie Litouwen diende in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de nazi-jaren werden in Litouwen ongeveer 240.000 joden vermoord. In 1944 annexeerden de Sovjets Litouwen opnieuw.

Eigentijdse geschiedenis

De Litouwse onafhankelijkheidsbeweging herleefde in 1988. In 1990 werd Vytautas Landsbergis, het niet-communistische hoofd van de grootste Litouwse volksbeweging (Sajudis), tot president gekozen. Op dezelfde dag verwierp de Hoge Raad het Sovjetregime en riep het herstel van de onafhankelijkheid van Litouwen uit, de eerste Baltische republiek die deze actie ondernam.

De confrontatie met de Sovjet-Unie volgde samen met economische sancties, maar deze werden opgeheven nadat beide partijen hadden ingestemd met een gezichtsbesparend compromis.

De onafhankelijkheid van Litouwen werd snel erkend door grote Europese en andere landen, waaronder de Verenigde Staten. De Sovjet-Unie erkende eindelijk de onafhankelijkheid van de Baltische staten op 6 september 1991. VN-toelating volgde op 17 september 1991.

Succesvolle implementatie van structurele en wetgevende hervormingen in Litouwen trok tegen het midden van de jaren negentig meer directe buitenlandse investeringen aan.

Eind 2002 werd Litouwen aanvaard voor het lidmaatschap van de EU en de NAVO, en in 2004 trad het toe tot beide.

Litouwen is heeft als volwaardig lid van de EU en van de Raad van Europa de euro in 2015 als munteenheid aangenomen. Het heeft het Akkoord van Schengen ondertekend, waardoor de grenscontroles tussen de leden in feite zijn afgeschaft.

geschiedenis van Litouwen
Door de overwegend katholieke bevolking vindt overal kerken

Litouwse cultuur

Religie in Litouwen

Overwegend (79%) rooms-katholiek met Russisch-orthodoxe en protestantse, inclusief evangelisch-lutherse en evangelische hervormers.

Dagelijkse gebruiken in Litouwen

  • Handen schudden is normaal in Litouwen. Voor rest heb je dezelfde normale beleefdheden als je gewoon bent.
  • De Litouwers zijn trots op hun cultuur en hun nationale erfgoed en bezoekers moeten ervoor zorgen dat ze dit gevoel van nationale identiteit respecteren.

 

Taal in Litouwen

Litouws is de officiële taal. Litouwen heeft een groot aantal dialecten voor zo’n kleine bevolking, waaronder Hoog Litouws (Aukstaiciai) en Laag Litouws (Zemaiciai).

Het is een misschien een goed idee om je smartphone met Google Translate bij de hand hebben als je direct wil communiceren met de plaatselijke bevolking.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar