REISGIDS Letland

Cultuur, taal en geschiedenis van Letland

Over Letland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Letland

Middeleeuwen

Baltische stammen vestigden zich langs de Oostzee en vielen, bij gebrek aan een gecentraliseerde regering, ten prooi aan machtigere volkeren. In de 13e eeuw werden ze overwonnen door de Schwertbrüderorden een Duitse ridderorde met als missie het veroveren en kerstenen van de Baltische regio.

Het land werd een deel van de staat Livonia tot 1561. Duitsers vormden de heersende klasse van Livonia en Baltische stammen vormden de boerenstand. Duits was de officiële taal van de regio.

Vroege moderne geschiedenis

Polen veroverde het gebied in 1562 en bezette het totdat Zweden het land in 1629 overnam en regeerde tot 1721. Het land ging vervolgens over naar Rusland. Van 1721 tot 1918 bleven de Letten Russische onderdanen, hoewel ze hun taal, gebruiken en folklore behielden.

Wereldoorlogen

De Russische revolutie van 1917 gaf Letland de kans op vrijheid, en de Letse republiek werd uitgeroepen op 18 november 1918. De republiek duurde iets meer dan 20 jaar. Geplaagd door politieke instabiliteit, werd Letland in wezen een dictatuur onder president Karlis Ulmanis.

Het land werd in 1939 bezet door Russische troepen en in 1940 opgenomen in de Sovjet-Unie. Duitse legers bezetten het land van 1941 tot 1944. Van de 70.000 Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Letland woonden, werd 95% vermoord. In 1944 nam Rusland opnieuw de macht over.

Eigentijdse geschiedenis

Letland was één van de economisch meest welvarende en geïndustrialiseerde delen van de Sovjet-Unie. Toen een staatsgreep tegen de Sovjetpresident Michail Gorbatsjov in 1991 mislukte, zagen de Baltische landen een kans om zich te bevrijden van de Sovjetoverheersing en, na de acties van Litouwen en Estland, verklaarde Letland zich op 21 augustus 1991 onafhankelijk.

De meeste andere landen erkenden hun onafhankelijkheid, en op 2 september 1991 kondigde president Bush volledige diplomatieke erkenning aan voor Letland, Estland en Litouwen. De Sovjet-Unie erkende de onafhankelijkheid van Letland op 6 september en het VN-lidmaatschap volgde op 17 september 1991.

Omdat de etnische identiteit van Letten door buitenlandse heersers in de loop van de geschiedenis was vernietigd, heeft de nieuwe Letse republiek strikte burgerschapswetten opgesteld, waardoor het staatsburgerschap werd beperkt tot etnische Letten en tot degenen die in de regio hadden gewoond vóór de Sovjetregering in 1940. Dit zorgde dat ongeveer 452.000 van de 740.000 etnische Russen geen staatsburgerschap kregen.  In 1998 werd via een referendum aangenomen de regels voor burgerschap te versoepelen.

Het land werd in 2004 lid van zowel de EU als de NAVO.

geschiedenis van Letland
Je vindt veel kerken in Letland

Cultuur in Letland

Religie in Letland

Meerderheid luthers en katholiek, met een aanzienlijke Russisch-orthodoxe minderheid.

Dagelijkse gebruiken in Letland

Handen schudden is gebruikelijk als je iemand voor het eerst ontmoet. Letten kunnen terughoudend en formeel zijn, maar toch erg gastvrij. Ze kunnen ook vrij direct zijn, maar deze directheid is over het algemeen niet bedoeld om aanstoot te geven. Letten zijn trots op hun cultuur en bezoekers moeten dit sterke gevoel van nationale identiteit respecteren.

Taal in Letland

Lets is de officiële taal. Russisch, Engels en Duits worden veel gesproken. Het Lets behoort tot de Baltische taalgroep, die deel uitmaakt van de Indo-Europese taalfamilie. De taal heeft drie hoofddialecten, met name het Letgallische dialect dat in het oostelijke deel van Letland wordt gesproken.

Wij raden aan om een smartphone mee te nemen met Google Translate op die manier kan je makkelijker communiceren met de plaatselijke bevolking die het Engels bijvoorbeeld niet machtig zijn.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar