REISGIDS Kroatië

Cultuur, taal en geschiedenis van Kroatië

Over Kroatië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Kroatië

Oudheid

Kroatië, ooit de Romeinse provincie Pannonië, werd reeds in de 7e eeuw door de Kroaten bewoond. Ze bekeerden zich tot het christendom tussen de 7e en 9e eeuw en namen het Romeinse alfabet over onder de heerschappij van Karel de Grote.

In 925 versloegen de Kroaten Byzantijnse en Frankische indringers en vestigden hun eigen onafhankelijke koninkrijk, dat zijn hoogtepunt bereikte in de 11e eeuw.

In 1089 volgde een burgeroorlog, die later leidde tot de verovering van het land door de Hongaren in 1091. De ondertekening van het Pacta Conventa door Kroatische stamhoofden en de Hongaarse koning in 1102 verenigde de twee naties politiek onder de Hongaarse monarch, maar Kroatië behield zijn autonomie.

Middeleeuwen

Na de nederlaag van de Hongaren door de Turken in de slag bij Mohcs in 1526, koos Kroatië (samen met Hongarije) de Oostenrijkse aartshertog Ferdinand van Habsburg als hun koning.

19e en begin 20ste eeuw

Na de oprichting van het Oostenrijks-Hongaarse koninkrijk in 1867, werd Kroatië een deel van Hongarije tot de ineenstorting van Oostenrijk-Hongarije in 1918 na de nederlaag in de Eerste Wereldoorlog.

Op 29 oktober 1918 riep Kroatië zijn onafhankelijkheid uit en sloot het zich aan bij een unie met Montenegro, Servië en Slovenië om het Koninkrijk van Serviërs, Kroaten en Slovenen te vormen. De naam werd in 1929 veranderd in Joegoslavië.

Tweede wereldoorlog

Toen Duitsland in 1941 Joegoslavië binnenviel, werd Kroatië een nazi-marionettenstaat. Kroatische fascisten, de Ustachi, hebben tijdens de oorlog talloze Serviërs en Joden afgeslacht.

Post wereldoorlogen

Nadat Duitsland in 1945 was verslagen, werd Kroatië omgevormd tot een republiek van de pas opnieuw samengestelde communistische natie Joegoslavië; het Kroatische nationalisme bleef echter bestaan. Na de dood van de Joegoslavische leider Josip Broz Tito in 1980 namen de eisen van Kroatië voor onafhankelijkheid in intensiteit toe.

De bewogen jaren ’90

In 1990 werden vrije verkiezingen gehouden en werden de communisten verslagen door een nationalistische partij onder leiding van Franjo Tudjman.

In juni 1991 keurde het Kroatische parlement een onafhankelijkheidsverklaring van Joegoslavië goed. Zes maanden van intensieve gevechten met het door Servië gedomineerde Joegoslavische leger volgden, waarbij duizenden levens geëist werden en massavernietigingen werden aangericht.

Op 2 januari 1992 werd dankzij de VN een “staakt het vuren” afgesproken. De VN-Veiligheidsraad keurde in februari het sturen van een 14.000 leden tellende vredesmacht goed om toezicht te houden op de overeenkomst en om de minderheid Serviërs in Kroatië te beschermen.

In een referendum in 1993 stemde het door Serviërs bezette deel van Kroatië (Krajina) resoluut voor integratie met Serviërs in Bosnië en Servië. Hoewel de regering van Zagreb en vertegenwoordigers van Krajina in maart 1994 een staakt-het-vuren ondertekenden, liepen de verdere onderhandelingen spaak. In een bliksemsnelle operatie heroverde het Kroatische leger in mei 1995 West-Slavonië. Eveneens werd in augustus de, door Serviërs bezette, centrale Kroatische regio Krajina teruggegeven aan Zagreb.

Cultuur in Kroatië

religie

Rooms-katholieke Kroaten (87,8% van de totale bevolking) en oosters-orthodoxe Serviërs (4,4%), evenals kleine gemeenschappen van protestanten, joden en moslims.

geschiedenis van Kroatië
Door de overwegend katholieke bevolking vind je veel kerken verspreid en Kroatië

Dagelijkse gebruiken

Mensen schudden normaal gesproken de hand bij het ontmoeten en weggaan. Roken is over het algemeen acceptabel, maar er zijn beperkingen in openbare gebouwen en in het openbaar vervoer.

Taal in Kroatië

De officiële taal is Kroatisch (Hrvatski). Etnische minderheden die in Kroatië wonen, spreken ook Servisch, Sloveens, Hongaars en Italiaans. Mensen die in het toerisme werken, spreken over het algemeen uitstekend Engels, plus een beetje Italiaans en Duits.

Een smartphone met Google Translate is tegenwoordig het beste hulpmiddel.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar