REISGIDS Kosovo

Cultuur, taal en geschiedenis van Kosovo

Over Kosovo
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Kosovo

Oudheid

De centrale Balkan maakte deel uit van het Romeinse en Byzantijnse rijk voordat etnische Serviërs in de 7e eeuw naar het grondgebied van het moderne Kosovo migreerden.

Middeleeuwen

Tijdens de middeleeuwen werd Kosovo het centrum van een Servisch rijk en werden er veel belangrijke Servische religieuze plaatsen gebouwd, waaronder veel architectonisch belangrijke Servisch-orthodoxe kloosters.

De nederlaag van de Servische strijdkrachten tijdens de Slag om Kosovo in 1389 leidde tot vijf eeuwen Ottomaanse heerschappij waarin grote aantallen Turken en Albanezen naar Kosovo trokken.

Moderne geschiedenis

Tegen het einde van de 19e eeuw vervingen de Albanezen de Serviërs als de dominante etnische groep in Kosovo.

In 1912 herwon Servië de controle over Kosovo tijdens de Eerste Balkanoorlog, maar verloor het weer tijdens WOI, toen Kosovo een deel werd van het Koninkrijk van Serviërs, Kroaten en Slovenen (later omgedoopt tot Joegoslavië). Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Kosovo verenigd met Albanië onder Italiaanse controle, later werd het bevrijd en kreeg het de status van een autonome regio binnen Joegoslavië.

Eigentijdse geschiedenis

Ondanks wettelijke concessies nam het Albanees nationalisme in de jaren tachtig toe, wat leidde tot rellen en de roep om de onafhankelijkheid van Kosovo. De Serviërs, van wie velen Kosovo beschouwden als hun culturele hart, stelden in 1989 een nieuwe grondwet in om de autonome status van Kosovo in te trekken.

De Albanese leiders van Kosovo reageerden in 1991 door een referendum te organiseren waarin Kosovo onafhankelijk werd verklaard. Servië nam in de jaren negentig repressieve maatregelen tegen de Kosovaarse Albanezen, waardoor een Kosovaars-Albanese opstand werd uitgelokt.

Vanaf 1998 voerde Servië een meedogenloze actie tegen opstandelingen die resulteerde in bloedbaden en massale verdrijvingen van etnische Albanezen (ongeveer 800.000 etnische Albanezen werden gedwongen hun huizen in Kosovo te verlaten).

Nadat internationale pogingen om het conflict te bemiddelen mislukten, dwong een drie maanden durende militaire NAVO-operatie tegen Servië zich op, die in maart 1999, de Serviërs in te stemmen met de terugtrekking van hun leger en politie uit Kosovo.

Resolutie 1244 (1999) van de VN-Veiligheidsraad plaatste Kosovo onder een overgangsbestuur, de VN-missie voor interimbestuur in Kosovo (UNMIK), in afwachting van een vaststelling van de toekomstige status van Kosovo.

Eind 2005 begon een door de VN geleid proces om de definitieve status van Kosovo te bepalen. De onderhandelingen van 2006-2007 zijn beëindigd zonder overeenstemming tussen Belgrado en Pristina, hoewel de VN een uitgebreid rapport over de uiteindelijke status van Kosovo hebben uitgebracht waarin de onafhankelijkheid werd bekrachtigd.

Op 17 februari 2008 heeft de Kosovo-vergadering Kosovo onafhankelijk verklaard. Sindsdien hebben meer dan 100 landen Kosovo erkend en heeft het zich bij tal van internationale organisaties aangesloten.

In oktober 2008 heeft Servië advies ingewonnen bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) over de wettigheid van de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo volgens het internationaal recht. Het ICJ bracht het advies uit in juli 2010 en bevestigde dat de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo niet in strijd was met de algemene beginselen van het internationaal recht, resolutie 1244 van de VN-Veiligheidsraad of het constitutief kader. Dit besluit was nauw afgestemd op de unieke geschiedenis en omstandigheden van Kosovo.

Door de ontwikkeling van Kosovo tot een soeverein, multi-etnisch, democratisch land te demonstreren, beëindigde de internationale gemeenschap de periode van gecontroleerde onafhankelijkheid in 2012.

Kosovo hield zijn meest recente nationale en gemeenteraadsverkiezingen in 2017. Servië blijft de onafhankelijkheid van Kosovo verwerpen, maar de twee landen kwamen in april 2013 overeen om hun betrekkingen te normaliseren door middel van door de EU gefaciliteerde besprekingen, die verschillende vervolgovereenkomsten hebben opgeleverd die de partijen momenteel uitvoeren, hoewel ze nog niet tot een alomvattende normalisatie van de betrekkingen zijn gekomen.

Kosovo streeft naar volledige integratie in de internationale gemeenschap en bilaterale erkenningen en lidmaatschappen in internationale organisaties. Kosovo ondertekende in 2015 een stabilisatie- en associatieovereenkomst met de EU en werd in een EU-rapport uit 2018 genoemd als één van de zes landen van de Westelijke Balkan die zich bij de organisatie kunnen aansluiten zodra deze aan de criteria voor toetreding voldoet. Kosovo zoekt ook lidmaatschap bij de VN en de NAVO.

geschiedenis van Kosovo
Door de islamitische meerderheid vind je veel moskeeën in Kosovo

Cultuur van Kosovo

Religie in Kosovo

Soennitische islamitische meerderheid, orthodox-christelijke en rooms-katholieke minderheden.

Hoe je gedragen in Kosovo

  • Maak geen foto’s van militaire installaties en geplunderde huizen van Serviërs in de door Albanezen bevolkte delen, en van Albanezen in de door Serviërs bevolkte delen, dit kan bij bepaalde delen van de bevolking gevoelig liggen.
  • Ga niet in gesprek met de bevolking over de recente conflicten en als je ze erover aanspreken, hou dan je mening voor je eigen want je weet nooit welke mening je gesprekspartner is toegedaan.

 

Taal in Kosovo

Er wordt een verscheidenheid aan talen die gesproken in Kosovo zoals Albanees, Servisch, Bosnisch en Turks. Google Translate op je smartphone installeren is misschien een goed idee, maar dan moet je nog steeds weten welke taal je gesprekspartner spreekt.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar