REISGIDS Hongarije

Taal, cultuur en geschiedenis van Hongarije

Over Hongarije
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Boedapest
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Hongarije

Hongarije werd voor het eerst gekoloniseerd door nomadische Magyaren uit het zuiden van Rusland in de negende eeuw, maar was eerder bezet door Kelten, Romeinen, Slaven en Avaren.  De Magyaren creëerden een verenigd koninkrijk onder hun heerser Árpád dat bijna duizend jaar zou duren tot een brute Mongoolse invasie het koninkrijk aan het einde van de 13e eeuw verwoestte.

Het koninkrijk Hongarije herstelde zich langzaamaan als een leidende Europese macht en toen de Mongolen Europa verlieten, kwam er een nieuwe dreiging in de vorm van Ottomaanse Turken die aan het einde van de 15e eeuw werden verslagen door Matthias Corvinus, een machtige militaire leider en een beschermheer van de kunsten. Zijn opvolger was minder succesvol en Hongarije viel onder Ottomaanse heerschappij in de 16e eeuw en kon zijn onafhankelijkheid pas in 1718 herstellen door een alliantie te vormen met Oostenrijk als onderdeel van het Habsburgse rijk dat werd geregeerd door een Magyaarse aristocratie.

Ondanks verschillende opstanden in het midden van de 19e eeuw bleef het land in wezen een feodale staat tot het einde van de Eerste Wereldoorlog, toen het in 1918 eindelijk zijn unie met Oostenrijk ontbond.

Hongarije koos de kant van nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog tot 1944 toen Duitse troepen het land bezetten. Na de Russische invasie in januari 1945 werd Hongarije was het gedurende een korte periode een totdat het in 1949 toetrad tot het Warschaupact en een socialistische staat in Sovjetstijl werd

Dalende levensomstandigheden en wijdverbreide politieke zuiveringen leidden uiteindelijk tot de Hongaarse revolutie van 1956 onder leiding van premier Imre Nagy, waarin Hongarije zich probeerde terug te trekken uit het Warschaupact.

De opstand werd snel neergeslagen met de steun van Sovjetlegereenheden, waarbij naar schatting 20.000 doden vielen en bijna een kwart miljoen Hongaren werden verbannen. Ondanks deze brute onderdrukking van de vrijheid werd Hongarije beschouwd als een van de meest liberale landen in het Oostblok, vooral na 1968 en de introductie van het nieuwe economische mechanisme, waardoor particuliere ondernemingen een belangrijke rol konden spelen.

Tijdens de jaren tachtig werd het rustiger op het politieke toneel, en met de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 was Hongarije vrij om de overgang naar een pluralistisch politiek systeem te starten.

De eerste vrije verkiezingen werden gehouden in het voorjaar van 1990. Hongarije trad in 1999 toe tot de NAVO en werd in 2004 een volwaardig lid van de Europese Unie.

geschiedenis van Hongarije
Door de overwegend katholieke bevolking vind je overal kerken

Hongaarse cultuur

Religie in Hongarije

Christendom: 52% rooms-katholiek, 16% calvinistisch, 3% luthers, 2,6% Grieks-katholiek en een klein aantal andere christelijke, oosters-orthodoxe en joodse minderheden.

Dagelijkse gebruiken

Een hand geven bij ontmoeting is beleefd en er wordt steeds de voor- als de achternaam gebruikt. Bij etentjes wordt er nogal eens getoost en je wordt geacht van daar aan meet te doen. Als je ergens wordt uitgenodigd voor een maaltijd neem dan een presentje mee voor de gastheer/-vrouw.

Ondanks dat roken populair is in Hongarije, is het verboden in het openbaar vervoer en openbare gebouwen.

De taal in Hongarije

Hongaars (Magyar) is de officiële taal. Duits en Engels worden veel gesproken door zowel de oudere als de jongere generaties. Er wordt ook wat Frans gesproken, voornamelijk in het westen van Hongarije.

Hou zeker je smartphone met Google Translate bij de hand en je gaat je overal kunnen redden.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar