REISGIDS Griekenland

Cultuur, taal en geschiedenis van Griekenland

Over Griekenland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Athene
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Griekenland

Oudheid

Indo-Europese volkeren, inclusief de Myceners, arriveerden in Griekenland rond 2000 voor Christus en stichtten er de eerste geavanceerde beschavingen.

Omstreeks 1200 v.Chr. vielen de Doriërs, een ander Indo-Europees volk, Griekenland binnen, en er volgde een donkere periode, vooral gekend door de Homerische heldendichten. Aan het einde van deze periode begon het klassieke Griekenland te ontstaan ​​(ca. 750 v.Chr.), als een losse samenstelling van stadstaten met een sterke betrokkenheid bij maritieme handel en een toewijding aan kunst, literatuur, politiek en filosofie.

Griekenland bereikte het hoogtepunt van zijn glorie in de 5e eeuw voor Christus, maar de Peloponnesische Oorlog (431 – 404 voor Christus) verzwakte de natie en werd veroverd door Filips II en zijn zoon Alexander de Grote van Macedonië, die zichzelf als Grieks beschouwden.

Tegen het midden van de 2e eeuw voor Christus was Griekenland in verval geraakt tot de status van een Romeinse provincie.

Middeleeuwen

Griekenland bleef binnen het oostelijke Romeinse rijk totdat Constantinopel in 1204 door de kruisvaarders viel. In 1453 namen de Turken Constantinopel in en tegen 1460 was Griekenland een provincie in het Ottomaanse rijk.

19e eeuw

De Griekse onafhankelijkheidsoorlog begon in 1821 en in 1827 won Griekenland de onafhankelijkheid met soevereiniteit gegarandeerd door Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland.

De beschermende machten kozen Prins Otto van Beieren als de eerste koning van het moderne Griekenland in 1832 om te regeren over een gebied dat slechts iets groter was dan het schiereiland Peloponnesos.

Voornamelijk onder de volgende koning, George I, gekozen door de beschermende machten in 1863, verwierf Griekenland een groot deel van zijn huidige grondgebied. Tijdens zijn 57-jarige regering, een periode waarin hij de parlementaire democratie aanmoedigde, werden Thessalië, Epirus, Macedonië, Kreta en de meeste eilanden in de Egeïsche Zee toegevoegd aan het uiteenvallende Turkse rijk.

Ongunstige economische omstandigheden dwongen ongeveer een zesde van de gehele Griekse bevolking om te emigreren (meestal naar de VS) in de late 19e en vroege 20e eeuw.

Wereldoorlogen

Een mislukte oorlog tegen Turkije na de Eerste Wereldoorlog bracht de monarchie ten val, en werd in 1923 vervangen door een republiek.

Twee militaire dictaturen en een financiële crisis brachten de verbannen koning George II terug, maar slechts tot 1941, toen Italiaanse en Duitse indringers het harde Griekse verzet overwonnen. Nadat Britse en Griekse troepen het land in oktober 1944 hadden bevrijd, voerden communistische guerrillastrijders een lange militaire campagne tegen de regering; de Griekse burgeroorlog, berucht om zijn wreedheid, begon in december 1944 en duurde tot 16 oktober 1949, toen de communistische guerrillastrijders hun nederlaag toegaven.

De Griekse regering ontving Amerikaanse hulp in het kader van de Truman-doctrine, de voorloper van het Marshallplan, om tegen de communisten te vechten.

Post-wereldoorlog

Griekenland was een charterlid van de VN en werd in 1951 lid van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO).

In april 1967 greep een militaire junta de macht en stuurde de jonge koning Constantijn II in ballingschap. Kolonel George Papadopoulos, een leider van de junta, probeerde geleidelijk zijn rechtse imago aan te passen. Een staatsgreep verdreef Papadopoulos in november 1973.

Een referendum in december 1974, vijf maanden na de ondergang van de militaire dictatuur, maakte een einde aan de Griekse monarchie en vestigde een republiek. Voormalig premier Karamanlis keerde terug uit ballingschap om premier te worden van de eerste burgerregering van Griekenland sinds 1967. Sindsdien wordt Griekenland geregeerd door vrij gekozen burgerregeringen.

Op 1 januari 1981 werd Griekenland het 10e lid van de Europese Unie. Andreas Papandreou, zoon van voormalig premier George Papandreou, richtte de Panhellenic Socialist Movement (PASOK) op en werd de eerste socialistische premier van Griekenland (1981 tot 1989).

Griekenland bleef spanningen met Turkije ervaren over een betwist, onbewoond eiland van 10 hectare en over Cyprus, dat is opgedeeld in Griekse en Turkse sectoren.

De cultuur van Griekenland

Religie in Griekenland

98% Grieks-orthodox, met moslims, rooms-katholieke en joodse minderheden.

geschiedenis van Griekenland
Omdat de meerderheid van de bevolking Grieks-orthodox is vind je er tal van kerken en kapelletjes.

Dagelijkse gewoonten Griekenland

De Grieken zijn zich zeer bewust van hun sterke historische en culturele erfgoed. Tradities en gebruiken verschillen in heel Griekenland, maar over het algemeen heerst er een sterk gevoel van eenheid.

De Grieks-orthodoxe kerk heeft een sterke traditionele invloed op de Griekse manier van leven, vooral in meer landelijke gebieden.

Het naar achteren gooien van het hoofd is een negatief gebaar. Kleding is over het algemeen casual. Roken is verboden in het openbaar vervoer en in openbare gebouwen.

De taal in Griekenland

Grieks Ellenika ) is de officiële taal. De meeste mensen die met toerisme te maken hebben, en jongere generaties spreken over het algemeen een beetje Engels, Frans, Duits of Italiaans.

Ook voor Griekenland telt dat je smartphone met Google Translate een handig hulpmiddel is om te communiceren met de lokale bevolking.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar