REISGIDS Finland

Cultuur, taal en geschiedenis van Finland

Over Finland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Helsinki
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Finland

Oudheid

De eerste inwoners van Finland waren de Sami (Lappen). Toen een Fins sprekend bevolking in het eerste millennium voor Christus naar Finland migreerden, werden de Sami gedwongen naar de arctische gebieden in het noorden te trekken, waarmee ze traditioneel mee worden geassocieerd.

Middeleeuwen

De herhaalde invallen van de Finnen op de Scandinavische kust zetten Eric IX, de Zweedse koning, ertoe aan het land in 1157 te veroveren. Het werd een deel van het Zweedse koninkrijk en bekeerde zich tot het christendom.

Moderne geschiedenis

In 1809 werd heel Finland veroverd door Alexander I van Rusland, die Finland als groothertogdom oprichtte. De periode van russificatie (1809-1914) ondermijnde de Finse politieke macht en maakte van het Russisch de officiële taal van het land.

Toen Rusland overspoeld werd door de maartrevolutie van 1917, greep Finland de gelegenheid om zich op 6 december 1917 onafhankelijk te verklaren.

Wereldoorlog

De USSR viel Finland aan op 30 november 1939, nadat Finland weigerde toe te geven aan de territoriale eisen van de Sovjet-Unie. De Finnen voerden een sterke verdediging gedurende drie maanden voordat ze gedwongen werden om 41.440 vierkante kilometer aan de Sovjets af te staan.

Onder Duitse druk sloten de Finnen zich in 1941 aan bij de nazi’s tegen Rusland, maar ze werden opnieuw verslagen en gedwongen het Petsamo-gebied af te staan aan de USSR.

In 1948 werd een verdrag van vriendschap en wederzijdse bijstand ondertekend door de twee naties. Finland bleef gedurende het hele tijdperk van de Koude Oorlog een buitenlands beleid voeren dat niet volledig op één lijn lag met dat van de Sovjet-Unie.

Onder de Vredesverdragen van Parijs van 1947 werden de Finnen gedwongen het grootste deel van hun Karelische grondgebied aan de USSR af te staan en herstelbetalingen te betalen, waardoor meer dan 400.000 Karelische vluchtelingen werden ontheemd. Sinds de val van de Sovjet-Unie is er enige discussie geweest over de vraag of Rusland Karelië aan Finland moet teruggeven, maar dit heeft nog niet geleid tot formele discussies tussen de twee mogendheden.

Eigentijdse geschiedenis

Martti Ahtisaari, een sociaaldemocraat, startte met een nieuw platform om de economie nieuw leven in te blazen en won de eerste rechtstreekse presidentsverkiezingen van het land in een tweede ronde in februari 1994. Eerder werden presidenten gekozen door een soort kiesmannen.

Finland werd in januari 1995 lid van de Europese Unie. Op 1 januari 1999 heeft Finland, samen met tien andere Europese landen, de euro als munteenheid aangenomen. In 2000 werd Tarja Halonen, de minister van Buitenlandse Zaken van Finland, de eerste vrouwelijke president.

Finse cultuur

Religie in Finland

70,9% luthers, 1% Fins-orthodox; er zijn ook baptisten, methodisten, vrije kerk, rooms-katholieken, joden en moslims. 26,3% van de bevolking is niet gelieerd aan welke religie dan ook.

geschiedenis van Finland
En Finland vind je veel lutherse kerken.

Dagelijkse gebruiken in Finland

Als iemand voor het avondeten bij iemand thuis wordt uitgenodigd, wordt laattijdigheid (meer dan 10 minuten) als onbeleefd aanschouwd.

Schoenen worden altijd uitgetrokken voordat je het huis betreedt en een cadeau voor de gastheer, zoals een fles wijn of een bos bloemen, is steeds een goed idee als je bent uitgenodigd voor een etentje. Handen schudden is gebruikelijk als begroeting en van gasten wordt verwacht dat ze niet drinken totdat de gastheer of gastvrouw een toast uitbrengt op hun gezondheid.

Maak tijdens het toosten oogcontact met iedereen rond de tafel en neem een slokje van je drankje. Er wordt niet verwacht dat schotjes sterke drank “ad fundum” worden gedronken . Verwacht wel dat je glas regelmatig wordt bijgevuld door de gastheer of gastvrouw.

De meeste Finnen geven de voorkeur aan praktische, vrijetijdskleding, behalve bij speciale gelegenheden. ‘Alternatieve’ mode, piercings en tatoeages zijn populair onder jongere Finnen, niet verwonderlijk voor een land waar heavy metal bands regelmatig bovenaan de hitlijsten staan.

Hoewel Finnen bekend staan om hun liberale houding, kunnen ze nogal terughoudend overkomen tegenover vreemden, dus wees niet ongerust als de gesprekken moeizaam beginnen. Dit gevoel van terughoudendheid verdwijnt vaak na een paar drankjes of in de sauna.

Taal in Finland

Er zijn twee officiële talen: Fins, moedertaal voor 91,6% van de bevolking, en Zweeds, moedertaal taal van 5,5% van de bevolking. Zweedse Finnen hebben een uitgesproken culturele identiteit en spreken vaak vloeiender Engels dan Fins.

De Finse taal is alleen gerelateerd aan het Ests en Hongaars. Ongeveer 2.000 mensen in Lapland spreken één van de dialecten van de Sami-taal, terwijl Karelische dialecten nog steeds bestaan onder ouderen in het oosten van het land.

Engels wordt onderwezen als de eerste vreemde taal.

Door deze mengelmoes van talen kan het handig zijn als je zorgt dat je Google Translate op je smartphone hebt geïnstalleerd.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar