REISGIDS Estland

Cultuur, taal en geschiedenis van Estland

Over Estland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Tallinn
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Estland

Middeleeuwen

Esten verzetten zich tegen de aanvallen van Vikingen, Denen, Zweden en Russen vóór de 13e eeuw.

In 1346 verkochten de Denen, die Noord-Estland bezaten, het land aan de Duitse Ridders, die al Lijfland bezaten (Zuid-Estland en Letland). De Duitse Orde reduceerden de Esten tot lijfeigenschap. In 1526 namen de Zweden het roer over en werd de macht van de Duitse (Baltische) landeigenarenklasse verminderd.

Na 1721, toen Rusland Zweden opvolgde als de heersende macht onder de Vrede van Nystad, waren de Esten onderworpen aan een dubbele slavernij, de Balten en de tsaristische functionarissen.

Wereldoorlogen

De onderdrukking door Rusland duurde tot de laatste maanden van de Eerste Wereldoorlog, toen Estland eindelijk onafhankelijk werd na een zegevierende oorlog (1918-1920). Kort na het begin van de Tweede Wereldoorlog werd het land echter bezet door Russische troepen en in 1940 opgenomen als de 16e republiek van de USSR. Duitsland bezette het land van 1941 tot 1944, tot het werd heroverd door de Sovjets.

Eigentijdse geschiedenis

Vier decennia gingen voorbij vóór de komst van Michail Gorbatsjov, die als secretaris-generaal van de Communistische Partij het vooruitzicht op verandering voor de Baltische staten bood. Een belangrijk onderdeel van het economische hervormingsprogramma was de deconcentratie van de macht aan de republieken en Estland liep voorop onder de Baltische staten.

Maatregelen om een Estse munteenheid in te voeren en om het Ests als officiële taal te herstellen, volgden snel.

In 1990 stemde de Estse Communistische Partij voor volledige onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie. Snelle internationale erkenning van Estland als soevereine staat, gevolgd door toelating tot de Verenigde Naties, voltooiden de overgang naar volledige natie in 1991. In 2004 trad Estland toe tot de NAVO en de EU.

Ondanks dat de meerderheid van de bevolking zich als niet gelovig aanschouwt, vind je toch enkele kerken in Estland

Cultuur in Estland

Religie in Estland

Estland is één van de minst religieuze landen ter wereld: slechts 14% van de bevolking verklaart dat religie een belangrijk onderdeel van hun dagelijks leven is.

Dagelijkse gebruiken in Estland

Esten zijn over het algemeen nogal gereserveerd en beleefd. Een handdruk is de gebruikelijke begroeting. Normale beleefdheden moeten in acht worden genomen. De Esten zijn trots op hun cultuur en hun nationale erfgoed, en bezoekers moeten ervoor zorgen dat ze dit respecteren.

Taal in Estland

Ests is de officiële taal, maar veel Esten spreken zeer goed Engels, terwijl ouderen ook een beetje Russisch spreken. Een smartphone met Google translate is altijd handig, zeker in een land zoals Estland waar overal wifi ter beschikking is.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar