REISGIDS Denemarken

Cultuur, taal en geschiedenis van Denemarken

Over Denemarken
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Denemarken

Denemarken kent een lange en bewogen geschiedenis waarbij de Vikingen een belangrijke rol speelden. 

In de 9de eeuw reeds trokken zij er samen met de Noren en Zweden op uit. Ze roofden, koloniseerden en plunderden in onze streken. Maar bijvoorbeeld ook in IJsland of Canada. Tegen het begin van de jaren 1000 hadden ze stukken van het huidige Engeland, Ierland en Frankrijk gekoloniseerd. Nadat ze zich bekeerd hadden tot het christendom, waren de Vikingen op het hoogtepunt van hun macht toen Knut de Grote er in slaagde om een verenigd Anglo-Deens koninkrijk te stichten met Noorwegen en het oosten van Engeland. Nog later zullen zijn opvolgers in de 13de eeuw controle verwerven over geheel Scandinavië en delen van het hedendaagse Duitsland en Estland. Dit koninkrijk viel echter snel uiteen. De 350 daaropvolgende jaren zullen voornamelijk in conflict met elkaar doorgebracht worden. 

In de 16de eeuw bereikte de reformatie Denemarken en het protestantisme werd staatsreligie. De 17de eeuw kenmerkt zich door verschillende oorlogen met Zweden en door kolonisaties in India, West-Afrika en West-Indië. 

In 1830 begon Denemarken zich te moderniseren. De macht van de koning werd in 1848 beperkt en de burgers kregen steeds meer rechten. Deze periode, het eerste deel van de 19de eeuw, wordt ook wel eens de Deense Gouden Eeuw genoemd. De sprookjesschrijver Hans Christian Andersen en de filosoof Sœren Kierkegaard werden in deze tijd geboren. Langzaam maar zeker evolueerde Denemarken naar een constitutionele monarchie

geschiedenis van Denemarken
Standbeeld van Hans Christian Andersen, de bekende sprookjesschrijver

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Denemarken neutraal. Ook in de Tweede Wereldoorlog wou het land neutraal blijven en in 1939 tekende men een niet-aanvalsverdrag met Nazi-Duitsland. Maar in 1940 vielen de nazi’s Denemarken toch binnen, Hitler wou Denemarken gebruiken als route om Noorwegen aan te vallen. De bezetting duurde tot 5 mei 1945. Tijdens de bezetting werkte de Deense regering mee met de Duitse overheersers. De Joodse bevolking werd veilig overgebracht naar het neutrale buurland Zweden en 99% van de Deense joden hebben het overleefd. 

In het naoorlogse tijdperk werd Denemarken lid van de NAVO en de Verenigde Naties. In 1973, na een referendum, trad Denemarken toe tot de Europese Unie. Het land heeft een speciaal verdrag met de EU dat er voor zorgt dat Denen de euro niet als betaalmiddel moeten gebruiken. Tot op de dag van vandaag is Denemarken een constitutionele monarchie met als koningin Margrethe II. Haar functie is puur ceremonieel. 

Cultuur in Denemarken

De Denen staan bekend als een vrij nationalistisch volk, ze zijn erg trots op hun land en cultuur. Maar aan de andere kant is Denemarken ook een erg open samenleving. Hun nationalisme leidt over het algemeen weinig tot racisme en discriminatie. Dit leidde er bijvoorbeeld toe dat veel Joodse en Poolse minderheden zich in de 19de eeuw makkelijk konden integreren. De Deense nationaliteit is dan ook op slechts 2 principes gebaseerd; je moet de Deense taal kunnen spreken en Denemarken als je thuisland zien. We moeten echter wel vaststellen dat het verzet tegen immigratie de laatste jaren (sinds 2015) wel aan het groeien is. 

Religie 

Denemarken heeft officieel een staatsgodsdienst maar kent tegelijkertijd ook vrijheid van godsdienst. De staatsgodsdienst is de Deense Volkskerk. De Deense koningin is de leider van die kerk. De Deense Volkskerk splitste zich in 1536 af van de rooms-katholieke kerk. Sindsdien is de kerk protestants en volgt men de leer van Luther. Ongeveer 75% van de bevolking is lid van deze kerk. Het is een moderne kerk waarbij homohuwelijken toegestaan zijn of vrouwen ook een dienst kunnen voorgaan. Naast deze zijn er nog rooms-katholieke en moslimminderheden. 

Dagelijkse gebruiken 

Normale beleefdheden moeten in acht genomen worden. Gasten dienen niet te drinken tot de gastheer proost op zijn of haar gezondheid. Vrijetijdskleding is geschikt voor  de meeste plaatsen maar formele kleding is vereist in meer exclusieve eetzalen en sociale gelegenheden. Roken is verboden in publieke gebouwen en op het openbaar vervoer. Roken is alleen toegestaan in bars kleiner 40 vierkante meter waar geen eten geserveerd wordt. Sommige cafés of restaurants beschikken over aangepaste rookruimtes buiten. 

Taal 

Het Deens is de enige officiële taal in Denemarken. Veel Denen spreken echter wel Frans, Engels of Duits. In het Deens zelf zijn ook veel invloeden vanuit deze 3 talen te vinden. De zogeheten pofklanken en klemtonen spelen een belangrijke in de taal. In het zuiden van het land is er een kleine Duitstalige minderheid. In Groenland en op de Faeröer gebruikt men een eigen taal. 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar