REISGIDS Bulgarije

Cultuur, taal en geschiedenis van Bulgarije

Over Bulgarije
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Bulgarije

Oudheid

De Thraciërs leefden vanaf ongeveer 3500 voor Christus in wat nu bekend staat als Bulgarije. Ze werden in de eerste eeuw na Christus opgenomen in het Romeinse rijk. Tijdens het verval van het rijk vielen de Goten, Hunnen, Bulgaren en Avaren binnen.

Middeleeuwen

De Bulgaren, die in 679 de Donau vanuit het noorden overstaken, namen de controle over de regio over. Hoewel het land de naam van de Bulgaren draagt, stierven de Bulgaarse taal en cultuur uit, vervangen door een Slavische taal, schrift en religie.

In 865 adopteerde Boris I het orthodoxe christendom. De Bulgaren veroverden tweemaal het grootste deel van het Balkanschiereiland tussen 893 en 1280.

In 1396 werden ze binnengevallen door het Ottomaanse rijk, waardoor Bulgarije tot 1878 een Turkse provincie werd.

19e eeuw

De Ottomaanse heerschappij was hard en onontkoombaar, gezien de nabijheid van Bulgarije tot zijn onderdrukker. In 1878 dwong Rusland Turkije om Bulgarije onafhankelijk te maken na de Russisch-Turkse oorlog (1877-1878).

De Europese mogendheden, die de dominantie van Rusland en Bulgarije op de Balkan vreesden, kwamen tussenbeide op het Congres van Berlijn (1878), beperkten het grondgebied van Bulgarije en veranderden het in een klein vorstendom geregeerd door Alexander van Battenburg, de neef van de Russische tsaar.

Alexander werd in 1887 opgevolgd door prins Ferdinand van Saksen-Coburg-Gotha, die op 5 oktober 1908 Bulgarije een koninkrijk verklaarde onafhankelijk van het Ottomaanse rijk.

Balkan- en Eerste Wereldoorlog

In de Eerste Balkanoorlog (1912-1913) vochten Bulgarije en de andere leden van de Balkanliga tegen Turkije om het Balkangebied terug te krijgen. Boos over het kleine deel van Macedonië dat het ontving na de slag, het land beschouwde Macedonië als een integraal onderdeel van Bulgarije, startte Bulgarije de Tweede Balkanoorlog (juni – aug. 1913) tegen zowel Turkije als zijn voormalige bondgenoten. Bulgarije verloor de oorlog en al het grondgebied dat het had verworven in de Eerste Balkanoorlog.

Bulgarije sloot zich aan bij Duitsland in de Eerste Wereldoorlog in de hoop Macedonië opnieuw te veroveren. Na deze tweede mislukking trad Ferdinand in 1918 af ten gunste van zijn zoon.

Boris III verkwistte Bulgaarse middelen en nam dictatoriale macht over in 1934 – 1935

Tweede wereld oorlog

Bulgarije vocht aan de kant van de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog, maar nadat Rusland op 5 september 1944 de oorlog aan Bulgarije had verklaard, wisselde Bulgarije van kant. Drie dagen later, op 9 september 1944, nam een communistische coalitie de controle over het land over en richtte een regering op onder leiding van Kimon Georgiev.

Post Tweede Wereldoorlog

In 1947 werd een Volksrepubliek in Sovjetstijl opgericht en Bulgarije kreeg de reputatie de meest slaafse loyaal aan Moskou te zijn van alle Oost-Europese communistische landen.

De algemeen secretaris van de Bulgaarse Communistische Partij, Todor Zhikov, trad in 1989 af na 35 jaar aan de macht te zijn geweest. Zijn opvolger, Peter Mladenov, zuiverde het Politburo, maakte een einde aan het communistische machtsmonopolie en hield in mei 1990 vrije verkiezingen die leidden tot een verrassende overwinning voor de Communistische Partij, omgedoopt tot de Bulgaarse Socialistische Partij (BSP). Mladenov werd gedwongen af te treden in juli 1990.

Jaren 90 en 2000

In oktober 1991 won de Unie van Democratische Eenheid en vormde die de eerste niet-communistische regering van Bulgarije sinds 1946. In de jaren negentig verschoof de macht tussen de tussen verschillende partijen. De economie bleef achteruitgaan door de groeiende bezorgdheid over de verspreiding van de georganiseerde misdaad.

Een nieuwe UDF-regering, geleid door premier Ivan Kostov, werd in 1997 gekozen om het economische systeem te hervormen en hervormingen door te voeren om corruptie tegen te gaan. De voortgang op beide fronten bleef traag. Als gevolg hiervan verloor de UDF de verkiezingen van juli 2001 van de voormalige koning van Bulgarije, leider van de Simeon II National Movement (SNM).

De nieuwe premier, Simeon Saksen-Coburg-Gotha (Simeon II), was 55 jaar eerder (op negenjarige leeftijd) onttroond tijdens de communistische overname van het land.

Bulgarije werd in 2004 lid van de NAVO. In 2005 keurde de EU het lidmaatschap voor 2007 goed, onder voorbehoud van de uitvoering van hervormingen, met name het opruimen van corruptie en georganiseerde misdaad.

In de algemene verkiezingen van juni 2005 kreeg geen enkele partij een duidelijke meerderheid, en er werd een coalitieregering gevormd met de leider van de Socialistische Partij Sergei Stanishev als de nieuwe premier. In 2007 trad Bulgarije toe tot de EU.

Cultuur in Bulgarije

geschiedenis van Bulgarije
In Bulgarije vind je veel orthodoxe kerken

Religie in Bulgarije

De meerderheid van de bevolking is christen, de belangrijkste denominatie is de Bulgaars-orthodoxe kerk met een lidmaatschap van 59,4% van de bevolking. Het oosters-orthodoxe christendom wordt beschouwd als de traditionele religie in Bulgarije. Er is ook een aanzienlijke moslimminderheid (7,8%) en een kleine joodse gemeenschap.

Dagelijkse gebruiken in Bulgarije

Normale beleefdheden moeten in acht worden genomen en aan hand geven is de normale vorm van begroeting. Kleding moet conservatief maar casual zijn.

Als je ergens wordt uitgenodigd is een klein souvenir uit Nederland of België een geadviseerd geschenk, oh ja, iets voor de kinderen is ook altijd leuk.

Onthoud dat een hoofdknik ‘nee’ betekent en een schudden ‘ja’.

De taal in Bulgarije

Bulgaars is de officiële taal en het Cyrillische alfabet wordt gebruikt – Bulgarije is het enige EU-land dat het gebruikt. In de grote toeristenresorts en hotels wordt Engels, Duits, Frans en Russisch gesproken.

Moest je toch twijfelen of je talenkennis voldoende is, dan kan je steeds Google Translate installeren op je smartphone, waardoor je al een heel eind verder raakt.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar