REISGIDS België

Geschiedenis van België, cultuur & taal

Over België
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Brussel
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van België

Romeins Rijk

België was bezet en maakte deel uit van de Romeinse provincie Belgica, genoemd naar de Belgae, een volk van het oude Gallië. Het gebied werd veroverd door Julius Caesar in 57-50 v.Chr. En werd vervolgens overspoeld door de Franken in de 5e eeuw n.Chr. Neder-Lotharingen.

Middeleeuwen & Franse revolutie

In de 15e eeuw gingen de meeste Lage Landen (nu Nederland, België en Luxemburg) over naar het hertogdom Bourgondië en werden vervolgens geërfd door keizer Karel V. Toen deze in 1555 aftrad, gingen de gebieden naar zijn zoon Philippe II. , koning van Spanje. Terwijl het noordelijke deel, nu Nederland, in de daaropvolgende decennia onafhankelijk werd, bleef het zuidelijke deel onder Spaanse controle tot 1713, toen het werd overgebracht naar Oostenrijk.

Onafhankelijkheid van België

Tijdens de oorlogen die volgden op de Franse Revolutie, werd België bezet en later bij Frankrijk geannexeerd. Maar met de val van Napoléon herenigde het Congres van Wenen in 1815 de Nederlanden onder de heerschappij van de koning van Holland.

In 1830 kwam België in opstand tegen de Nederlandse overheersing en verklaarde het zich onafhankelijk, wat door Europa werd goedgekeurd op de Conferentie van Londen van 1830-1831.

Wereldoorlogen

De Duitse inval in België in 1914 veroorzaakte de Eerste Wereldoorlog. Het Verdrag van Versailles (1919) gaf de gebieden Eupen, Malmédy en Moresnet aan België. Leopold III volgde Albert, koning tijdens de Eerste Wereldoorlog, in 1934 op.

In de Tweede Wereldoorlog werd België overweldigd door nazi-Duitsland en werd Leopold III gevangen gehouden. Toen hij in 1950 na een nipt gunstig referendum terugkeerde op uitnodiging van de regering, braken er in verschillende steden rellen uit. Hij trad af op 16 juli 1951 en zijn zoon, Boudewijn, werd koning.

 

Geschiedenis van België
De regio van Ieper is een must-do voor alle fanaten van “den grooten oorlog”.

Post-wereldoorlogen

Sinds 1958, toen de Europese Economische Gemeenschap werd geboren, heeft Brussel, de hoofdstad van Bzlgië, zich geleidelijk gevestigd als de de facto hoofdstad van wat nu de Europese Unie (EU) is geworden, een rol die officieel werd in december 2000 toen de Europese De Raad van regeringsleiders besloot al zijn reguliere vergaderingen in Brussel te houden.

Als gevolg hiervan is Brussel niet alleen de thuisbasis geworden van bijna 20.000 Europese ambtenaren, maar ook van een nog talrijkere gemeenschap van lobbyisten, advocaten en andere professionals die zich aangetrokken voelen tot het belangrijkste besluitvormingscentrum van de EU.

Jaren ’90

Toenemende verdeeldheid tussen Vlamingen en Walen, en decentralisatie langs taalkundige lijnen, culmineerde in de herziene grondwet van 1994, die België veranderde in een federale staat met een aanzienlijke autonomie voor zijn drie gewesten en zijn drie taalgemeenschappen.

In de jaren negentig werd het openbare leven in België opgeschud door een aantal ernstige schandalen. In 1991 werd een voormalig vicepremier vermoord tijdens een huurmoord. De kinder-seks-en-moord-affaire, door Dutroux in 1996, leidde tot nationale verontwaardiging, verergerd door het besef dat minder officiële nalatigheid en inefficiëntie het leven van meerdere kinderen had kunnen redden. Door de tragedie werd de druk aangewakkerd om de politieke, gerechtelijke en politiesystemen te hervormen.

Brussel opgeschrikt door terroristische aanslagen

De Belgische politie heeft Salah Abdeslam in maart 2016 gearresteerd. Abdeslam wordt verondersteld de logistieke leider van IS te zijn voor de aanslagen in Parijs van november 2015 en de enige belangrijke speler in de aanslagen in Parijs die nog in leven is.

Tijdens de spits van 22 maart 2016 ontploften twee bommen in Brussel, waarbij 32 mensen om het leven kwamen en honderden gewond raakten. Er vonden aanslagen plaats op de internationale luchthaven van Zaventem; en meer dan 20 stierven in het metrostation van Maalbeek.

Cultuur

Religie in België

Voornamelijk christelijk (65%), waarvan het grootste deel rooms-katholiek (58%, hoewel weinigen de reguliere erediensten bijwonen), met een klein deel Protestantse en joodse gemeenschappen.

 

geschiedenis van België
Het merendeel van België is Rooms-Katholiek.

Dagelijks gedrag in België

Weten welke taal je waar moet spreken, kan lastig zijn. Spreek geen Nederlands in Wallonië en Frans in Vlaanderen. De meeste Belgen doen er niet moeilijk over, maar het kan problemen veroorzaken als je het in sommige kringen de foute taal spreekt. Spreek bij twijfel Engels.

Het is gebruikelijk om drie keer op andere wangen te kussen om iemand proficiat te wensen. Als je ergens wordt uitgenodigd voor een maaltijd dan is het beleefd om bloemen, of een klein cadeautje, voor de gastvrouw mee te nemen en het gebruikelijk is om iedereen smakelijk eten te wensen bij het begin van een maaltijd. Jurken zijn vergelijkbaar met andere westerse landen: jeans en een deftig shirt, trui of hemd zijn voldoende voor de meeste voldoende gelegenheden, inclusief avondjes uit. Roken is verboden in de horeca.

Taal

België heeft drie officiële talen: Nederlands, Frans en Duits. Nederlands wordt gesproken in Vlaanderen, de noordelijke helft van het land, en Frans wordt gesproken in het zuidelijk gelegen Wallonië. Duits wordt gesproken in een oostelijke enclave.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar