REISGIDS Andorra

Cultuur, taal en geschiedenis van Andorra

Over Andorra
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Andorra

Het kleine vorstendom Andorra, één van de oudste naties in Europa, werd gesticht door Karel de Grote om te fungeren als bufferstaat tussen het hedendaagse Frankrijk en het islamitische Iberia.

Aeen autonoom en semi-onafhankelijk hoofdbestuur, staat sinds 1278 onder de gezamenlijke heerschappij van de Franse staat en de Spaanse bisschoppen van Urgel. Het onderhoudt echter nauwere banden met Spanje en het Catalaans is de officiële taal.

Aan het einde van de 20ste eeuw werd Andorra een populaire toeristen- en wintersportbestemming en een welvarend internationaal commercieel centrum vanwege zijn bankfaciliteiten, lage belastingen en het ontbreken van douanerechten.

In 1990 keurde Andorra een douane-unieverdrag met de EU goed dat het vrije verkeer van industriële goederen tussen de twee toestaat, maar waarbij Andorra de externe tarieven van de EU toepast op derde landen. Andorra werd in 1993 lid van de VN en in 1994 lid van de Raad van Europa.

Het bestuur is in handen van een algemene raad met 28 leden, vier uit elk van de zeven parochies, gekozen via algemene verkiezingen. De raad kiest een voorzitter en een ondervoorzitter. De binnenlandse politiek wordt gedomineerd door twee partijen: de Uniò Liberal (UL) en de Agrupament Nacional Democràtic (AND).

Cultuur in Andorra

Religie in Andorra

Rooms-Katholiek

Dagelijkse gebruiken in Andorra

Normale sociale beleefdheden moeten worden aangehouden wanneer je iemands huis bezoekt. Handen schudden is de geaccepteerde vorm van begroeting. Kleding is informeel en roken is heel gewoon, dagelijks gebruiken zijn vergelijkbaar met die van Spanje.

Taal in Andorra

De officiële taal is Catalaans. Er wordt ook Spaans en Frans gesproken. Een smartphone met daarop de Google Translate  app is altijd handig voor je bezoek aan Andorra.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar