REISGIDS Zwitserland

Geld in Zwitserland

Over Zwitserland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Munteenheid in Zwitserland

Ondanks dat Zwitserland in Europa ligt is het geen lid van de EURO. In Zwitserland gebruikt men de Zwitserse frank (CHF). Je kan de laatste wisselkoers bekijken op https://www.xe.com/

Betaalmogelijkheden in Zwitserland

Zorg dat je meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Zwitserland en zeker ook een kleine hoeveelheid cash, je kan nooit weten wat er gebeurt. Je houdt best het cash in Zwitserland enkel voor de noodgevallen zodat je niet hoeft te wisselen en geen wisselkosten verliest.

Check ook even of je debetkaart voor België of Nederland kan gebruiken in Zwitserland, als je op je kaart ook Maestro hebt staan dan kan je deze waarschijnlijk gebruiken in Zwitserland.

Ook worden de meest gekende creditcards zoals American Express, Mastercard en Visa overal geaccepteerd. Houd er wel rekening mee dat het kan zijn dat sommige handelaars een minimumbedrag vragen alvorens je ermee kan betalen.

Betalen in Zwitserland

Het maakt niet uit of je met Maestro of met je creditcard betaald, er zijn toch nooit kosten verbonden aan betalingen.

Het kan zijn dat je los aanvaard worden maar hou er rekening mee dat je waarschijnlijk wisselgeld krijgt in Zwitserse frank tegen een ongunstige wisselkoers

Geld pinnen in Zwitserland

Geld pinnen doe je het beste met je debetkaart, in dat geval kost het je, afhankelijk van je bank, niets of een slechts een paar cent. Als je geld gaat afhalen of pinnen, dan maak je gebruik van de Maestrofunctie op je kaart zonder dat je daar iets van merkt.

Haal zeker geen geld af met je creditcard (visa, mastercard, …) want je bank gaat je daar kosten voor aanrekenen.

Tips

Voor je vertrekt naar Zwitserland

  • Kijk even na of je kaart niet gaat vervallen, maar ook of je je handtekening hebt geplaatst aan de achterzijde.
  • Zorg dat je zeker voldoende geld op je rekening hebt staan.
  • Houd er ook rekening mee dat er maximumbedragen staan op zowel debetkaarten als kredietkaarten, en dat het bedrag beperkt is per dag en/of per week. De maxima verschillen ook van bank tot bank, en je kan het best eens nakijken om niet voor onaangename verrassingen te staan. Het kan handig zijn je bank te vragen om de maxima tijdelijk te verhogen. Hou er rekening mee dat als je bijvoorbeeld een auto huurt, vluchten boekt of iets anders betaald, het bedrag op je rekening geblokkeerd wordt. Het gaat dan misschien niet rechtstreeks van de rekening, maar het telt wel mee voor je gebruikslimiet.
  • Zorg dat je het telefoonnummer, om je kaart te blokkeren bij verlies of diefstal, steeds bij de hand hebt.
  • Neem een kopie van de debetkaart en creditcard, alsook je paspoort meet naar Zwitserland, en bewaar deze op een andere plaats dan de originele documenten. Het is misschien ook handig om je kopies naar een familielid te mailen, zodat zij de kopies kunnen doorsturen bij verlies. Je kan ze eventueel ook opslaan op één of andere cloud. Op die manier ben je snel uit de nood geholpen als je je betaalmiddelen of andere documenten moest verliezen.
  • Misschien heb je een luxeversie van je creditcard (bvb; Mastercard Gold), en is er een reisverzekering aan verbonden. Zorg dat je weet waarvoor je precies gedekt bent, wat de annuleringsvoorwaarden zijn en of er eventueel een “pechverhaal” inzit. Houd er rekening mee dat je verzekering vaak alleen maar tussenkomt als de reis met de desbetreffende creditcard werd betaald.

 

Tijdens je vakantie in Zwitserland

  • Als je meerdere kaarten hebt dan is het veilig om ze allebei mee te nemen naar Zwitserland. Het is riskant om op slechts één kaart te vertrouwen. Je weet nooit of de kaart om één of andere reden wordt geblokkeerd, je ze verliest of dat ze gestolen wordt. Het zou zelfs kunnen dat de gebruikslimiet bereikt is.
  • Zorg dat je de verschillende kaarten tijdens je reis in Zwitserland steeds op een andere plaats bewaard.
  • Als je kaart gestolen is of je weet niet waar ze is, laat ze dan onmiddellijk blokkeren.
  • Wees voorzichtig als je een verrichting doet in Zwitserland, ondanks dat het een veilig land is. Op vakantie ben je misschien niet zo oplettend, wat logisch is want je zit in de vakantiesfeer, maar oplichters zijn vaak in de buurt in de hoop argeloze vakantiegangers te kunnen treffen.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar