REISGIDS Denemarken

Geld in Denemarken

Over Denemarken
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Munteenheid in Denemarken 

Hoewel Denemarken lid is van de Europese Unie, maakt men er toch geen gebruik van de euro. Betalen gebeurt er met de Deense Kroon. De euro wordt geaccepteerd op enkele specifieke locaties. Vaak zijn dit plekken voor toeristen zoals musea, luchthavens en winkels met veel internationale klanten; De teruggave van het wisselgeld is dan bijna in alle gevallen in kronen. Check voor je vertrekt altijd de meest recente wisselkoersen.

1 kroon = 100 œre

Er zijn bankbiljetten van 1000, 500, 100 en 50 kronen. Munten zijn er van 20, 10, 5, 2 en 1 kroon. Je kan er ook muntjes vinden van 50 en 20 œre. 

 

Betaalmogelijkheden in Denemarken

Bankpassen en kredietkaarten worden zo goed als overal geaccepteerd. Je zal er ook voldoende geldautomaten vinden om geld af te halen. Wisselkantoren maar ook banken of postkantoren kunnen je helpen bij het omwisselen van geld ter plaatse. Hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers dan banken. En uiteraard kan je ook voorafgaand aan je vertrek bij je eigen bank al wat centen omwisselen. 

Omdat Denemarken niet met de euro werkt, kost het geld om te betalen via de kaart of om een bedrag op te nemen; zowel voor een debetkaart als voor een kredietkaart. Het kan nooit kwaad om vooraf even na te gaan of je je debetkaart voor België of Nederland kan gebruiken in Denemarken. Informeer je dan meteen naar de bijkomende kosten want die verschillen van bank tot bank. Sommige banken maken gebruik van een percentage, andere rekenen dan weer een vaste kost per betaling. Standaard liggen de kosten voor een kredietkaart ook hoger dan voor een debetkaart. De gouden regel is om bij voorkeur direct te betalen met je debetkaart of kredietkaart. Moet je toch geld opnemen, vermijd dan de kredietkaart. 

 

Tips

  • Zorg dat je meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Denemarken en zeker ook een kleine hoeveelheid cash. Je weet immers nooit wat er allemaal gebeurt. Bewaar dit steeds op verschillende plaatsen.
  • Kijk even na of je kaart niet gaat vervallen, maar ook of je je handtekening hebt geplaatst op de achterzijde.
  • Zorg dat je voldoende geld hebt staan op je rekening.
  • Op debet- en kredietkaarten staan er maximumbedragen, zowel per dag als per week. Informeer je hier vooraf over want dit verschilt van bank tot bank. Indien nodig kan je de bank vragen om je maxima tijdelijk te verhogen.
  • Als je bepaalde zaken reserveert via een kredietkaart gaat het misschien niet meteen van je rekening maar telt het intussen wel mee voor je gebruikslimiet.
  • Zorg dat je het telefoonnummer om je kaart te blokkeren bij de hand hebt.
  • Neem een kopie van je kaarten mee en bewaar deze op een andere plaats dan de originele documenten. Je kan eventueel ook zorgen voor een digitale kopie.
  • Aan sommige kredietkaarten is een reisverzekering verbonden. Zorg dat je weet waarvoor je gedekt bent en wat de annuleringsvoorwaarden zijn. Houd er rekening mee dat deze verzekering vaak alleen maar tussenkomt als de reis met de desbetreffende kredietkaart werd betaald.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar