REISGIDS Bulgarije

Geld in Bulgarije

Over Bulgarije
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Munteenheid in Bulgarije

Ondanks dat Bulgarije lid is van de EU, maakt geen deel uit van de eurozone.

Lev (BGN; symbool лв) = 100 stotinki. De biljetten zijn komen coupures van лв100, 50, 20, 10, 5, 2 en 1 (dit wordt zelden gebruikt). Munten zijn onderverdeeld in лв1 en 50, 20, 10, 5, 2 en 1 stotinki.

De Lev is tegen een vaste koers aan de euro gebonden; € 1 = лв1.955. Euromunten zullen de lev vervangen zodra aan de convergentiecriteria is voldaan.

Betaalmogelijkheden in Bulgarije

Zorg dat je meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Bulgarije en zeker ook een kleine hoeveelheid cash, je kan nooit weten wat er gebeurt.

Je kan euro’s eenvoudig wisselen op diverse plaatsen maar hou er rekening mee dat je mogelijk een negatieve wisselkoers krijgt.

Check ook even of je debetkaart voor België of Nederland kan gebruiken in Bulgarije, als je op je kaart ook Maestro hebt staan dan kan je deze waarschijnlijk gebruiken in Bulgarije maar zorg dat de functie niet geblokkeerd is.

Ook worden de meest gekende creditcards zoals American Express, Mastercard en Visa overal geaccepteerd. Houd er wel rekening mee dat het kan zijn dat sommige handelaars een minimumbedrag vragen alvorens je ermee kan betalen.

Betalen in Bulgarije

Het maakt niet uit of je met Maestro of met je creditcard betaald, er zijn normaal gesproken toch nooit kosten verbonden aan betalingen.

Geld pinnen in Bulgarije

Geld pinnen doe je het beste met je debetkaart, in dat geval kost het je, afhankelijk van je bank, niets of een slechts een paar cent. Als je geld gaat afhalen of pinnen, dan maak je gebruik van de Maestrofunctie op je kaart zonder dat je daar iets van merkt. Zorg wel dat je Maestro geactiveerd is.

Haal zeker geen geld af met je creditcard (visa, mastercard, …) want je bank gaat je daar kosten voor aanrekenen.

Tips

Voor je vertrekt naar Bulgarije

  • Kijk even na of je kaart niet gaat vervallen, maar ook of je je handtekening hebt geplaatst aan de achterzijde.
  • Zorg dat je zeker voldoende geld op je rekening hebt staan.
  • Houd er ook rekening mee dat er maximumbedragen staan op zowel debetkaarten als kredietkaarten, en dat het bedrag beperkt is per dag en/of per week. De maxima verschillen ook van bank tot bank, en je kan het best eens nakijken om niet voor onaangename verrassingen te staan. Het kan handig zijn je bank te vragen om de maxima tijdelijk te verhogen. Hou er rekening mee dat als je bijvoorbeeld een auto huurt, vluchten boekt of iets anders betaald, het bedrag op je rekening geblokkeerd wordt. Het gaat dan misschien niet rechtstreeks van de rekening, maar het telt wel mee voor je gebruikslimiet.
  • Zorg dat je het telefoonnummer, om je kaart te blokkeren bij verlies of diefstal, steeds bij de hand hebt.
  • Neem een kopie van de debetkaart en creditcard, alsook je paspoort meet naar Bulgarije, en bewaar deze op een andere plaats dan de originele documenten. Het is misschien ook handig om je kopies naar een familielid te mailen, zodat zij de kopies kunnen doorsturen bij verlies. Je kan ze eventueel ook opslaan op één of andere cloud. Op die manier ben je snel uit de nood geholpen als je je betaalmiddelen of andere documenten moest verliezen.
  • Misschien heb je een luxeversie van je creditcard (bvb; Mastercard Gold), en is er een reisverzekering aan verbonden. Zorg dat je weet waarvoor je precies gedekt bent, wat de annuleringsvoorwaarden zijn en of er eventueel een “pechverhaal” inzit. Houd er rekening mee dat je verzekering vaak alleen maar tussenkomt als de reis met de desbetreffende creditcard werd betaald.

 

Tijdens je vakantie in Bulgarije

  • Als je meerdere kaarten hebt dan is het veilig om ze allebei mee te nemen naar Bulgarije. Het is riskant om op slechts één kaart te vertrouwen. Je weet nooit of de kaart om één of andere reden wordt geblokkeerd, je ze verliest of dat ze gestolen wordt. Het zou zelfs kunnen dat de gebruikslimiet bereikt is.
  • Zorg dat je de verschillende kaarten tijdens je reis in Bulgarije steeds op een andere plaats bewaard.
  • Als je kaart gestolen is of je weet niet waar ze is, laat ze dan onmiddellijk blokkeren.
  • Wees voorzichtig als je een verrichting doet in Bulgarije. Op vakantie ben je misschien niet zo oplettend, wat logisch is want je zit in de vakantiesfeer, maar oplichters zijn vaak in de buurt in de hoop argeloze vakantiegangers te kunnen treffen.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar