REISGIDS Rusland

Drinken en eten in Rusland

Over Rusland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Eten in Rusland

De reputatie van Rusland van slecht eten is gelukkig, zoals zoveel andere dingen in het land, verleden tijd. In de steden is het mogelijk om te smullen van alles wat er in West-Europa te vinden is, restaurants en cafés voor elk wat wils en voor elke portemonnee.

Met een breed scala aan internationale producten en eetervaringen, van fastfood tot high-end, heb je als bezoeker een uitgebreide keuze. Als je echter naar het platteland reikt is de keuze en kwaliteit zijn minder gegarandeerd, maar honger lijden is zeker niet nodig. Het is vermeldenswaard dat het buiten de grote steden moeilijker is om menu’s in het Engels te vinden, dus een spetterend Russisch vocabulaire kennis is nuttig en anders gebruik je Google Translate.

Het soort eten dat bezoekers kunnen vinden, hangt af van de stad die ze bezoeken en de tijd van het jaar. Het ontbijt is vaak vergelijkbaar met het ontbijt dat in de Scandinavische landen wordt gegeten, met vleeswaren, gekookte eieren en brood geserveerd met Russische thee. Voor het middag- en avondmaal is het eten vaak traditioneler, weer afhankelijk van de regio. Één of andere vorm van soep is nog steeds een veel voorkomende hoofdmaaltijd. In Moskou, Sint-Petersburg en vele andere grotere steden zijn internationale gerechten van goede kwaliteit (hoewel duur) en uitstekende eetgelegenheden direct beschikbaar.

Specialiteiten in Rusland

 1. Kasha: een basisontbijtgerecht, gemaakt met melk en haver, boekweit of griesmeel.
 2. Blini: kleine pannenkoekjes gevuld met kaviaar, vis, gesmolten boter of zure room.
 3. Ponchiki: hete gesuikerde donuts.
 4. Pirozhky: gebakken broodjes met verschillende vullingen, meestal vlees.
 5. Borsjt: een bietensoep warm geserveerd met zure room.
 6. Pelmeni: vlees knoedels.
eten in Rusland
Uiteraard moet je van de Russische wodka proeven

Drinken in Rusland

 1. Wodka wordt vaak op smaak gebracht en gekleurd met kruiden en specerijen: Zubrovka (gemaakt met een soort gras), Ryabinovka (doordrenkt met lijsterbessen), Starka (een donkere, gladde, gerijpte wodka) en Pertsovka (gemaakt met hete pepers) . Russky Standart, Stolichnaya en Gzhelka zijn ook populaire merken.
 2. Chai: zoete thee geserveerd zonder melk.
 3. Krushon: koude ‘mix’; champagne, cognac en zomerfruit worden in een uitgeholde watermeloen gegoten en enkele uren gekoeld.
 4. Nalivka: zoete likeur gemaakt van fruit of bessen.
 5. Nastoika: sterke wijn gemaakt van kruiden, bladeren, bloemen, fruit en wortels van planten met geneeskrachtige eigenschappen.

Goed om te weten

De bars in het centrum zijn meestal tot in de vroege uurtjes open. Drinken op straat wordt als volkomen acceptabel beschouwd.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar