REISGIDS Roemenië

Denken en eten in Roemenië

Over Roemenië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Eten in Roemenië

De Roemeense keuken is een eclectische mix van verschillende culturele invloeden, met elementen uit Turkije, Duitsland en Hongarije die allemaal gemakkelijk te onderscheiden zijn. Traditioneel is Roemeens eten vaak taai en op vlees gebaseerd, waarbij het draait om gerechten zoals ciolan afumat (gerookte varkensschenkel met bonen), Mămăligă (maïsmeel polenta) en carnaţi de pleşcoi (schapenvlees worst).

Het ontbijt bestaat bijna altijd uit eieren, ofwel zachtgekookt, hardgekookt, gebakken of roerei, en omeletten gevuld met kaas, ham of champignons worden ook vaak geserveerd.

Het hoogtepunt van een traditionele Roemeense restaurantmaaltijd is meestal het aperitiefgerecht, waarschijnlijk een kom zure soep genaamd ciorbă. Varkensvlees is het belangrijkste vlees dat wordt gebruikt in de Roemeense keuken, terwijl kool een culinaire favoriet is en vaak wordt gebruikt in soepen en salades.

Op het platteland is het ongebruikelijk om restaurants te vinden die iets anders serveren dan de traditionele Roemeense keuken. In Boekarest en in grotere steden, zoals Cluj-Napoca, is de KEUKEN echter veel internationaler, en er zijn ook enkele gastronomische pareltjes waarvan de kwaliteit de prijzen ver overtreft.

Specialiteiten

  1. Ciorbă (zure soep) is traditioneel Roemeens. Het heeft een paar variëteiten, waaronder Ciorbă de burtă (pensoep), Ciorbă de peşte (vissoep) en Ciorbă țărănească (boerensoep gemaakt met groenten en elk soort vlees).
  2. Sarmale – algemeen beschouwd als het nationale gerecht, het is gemaakt van gehakt met rijst en verpakt in ingemaakte koolbladeren of wijnbladeren.
  3. Tochitură – stoofpot gemaakt van varkensvlees (soms rundvlees), traditioneel geserveerd met mămăligă (maïsmeelpuree, een lokaal hoofdbestanddeel).
  4. Pârjoale – varkensgehakt gemengd met kruiden, gerold in paneermeel en gebakken in hete olie.
  5. Papanași – vergelijkbaar met een gebakken donut, meestal gevuld met zachte kaas en zoete room van binnen en overgoten met kersen- of bosbessenconserven.

 

Weetjes

Vegetariërs hadden het tien jaar geleden moeilijk, maar met veel gastronomische pubs die vegetarische opties aanbieden, kan je goed eten in grote steden als Boekarest. Op het platteland kunnen er uitdagingen zijn, aangezien vlees vaak wordt gebruikt om groenten op te vullen. Vraag eens naar mancare de post, letterlijk voedsel dat geschikt is om te vasten en dat vrij is van dierlijke producten.

Hoewel er goedkope zelfbedieningssnackbars zijn, is bediening aan tafel de norm.

Fooien

Een fooi van 5 tot 10% is gebruikelijk in restaurants.

Drinken in Roemenië

lokale dranken

  • Țuică – een pruimenbrandewijn, traditioneel thuis bereid van begin oktober tot begin december. Turț is een dubbel gedistilleerde variëteit die wordt geproduceerd in het noordwesten van Roemenië.
  • Tuicã de Bihor: sterke brandewijn, algemeen bekend als palinca
  • Pinot noir, cabernet sauvignon, riesling, pinot gris en chardonnay uit de Murfatlar wijngaarden.
  • Grasa en feteasa – wijn uit de wijngaarden van Cotnari in Moldavië.
  • Glühwein
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar