REISGIDS Portugal

Drinken en eten in Portugal

Over Portugal
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Lissabon
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Eten in Portugal

De Portugese keuken is niet zo bekend in Nederland en België, of de zelfs in de rest van de wereld. Toch is het zeker de moeite waard om deze te leren kennen.

Zeevruchten en vis zijn een normaal hoofdbestanddeel. Vooral de zoute kabeljauw, of je er van houdt of niet, het vormt de basis van honderden recepten en je moet het minstens één keer proberen. Ansjovis, zeebaars, mosselen, zalm, zeebrasem, tong en zwaardvis worden ook regelmatig tevoorschijn getoverd op een bord, en zijn ook populair.

De specerij peri-peri (pilli pilli) wordt veel gebruikt om kip en garnalen op smaak te brengen, terwijl Goan-currykruiden ook extra smaak toevoegen aan een verscheidenheid aan gerechten en bouillons die veel worden gegeten. Vleesliefhebbers kunnen hun hart ophalen met espetada (gegrilde spiesjes van rundvlees met knoflook), leitão (speenvarken) en cozido à portuguesa , dat rundvlees, varkensvlees, worst en groenten mixt in een heerlijk gerecht. Een andere traditionele lekkernij is porco à alentejana (varkensvlees en mosselen in Alentejo-stijl).

Zoetigheden zoals chocolademousse en arroz doce (rijstpudding met citroen- en kaneelsmaak), samen met klassiek eigeel en gebak op suikerbasis, vindt je op de menukaarten in het hele land en zijn een goed idee om een voortreffelijke maaltijd af te sluiten.

Zoals je in veel andere kleinere Europese landen zou doen, is het een goed idee om lokale winkels, bars en restaurants op te zoeken en te vragen wat de lokale bevolking eet en drinkt.

Specialiteiten

Je vindt een groot aantal fascinerende, lokale gerechten verspreid over het hele land, die ofwel variaties zijn op culinaire favorieten of unieke gerechten van de regio.

 • Bacalhau á bràs (roerei met gezouten kabeljauw, aardappelen en uien; populair in Estremadura).
 • Lulas recheadas à lisbonense (gevulde inktvis; een specialiteit van Lissabon).
 • Tripa à moda do Porto (pens; voor mensen met een “vlezig karakter” in Porto).
 • Queijadas de Sintra (kaastaart uit Sintra).
 • Açorda de mariscos (garnalenstoofpot gekookt in een kom).
 • Caldo verde (groene soep gemaakt met fijngesneden groene boerenkoolblaadjes in bouillon).
 • Pastéis de nata (traditionele met vla gevulde taarten typisch voor Lissabon).

 

Weetjes

Bediening aan de tafel is gebruikelijk en er zijn geen licentie-uren.

Fooien

Vaker wel dan niet, worden servicekosten niet toegevoegd aan de hotel- en restaurantrekeningen, dus geef een fooi van 10 tot 15% als je tevreden bent van de bediening. Een paar euro voor hotelmeisjes en “porters” wordt passend geacht. Rond je taxitarief af op de dichtstbijzijnde euro als je geen 10% wilt afstaan. Servicekosten komen minder voor in het noorden dan in het toeristische en  drukkere zuiden.

drinken in Portugal
De bekendste drank van Portugal is de port

Drinken in Portugal

Een vakantie in Portugal zou niet compleet zijn zonder enkele van de heerlijke drankjes uit bepaalde regio’s te proeven.

 • De bekendste drank van Portugal is de port (ook wel Porto genaamd in het Nederlands). Porto heeft natuurlijk een brede selectie, samen met de Douro-vallei ten oosten van de stad.
 • Wijn is ook te verkrijgen in Portugal. Vinho Verde uit Minho in het noorden onderscheidt zich samen met Vinho do Dão en Vinho da Bairrada van de gebruikelijke favorieten.
 • Aguardente (een drankje op basis van suikerriet).
 • Beirão en Ginjinha (of Ginja) zijn unieke likeuren om een uitstekende maaltijd mee af te sluiten.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar