REISGIDS Noorwegen

Eten en drinken in Noorwegen

Over Noorwegen
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Smul van nieuwe en traditionele smaken in Noorwegen. Verse ingrediënten zijn dagelijks in de keuken te vinden. Van zoete tussendoortjes tot gepekeld vlees en enkele van de beste kazen ter wereld. De Noorse keuken heeft heel wat lekkers te bieden. En dan hebben we het nog niet gehad over de lekkernijen uit de zee zoals koningskrab of de beroemde Arctische kabeljauw. 

Van oudsher was de Noorse keuken gericht op stevige gerechten die het zware werk op het land of de zee mogelijk maakten. In een land met diepe fjorden en één van de langste kustlijnen ter wereld, hoeft het ons niet te verbazen dat vis van topkwaliteit daar een grote rol in speelde en nog steeds speelt. Voorheen was gedroogde kabeljauw het voornaamste exportproduct, tegenwoordig is dat verse zalm en kabeljauw. 

In de Noorse keuken draait alles momenteel om pure, lokaal geteelde ingrediënten, bereid volgens de nieuwste technieken. Ook hebben de Noorse koffiebrouwers en barista’s de nationale voorliefde voor koffie nieuw leven ingeblazen. Ze scoren hoge ogen op internationale kampioenschappen en behoren tot de beste ter wereld. 

Eten in Noorwegen
Traditionele en lokale ingrediënten in een modern jasje

Het ontbijt is stevig te noemen. Er is keuze uit ontzettend veel verschillende soorten brood dat belegd wordt met vlees, vis of kaas. Yoghurt of gekookt eitjes komen ook vaak op tafel, evenals cornflakes of muesli. Dit alles uiteraard met een kopje koffie. Tussen 11u30 en 12u30 lunchen de Noren. Een typische lunch bestaat meestal uit belegde boterhammen met wat fruit. Wie zelf geen lunch voorzien heeft, kan terecht in de bedrijfskantines of de kiosken op straat voor een hotdog. 

De Noorse diners lijken eigenlijk best veel op die van de Belgen of Nederlanders. Aardappelen met vlees of vis en groenten. Of pasta of pizza. ‘s Avonds snacken de Noren graag. Vaak gaat het om knackbrœd met wat beleg of een wafel. Noren zijn ook gek op ijs. 

De klassiekers 

 • Elandvlees is een ware delicatesse als het op de juiste manier klaargemaakt is. Het heeft een sterke en uitgesproken wildsmaak die vaak vergeleken wordt met die van hertenvlees. Het wordt geserveerd met jam van de jeneverbes of rode bosbes.
 • Færikæl is een eenvoudig gerecht waarbij schapenvlees in een stamppot met kool wordt verwerkt. Het gerecht moet lang sudderen om het vlees extra mals te krijgen.
 • De Noorse gehaktballetjes, kjœtboller, zijn heel erg populair. Ze zijn te vergelijken met de alom bekende Zweedse balletjes, alleen zijn ze net wat grover.
 • Lapskaus is een stamppot met diverse soorten vlees of worst, aardappelen en groenten.
 • Noorwegen, heeft net als Denemarken en Zweden, een grote worstcultuur. Worst op een broodje (hotdog) is een populaire snack en vrijwel aan iedere kiosk verkrijgbaar. Het aanbod worsten is vaak zeer gevarieerd: gekookt, gegrild, met kaas, … Ook bij de viering van de Noorse nationale feestdag, 17 mei, zijn pœlser, samen met roomijs, hoofdingrediënt van de maaltijd.
 • Rakfisk is een visgerecht dat bestaat uit gefermenteerde forel. De forel wordt na vangst schoongemaakt, gezouten en daarna minimaal 2 maanden tot soms wel een jaar vergist. De vis wordt daarna zonder verdere voorbereiding gegeten. In combinatie met rode ui en zure room is dit een echte delicatesse.
 • Lutefisk is dan weer een visgerecht waarbij vooral kabeljauw wordt gebruikt. De vis wordt in loog (jawel, dezelfde als van de zeep of de batterijen) gelegd totdat deze wit-transparant is en daarna diverse malen met water afgespoeld. Daarna wordt het zonder verdere voorbereiding gegeten. Vooral populair aan de Noorse westkust en tijdens de kerstdagen.
Eten in Noorwegen
Lutefisk in een modern jasje
 • Smalahove is een typisch gerecht van de westkust en bestaat eigenlijk uit een half schaapshoofd. De huid en de vacht worden geschroeid en de hersenen verwijderd. Daarna wordt het hoofd gezouten of gerookt en gedroogd. Vervolgens gaat men dit een drietal uren koken en wordt het geserveerd met koolraap en aardappelen. We kunnen het ons misschien niet inbeelden maar in sommige delen van het land is dit een ware delicatesse.
 • Lompe is een rond, op een pannenkoek lijkend brood dat gemaakt wordt van tarwemeel en doorgekookte aardappelen. Het wordt vaak gegeten in combinatie met worst.
 • Flatbrœd is gedroogd, knapperig, ongezuurd en flinterdun brood gemaakt van tarwemeel. Traditioneel gezien heeft het een diameter van ongeveer 60 cm maar in de winkels verkoopt men vaak veel kleinere formaten.  Heerlijk bij soep of een stoofschotel, bijvoorbeeld lapskaus, maar ook belegd met gezouten vlees en wat zure room is het niet te versmaden.
 • Brunost is een soort van bruine geitenkaas die wordt gemaakt van wei en een ietwat zoetige, karamelachtige smaak heeft.
Eten in Noorwegen
Brunost, een bruinige geitenkaas met een zoete, karamelachtige smaak
 • Stokvis oftewel tœrrfisk in het Noors. Het ruikt niet zo erg lekker maar is het wel. De kabeljauw wordt op gigantische houten rekken in de zon en door de wind gedroogd op de Lofoten en in andere delen van Noorwegen. Je kan het gegrild, gebakken of gekookt eten. Kleine plakjes tœrrfisk zijn ook populair als gezond tussendoortje.
 • Haring, ook vaak het ‘zilver uit de zee’ (sursild) genoemd, is heel populair. Vooral zure haring, sommige mensen maken zelfs speciaal voor de feestdagen unieke varianten. Het is een populair hapje vooraf of als lunch op roggebrood.
 • Rœmmegrœt is een pap die gemaakt wordt van dikke, zure room. Deze wordt dan opgediend met suiker en kaneel. Het wordt door de Noren vaak gegeten als hoofdgerecht.

 

Drinken in Noorwegen 

Alcohol is duur en maar beperkt verkrijgbaar. Alcohol boven een bepaald percentage mag enkel en alleen verkocht worden door vinmonopolet, winkels gereguleerd door de overheid. Dit restrictieve beleid heeft gezorgd voor een grote gemeenschap aan brouwers want bier is wel vlot verkrijgbaar. De meest populaire bieren zijn de industriële pilseners en rode bieren, zoals Bayer. 

Wijn is in Noorwegen niet zo populair als in veel andere westerse landen. Het klimaat is helemaal niet geschikt om druiven te kweken en het feit dat ze alleen beperkt beschikbaar zijn, met uitzondering van restaurants, is ook niet bevorderlijk. 

Noren hebben een bijzonder sterke affiniteit met koffie. Het zouden ‘s werelds grootste koffiedrinkers zijn met gemiddeld 160 liter per jaar. Het is gebruikelijk om mensen uit te nodigen voor een kopje samen met een dessert. Traditioneel serveren de Noren hun koffie zwart. Het is tevens het belangrijkste ingrediënt in de meest traditionele drank van Noorwegen, de ‘kaffedoktor’.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar