REISGIDS Noord-Ierland

Drinken en eten in Noord-Ierland

Over Noord-Ierland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Eten in Noord-Ierland

Met zijn rijke landbouwgrond en kronkelende kustlijn is het geen verrassing dat Noord-Ierland een goede kwaliteit vers vlees en een overvloed aan vis heeft. Paling wordt gebruikt in gerechten rond het Lough Neagh-gebied. Stevige stoofschotels, speciaal brood en plakkerig gebak zijn specialiteiten in de hele provincie.

Kijk uit naar goede onafhankelijke bakkerijen waar je lokale broden kan proberen, zoals “puffy soda farls” of de plattere “potato farls”. De portiegrootte neigt naar het massieve, dus je moet geen honger lijden.

Een stevig ontbijt is minstens één keer een must, wanneer de traditionele Ulster Fry, inclusief spek, eieren, worstjes, tomatenaardappelkoekjes, sodabrood en zwarte en witte pudding, je goed voorbereidt op de dag.

Noord-Ierland heeft momenteel twee restaurants met Michelin-sterren, Eipic en OX, beide gevestigd in Belfast. Belfast en Derry / Londonderry bieden een uitgebreide keuze als het gaat om ‘casual’ lekker eten, met de nadruk op verse lokale producten en een aantal echt inventieve menu’s om uit te kiezen. De Good Food Guide,  een rivaal van Michelin, is bijzonder lovend over verschillende Noord-Ierse restaurants.

Specialiteiten Noord-Ierland

  1. Een Ulster-Fry: eieren, worstjes, spekreepjes, champignons, bonen, gebakken tomaat, soms met andere componenten. Gegeten als ontbijt.
  2. Schaaldieren
  3. Zelfgemaakte groentesoepen.
  4. Irish stew.
  5. Dusle – Gedroogd zeewier.
  6. Aardappelbrood
  7. Puffy soda farls.

 

Drinken in Noord-Ierland

  • Guinness (een donkere, zware stout met een romige schuimkraag).
  • Bushmills (Ierse whisky gedistilleerd in County Antrim; de distilleerderij zelf kan bezocht worden door bezoekers. Bushmills Original wordt soms ‘White Bush’ genoemd vanwege het witte label).
  • Hilden Brewing Co (de oudste onafhankelijke brouwerij van Ierland produceert een aantal ambachtelijke ales in Lisburn).

 

Aandachtspunt

Pubs zijn open van ma-za 11.30-23.00 en zo 12.30-22.00 met een ‘opdrinktijd’ van een half uur. Pubs in Belfast blijven vaak later open van do-za tot 0100 open.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar