REISGIDS Nederland

Eten en drinken in Nederland

Over Nederland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

De Nederlandse keuken 

Hoewel de keuken per streek kan verschillen en er tal van regionale specialiteiten bestaan zoals bijvoorbeeld het Friese suikerbrood, is de typische traditionele Nederlandse keuken vaak relatief eenvoudig en voedzaam te noemen. We denken daarbij dan aan pap, stamppot, erwtensoep, Goudse kaas of pannenkoeken.  Het is een keuken die vooral geïnspireerd werd door het landbouwverleden. 

Gelukkig is de Nederlandse keuken tegenwoordig wel wat meer dan dat. Lokale producten zijn nu enorm populair en ook vergeten groenten zijn weer helemaal hip. Nederland telt meer dan 100 restaurants die één of meerdere Michelinsterren dragen. Er zijn tal van invloeden uit andere buitenlandse keukens te vinden, maar het grootste aandeel blijft toch voorbehouden voor de Indonesische keuken. Een pittige erfenis uit koloniale tijden. Een foodie zal dus helemaal aan zijn of haar trekken komen in Nederland. 

Eten in Nederland
Gado gado, een typisch Indonesisch gerecht

Een snelle hap blijft het ook goed doen. Snackbars schieten als paddenstoelen uit de grond en verkopen voornamelijk gefrituurd voedsel zoals kroketten, frikandellen en frietjes. Je kan ook heel wat stalletjes met gebakken vis vinden. 

Wie aan een Nederlandse ontbijttafel aanschuift zal vaak verse broodjes met boter, kaas, confituur of hagelslag voorgeschoteld krijgen, eventueel met een gebakken worstje en een hard gekookt eitje. Uiteraard kan een kop sterke koffie niet ontbreken.

De lunch is dan eerder een ‘snelle hap’ te noemen. Denk vooral aan broodjes of een snel slaatje. ‘s Avonds eet men vrij vroeg, vanaf 18u al. In de huishoudens komt de klassieke combinatie van vlees of vis met aardappelen en groenten nog vaak op tafel, hoewel er de laatste jaren zeker wat meer afgewisseld wordt. 

Verder staat Nederland staat bekend om zijn gele kazen. Je kan volop kiezen tussen jong, belegen en oud gerijpt. De laatste smaakt goed door en is soms wat kruimelig. 

De klassiekers 

 • Vlaamse frietjes zijn een populaire snack, gewoonlijk geserveerd met een klodder mayonaise. Voor de Belgen onder ons, opgepast, vaak gaat het hier om zoete mayonaise. Maar curry of een andere topping kan uiteraard ook.
 • Stroopwafels, om duimen en vingers bij af te likken. Het is een dunne, ronde wafel die doormidden wordt gesneden en met een lik stroop terug aan elkaar wordt geplakt. Ideaal voor bij de koffie of als tussendoortje. Op markten kan je ze vaak warm kopen. De oorsprong van deze wafel ligt in Gouda, waar je terecht kan in de stroopwafelfabriek.
Eten in Nederland
Stroopwafels, een zoete lekkernij
 • Erwtensoep moet dik zijn en is op smaak gebracht met gerookte worst. Het is ontzettend vullend en wordt vaak geserveerd op café. Ideaal voor na een herfstwandeling.
 • Poffertjes zijn kleine gezellige pannenkoekjes (wat dikker dan een gewone pannenkoek) die op geen enkele kermis ontbreken. Vaak zijn ze doorspekt met Grand Marnier en uiteraard bestrooid met suiker.
 • Haringfilets zijn overal verkrijgbaar bij straatstalletjes en komen met augurken en ajuintjes. Gerookte paling is een andere specialiteit.
 • Uiteraard mag stamppot niet ontbreken in dit lijstje. Hartige, traditionele aardappelpuree met andijvie, rapen, zuurkool of een andere groente. Het is en zal nog lange tijd een klassieker blijven.
 • Een favoriet borrelhapje zijn bitterballen. Iedereen kent ze wel, deze gefrituurde balletjes die gevuld zijn met vleesragout. Sinds 2020 zijn ze trouwens uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Desondanks hun naam zijn ze helemaal niet bitter. De naam verwijst naar een ‘bittertje’, de jenever waarbij het vroeger werd geserveerd. Nu vormen bitterballen vooral een duo met bier. Je kan ze goed als in ieder café bestellen.
 • Wanneer het kouder wordt en de avonden donker, grijpen de Nederlanders massaal naar oliebollen, vooral rond de jaarwisseling. Dit gefrituurd deeg, met of zonder rozijnen, wordt na het bakken bestrooid met poedersuiker.

Drinken in Nederland 

Het bier is er goed, met pilsener-achtige lagers. De bekendste biertjes zijn Amstel en Heineken. Maar ook brouwerijen voor speciaalbieren doen het goed. Jenevers, te verkrijgen in talloze smaken, worden gekoeld geserveerd. Het is traditie om deze in 1 teug achterover te slaan.  Wijn en bier drinken kan in Nederland vanaf 16 jaar. Vanaf 18 jaar is het ook toegestaan om sterke dranken te nuttigen. 

Weetjes 

 • Het is niet ongebruikelijk om wat klein wisselgeld achter te laten op restaurant.
 • Wist je dat de alom bekende gele kazen in Nederland al voor de jaartelling werden gemaakt?
 • Wist je dat er een jaarlijkse verkiezing is voor de lekkerste oliebol?
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar