REISGIDS Luxemburg

Drinken en eten in Luxemburg

Over Luxemburg
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Eten in Luxemburg

Traditionele Luxemburgse keuken combineert enorme porties die je en Duitland vindt met de verfijnde toetsen van de Frans-Belgische keuken. De bereiding van lokale zoetwatervis, forel, snoek en kreeft is bijna overal uitstekend, net als de gebakjes en cakes.

Heerlijke desserts worden bereid met lokale likeuren en een scheutje quetsch, mirabel of kirsch wordt toegevoegd aan fruitshakes. De meeste aspecten van restaurants en bars zijn vergelijkbaar met de rest van Noord-Europa.

Specialiteiten

 • Judd met tuinbonen (gerookte varkensnek geserveerd met een stoofpotje van tuinbonen en aardappelen gebakken met spek).
 • Bouchée à la reine, of paschtéitchen (kip en champignons in een bechamelsaus geserveerd in een pu-gebakjesvorm. Vergelijkbaar met een grote vol-au-vent)
 • Weinzossis (een lichte worst meestal geserveerd met aardappelpuree en mosterdroomsaus
 • Cochon de lait en gelée (gelei speenvarken)
 • Jambon d’Ardennes (beroemde gerookte Ardense ham, traditioneel koud gegeten en geserveerd met een lichte salade en Franse Frietjes)
 • Tarte aux quetsches (quetsch pruimtaart)
 • Friture de la Moselle (kleine riviervis, gefrituurd en in zijn geheel gegeten – vergelijkbaar met witvis).
 • Gibier (algemene term voor wild, verschijnt meestal op menu’s in de herfst, vooral in de noordelijke Ardennen, waar de dieren vandaan komen. Wilde zwijnen (sanglier) en hertenvlees (chevreuil of biche) zijn beide populair.

Goed om te weten

Traditionele Luxemburgse gerechten zoals “judd mat gaardebounen” worden meestal geserveerd in gigantische porties en zijn niet voor kleine eter. Modernere restaurants zijn echter veel meer Frans beïnvloed, en de porties zijn dus ook een stuk kleiner. Veel toeristische restaurants in de Ardennen hebben meestal menu’s op basis van kalfsvlees (als schnitzels of met roomsaus), maar dit beantwoordt aan de wensen van de overwegend Nederlandse en Duitse gasten en niet aan de Luxemburgse tradities.

Drinken in Luxemburg

Ondanks hun geografische nabijheid tot de Duitse Moezelregio, lijken de witte Moezelwijnen van Luxemburg het meest op die van de Franse Elzas. Net als de Elzas bevatten ze meestal enkele druivensoorten, waaronder Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris en Gewürztraminer. De kwaliteit is vaak uitstekend en krijgt steeds meer internationale bekendheid. De witte mousserende wijnen, meestal geclassificeerd als crémants, zijn ook van een zeer hoge standaard en worden vaak genoten als aperitief voor het diner.

eten in Luxemburg
Luxemburg heeft zijn eigen wijnen in de Moezelstreek.

De rode wijnen, voornamelijk Pinot Noir, zijn zeldzamer, maar nemen elk jaar in kwaliteit toe. Veel kleine wijnmakerijen die geen eigen bottelarij hebben, verkopen hun producten via een grootschalige coöperatie, Domaines de Vinsmoselle, wat het meest voorkomende label is in het land.

Bier is een andere specialiteit en een traditionele industrie, maar de brouwtradities zijn niet zo groot als in buurlanden Duitsland en België.

Regionale drankjes

 • Domaines de Vinsmoselle, Bernard-Massard, Caves St. Martin (meest voorkomende lokale wijnetiketten)
 • Bofferding, Simon, Battin, Ourdaller en Diekirch (bier).
 • Eau de vie – alcoholische dranken van 45 tot 50%, meestal op basis van lokaal fruit, met name pruimen (bijvoorbeeld quetsch en mirabellen) of peren.

Fooien

Rekeningen zijn over het algemeen inclusief service.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar