REISGIDS Italië

Drinken en eten in Frankrijk

Over Italië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Milaan
Rome
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Eten in Italië

hoewel dat het Italiaans eten beroemd is over de hele wereld, wordt er weinig gesproken over de regionale variaties die je vindt in de Italiaanse keuken.

In het noorden van Italië merk je een grote Franse en Oostenrijkse invloed en vind je dus veel gerechten met vlees, room en boter. In het zuiden van Italië,  voorbij de centrale regio van Emilia-Romagna, wordt er lichter gekookt en vind met ingrediënten zoals olijfolie, tomaten en vis.

De lokale bevolking is enorm trots op hun eigen specialiteiten, elke stad of dorp claimt de beste salami of kaas te hebben.

Bekende regionale gerechten zijn onder meer Napolitaanse pizza, Milanese risotto, Siciliaanse sardines, Toscaans bonensoep, Romeinse ingewanden, Pugliese-brood, Bolognese pasta, Parmaham en Piemontese trues.

Het geheim, van de Italiaanse keuken, zit natuurlijk in de ingrediënten die zorgvuldig zijn gekozen omwille van hun rijpheid, textuur en smaak. Dus eet lokaal en seizoensgebonden, en je zal dagelijks genieten van overheerlijke maaltijden.

Het verhaal achter de pizza

Er wordt nogal eens geopperd dat de pizza geen Italiaanse uitvinding is, maar ontstaan is in de Verenigde Staten. Dit is echter niet helemaal waar.

De oorsprong van de pizza ligt echt wel in het Middellandse Zeegebied, in veel landen worden al duizenden jaren ronde broden gebakken die dienst deden als borden. In de 17e eeuw waren er pizza’s in Napels.

Het klopt echter wel dat na de emigratie van Italianen naar de Verenigde Staten een geheel eigen vorm van pizza is ontstaan met een veel dikkere bodem dan oorspronkelijk gebruikt werd, maar ook met veel meer verschillende ingrediënten. Terwijl de oorspronkelijke pizza’s niet meer waren dan een  dun stuk deeg met enkel wat tomatensaus en soms wat restjes kaas.

Eten in Italië
De oorsprong van de pizza ligt echt wel in het Middellandse Zeegebied

Regionale specialiteiten

wij gaan zelf eens speciaal doen en het hier niet hebben over de spaghetti en Pizza’s maar over enkele regionale specialiteiten.

 1. Gnocchi alla Romana: in het Engels bekend als Romeinse gnocchi, deze “dumplings” zijn gemaakt van rijk griesmeeldeeg.
 2. Bagna càuda: een hete dipsaus uit de regio Piemonte gemaakt met ansjovis, knoflook, olijfolie, boter en af en toe wat room.
 3. Pesto: Een klassieke Italiaanse saus die basilicum, pijnboompitten en pecorinokaas combineert.
 4. Parmigiano-reggiano: Ook bekend als Parmezaanse kaas, deze kaas van harde koemelk wordt vaak over gerechten gestrooid.
 5. Ossobuco: Een Milanese gerecht gemaakt met kalfsschenkels gekookt in een rijke tomaten- en wijnbouillon.
 6. Ragù: Een dikke, langzaam gegaarde vleessaus uit Bologna geserveerd in lasagne, met tagliatelle of andere soorten pasta.
 7. Porchetta: Een sappig varkensgebraad doordrenkt met kruiden, knoflook en venkel en omhuld door een knapperig vel.
 8. Panettone: Een Italiaanse kersttaart met rozijnen en gekonfijt fruit.

 

Drinken in Italië

 • Limoncello: Een likeur met citroensmaak uit Zuid-Italië, koud gedronken meestal na de maaltijd.
 • Campari: Een robijnrood aperitief met een bitterzoete smaak.
 • Wijnen: Beroemde Romeinse wijnen zijn onder meer frascati, pinot bianco en pinot grigio (wit); barolo, valpolicella, cabernet en pinot bero (rood). De bekendste wijnregio’s zijn onder meer Chianti, Montepulciano en Brunello.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar